Potpisan sporazum o saradnji opštine Mionica i Stalne konferencije gradova i opština

Predsednik opštine Mionica Boban Janković i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Nikola Tarabuk potpisali su juče sporazum o saradnji koji se odnosi na realizaciju Paketa podrške za unapređenja građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou.

Opština Mionica  jedna je od 12 lokalnih samouprava sa kojima je potpisan sporazum o saradnji, a Paket podrške podrazumeva obezbeđivanje podrške lokalnim samoupravama u jačanju kapaciteta potrebnih za usvajanje i primenu principa dobrog upravljanja, unapređenju građanskog učešća i transparenosti u radu uprave, kao i izradu Akcionog plana.

– Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, Stalnoj konferenciji gradova i opština, svim učesnicima u projektu na podršci. Važno nam je da nastavimo da unapređujemo usluge i da budemo još efikasniji servis građana. Trudimo se da na svaki način unapredimo upravu i da budemo delotvorni i transparentni, a isto tako i da uključimo naše sugrađane u njen rad – rekao je Janković.

-Dobro upravljanje je jedan od stubova moderne lokalne samouprave i kao takvo posebno je istaknuto u Programu za reformu sistema lokalne samouprave za period od 2021. do 2025. godine. Stalna konferencija gradova i opština značajan je činilac u promovisanju načela dobrog upravljanja u lokalnoj samoupravi. Mi smo posvećeni osnaživanju opština i gradova, kako bi ta načela neprestano sprovodili i živeli u svojoj praksi- izjavio je generalni sekretar Tarbuk.

Specijalizovani paketi podrške lokalnim samoupravama za unapređenje primene principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou biće realizovani u tri oblasti – unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti u Arilju, Velikom Gradištu, Kosjeriću, Temerinu i Ćupriji, unapređenje građanskog učešća i transparentnosti u Bogatiću, Boljevcu, Kuršumliji, Mionici i GO Pantelej-Niš, dok će paketi za unapređenje odgovornosti i sprečavanje korupcije biti sprovedeni u Vrbasu i Vrnjačkoj Banji.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić čestitala je odabranim lokalnim samoupravama u kojima će biti realizovani paketi podrške

-Naša uloga jeste da podržimo, osnažimo i olakšamo primenu principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou, a kako su gradovi i opštine najbliže mesto za ostvarivanje prava i interesa građana, važno je da osiguramo da usluge koje lokalna samouprava pruža budu efikasne i delotvorne, a sami procesi donošenja odluka transparentni, odgovorni i, što je najbitnije, da uključuju građane. Očekujem da ćemo na ovaj način podstaći lokalne samouprave da budu još istaknutije u izvršavanju zadataka i pružanju kvalitetnih, jednostavnih i brzih usluga krajnjim korisnicima, jer je dobro upravljanje ključno za unapređenje kvaliteta života građana – poručila je Mačužić Puzić.

Šefica Odeljenja za demokratsko upravljanje Ambasade Švajcarske Melina Papageorgiou, izjavila je da Švajcarska podržava lokalne samouprave u Srbiji više od 15 godina i istakla značaj saradnje sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i SKGO u procesu reforme lokalne samouprave.

-Centar reforme je primena principa dobrog upravljanja, koji su presudni za postizanje prosperiteta, razvoja demokratije i stabilnosti u društvu, a to je razlog naše podrške ovoj inicijativi- rekla je Papageorgiou

Ispred Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, prisutnima se obratila Maida Jusufović, službenica za dobro upravljanje na programu PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu i istakla da zajednički UN program doprinosi poboljšanju kvaliteta života građana i građanki kroz unapređenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine u 110 gradova i opština širom Srbije.

Podršku lokalnim samoupravama SKGO realizuje u sklopu projekta „Unapređenje primene principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama”, koji je se realizuje u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.