Kontrola korišćenja pojasa i prevoza dece

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće od 11. do 17. marta međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i načina prevoženja dece u vozilima.

Tokom akcije, koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija će preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve, na prednjim i zadnjim sedištima vozila, kao i prema svim osobama koje decu budu prevozile na nepropisan način.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da je u Srbiji procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima oko 85 odsto, a na zadnjim 17.

Istovremeno, svega  60 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

U 2023. godini, više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. U istom periodu, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je više od 172.000, a zbog nepropisnog prevoženja dece 4.200 učesnika u saobraćaju, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

3 comments on “Kontrola korišćenja pojasa i prevoza dece

 1. Milicija

  Bolje sprovedite akciju nad agresivnim vozacima koji su svakodnevno na ulicama… Ah, da, ti se ne diraju, samo sirotinja

  Reply
 2. Car

  Kakvu crnu kontrolu sprovode..U VA svaki deseti vozač ima preko 75 godina,neki jedva hodaju,bolje da iskontrolišu kadar koji bez ikakve selekcije deli vozačke dozvole..

  Reply
 3. Jela

  Nadam se konacno bez skakanja dece po kolima ili drzanja u rukama, kao i nezavezani u autosedistima koja nisu ni postavljena kako treba!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.