Odbornici Pokreta Sad: „Dodela gradskih nagrada 2022. ulazi u istoriju po negativnosti“

„Dodela nagrada Grada Valjeva 2022. godine jedna od najkardinalnijih odluka ovog saziva Skupšine grada i ući će u istoriju Valjeva po negativnosti“, stav je odbornika opozicionog Pokreta Sad u valjevskom parlamentu.

Na konferenciji za novinare odbornica Pokreta Sad dr Snežana Mijatović podsetila je da su do sada više puta na sednicama gradskom parlamenta predložili dopunu dnevnog reda tačkom na kojoj bi se, kako je rekla, licu koje je optuženo za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanja maloletnog lica, oduzla nagrada Grada Valjeva koja mu je dodeljana 2022. za oblast poljoprivrede

„Ovo je za nas najstrašnija odluka koju je ovaj saziv Skupštine izglasao. Odluka je izazvala zgražavanja javnosti i uvredila moguću žrtvu, a dugoročno je izazvala efekat da žrtve i ne prijavljuju nasilje, jer neće dobiti zaštitu, i pokazala je da je naše društvo tolerantno na nasilje, te da sistem amnestira počinioca. Afera bi bila davno zaboravljena da odbornik Đorđe Pavlović nije više puta tražio dopune dnevnog reda na Skupštini o tome, ali je politika vladajuće većine da se sve zataška i više ne pominje u javnosti“, rekla je dr Snežana Mijatović.

Ona je podsetila da je bila član Komisije za dodelu gradskih nagrade od 2020. do 2022 i istakla da je bila jedini član koji nije potpisao saopštenje predsednice Komisije nakon saznanja da je nagrada dodeljena licu protiv kojeg se vodi krivični postupak za navedena krivična dela.

„Da li svaka dalja dodela nagrade Grada ima smisla i da li je na ovaj način stavljen prst u oko svakom ko misli svojom glavom“, zapitala se ona.

Odbornik Đorđe Pavlović, takođe iz redova Pokreta Sad, rekao je na konferenciji za novinare da će na narednoj sednici Skupštine grada jedna od glavnih tema biti upravo dodela nagrada Grada za 2023. godinu.  Međutim, kako je rekao, „Mi iz Pokreta Sad smatramo da ne možemo da idemo dalje ni kao ljudi ni kao grad, dok ne raščistimo ono što se dogodilo sa dodelom 2022. godine“.

„Sama pomisao da je nekom ko je osumnjičen za seksualnu eksploataciju maloletnog lica i trgovinu ljudima dodeljena nagrada nije vređanje zadravog razuma, već nasilje nad zdravim razumom. Veliku odgovornost za sve ovo snosi i predlagač dobotnika nagrade za nagradu u poljoprivredi Mališe Pavlovića, odbornik Dragan Tomić koji je trebao da zna kakvu ličnost predlaže za nagradu. Prosto, nezamislivo je da mu promakne „sitnica“ da je taj neko optužen za najteža krivična dela. Time je narušio i svoj i kredibilitet Komisije. Ali, treba da bude svestan da ga ćutanje ne može zaštiti od javnosti kada za to dođe vreme“, istakao je Pavlović.

On je dodao da će Pokret Sad insitirati na ovoj temi do kraja, odnosno, dok se slučaj ne istera na čistac u potpunosti i dok se, kako je rekao, „ne vrati nagrada i oteto dostojanstvo grada i građana Valjeva“.

„Za ovo je neko morao da zna i svesno je progurao nagradu tom licu iz lične zahvalnosti prema istom i kao način da mu se za nešto revanšira“, smatra Pavlović ukazujući da je „važnije od same nagrade“ to da zna ishod pomenutog krivičnog postupka protiv dobitnika nagrade Grada i da se o tome obavesiti javnost.

„Ova vlast se neće se pamtiti po putevima, ulicama ili obdaništu, nego po tome da je nagrada Grada dodeljena nekom optuženom za tako teška krivična dela“, zaključio je odbornik Đorđe Pavlović.

 

4 comments on “Odbornici Pokreta Sad: „Dodela gradskih nagrada 2022. ulazi u istoriju po negativnosti“

  1. Dragan

    ova odbornica je glasala da se izabere malisa i sad kad je u opoziciji ona promenila plocu. da negovorim o djordju kome je sve bilo dobro kad je bio sekretar u skupstini a sad kad je niko i nista odmah mu nevalja

    Reply
  2. Pitam za druga

    Da li ste glasali, gospodjo, protiv odluke kad je bilo glasanje i u komisiji i u skupstini i zasto ne?

    Reply
  3. Mod

    Dotični je donirao SNS-u veću sumu i od optuženog postao nagradjeni! Gradjani sve znaju, i zažmure, ne razmišljajući da jednog dana neko njihov može biti žrtva. Ono što je najgore, to je da se jedan prosvetni radnik i pedagog toliko zalagao za to da baš on bude nagradjen. Mislim da se obraz ipak ne može tako lako oprati.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.