Uspešni „I Kolubarski reumatološko fizijatrijsko ortopedski dani“

Prvi stručni kongres „Kolubarski reumatološko fizijatrijko ortopedski dani“, uspešno je održan proteklog vikenda, u ambijentu valjevske vazdušne banje, Divčibara. Uz učešće eminentnih stručnjaka sa klinika iz prestonice i domaćina iz Zdravstvenog centra Valjevo, tema prvog stručnog skupa “Coxarthtosis dijagnostikovanje i lečenje“, je aspektovana iz ove tri oblasti medicine koje se uzajamno prepliću u dijagnostici, lečenju i rehabilitaciji pacijenata.

Na Odeljenju ortopedije sa traumatologijom ZC Valjevo je u periodu od 2008. do 2024. godine u predelu zgloba kuka urađeno je: 1950 totalnih proteza kuka, 1245 parcijalnih proteza kuka, 1500 PFN i DHS, 15 sinteza vrata butne kosti, 10 operacija koje uključuju tumore ove regije i artritise(infektivne ili druge etiologije), 15 pacijenata je upućeno u ustanove tercijarnog tipa što je 0,3%. Treba napomenuti i da je 2008. godine Opštim bolnicama ukinuto pravo  na revizioni implant. Brojke ukazuju na ogromno iskustvo valjevskih ortopeda u primeni primarnog implantata u revizionoj hirurgiji, nakon artroplastike, traume i drugih stanja u predelu zgloba kuka. Značajno je napomenuti da su svi ovi pacijenti nakon ortopedskog zbrinjavanja zahtevali nastavak fizijatrijskim lečenjem kako bi se osposobili za samostalne svakodnevne aktivnosti.

Nakon prikaza slučaja koji su ortopedski zbrinjavani u ZC Valjevo, spec. dr Aleksandar Đorđević sa Banjice, govorio je o rekonstrukciji pelvitronhanterične muskulature i postoperativni oporavak kod tumorskih proteza kuka. On je insistirao na boljoj komunikaciji i saradnji između specijalista ortopedije i fizijatrije jer smatra da je za oporavak pacijenta podjednako važna rehabilitacija nakon operacije.

Prof. dr Emilija Raspopović Dubljanin iz UKCS Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, održala je nadahnuta predavanja koja je izdvojila kao najznačajnija iz svakodnevne specijalističke prakse, a tema „Analgetska gastronomija“ dala je uvid da pravi lek daje dobar rezultat, druga tema je bila posvećena proteolitičkim enzimima i njihovoj primeni kod bolnih stanja. Posebno interesovanje slušalaca zavredelo je predavanje posvećeno čestom bolnom stanju koje dovodi pacijente u ambulante a to je Plantarni fascitis ili petni trn.

Iz ZC Valjevo dr Milan Mršić je osim istorijata i uvodnih predavanja prvog kongresa „Kolubarski reumatološko fizijatrijko ortopedski dani“,     imao zapažen prikaz slučaja rane rehabilitacije pacijenata nakon ugradnje cementne TPC kao i prikaz sve učestalijeg zdravstvenog problema koje je zajedno sa ortopedima pojasnio a to je tema „Od dijagnostike do operativnog lečenja karpal tunel sindroma“.

Temu Osteoporoze i značaj rane dijagnostike i lečenja predstavila je reumatolog dr Olgica Ranković uz prikaz slučaja. Radiološki aspekt čestog stanja „Bol u preponi“ uz prikaz slučaja pojasnila je dr Ivana Kostadinović. Iz UDK Tiršova, Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, doc. dr sci. med. Dejan Nikolić, obrazložio je ED principe kod traumatskih lezija PNS. Lečenje povreda perifernih nerava značajna je tema koju je predstavio ass. dr Tomislav Palibrk.

U uvodnoj reči prilikom otvaranja stručnog skupa, direktor ZC Valjevo, subspec. dr Vladimir Pantelić je naglasio značaj inicijative i edukacije lekara i medicinskih sestara i tehničara, radi kvalitetne medicinske nege u našoj ustanovi, dajući podstrek da se u budućnosti u stručnoj javnosti mapiraju „Kolubarski reumatološko fizijatrijko ortopedski dani“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.