Dok Zavod štiti, gradjani ribaćom četkom po spomenicima II deo

Valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture osnovan je 1986. godine , a svojom delatnošću pokriva čak 14 gradova i opština. Ovaj Zavod finansira samo grad Valjevo, ove godine sa 40,8 miliona dinara . U svom osnivačkom aktu se navodi da je izmedju ostalog Zavod nadležan i za izvodjenje mera tehničke zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima, konzervacijom i restauracijom.

S vremena na vreme u gradskoj Skupštini povede se priča o radu Zavoda za zaštitu spomenika kulture uvek sa istim pitanjem : Zašto njihov rad finansira samo grad Valjevo , ako Zavod postupa u 14 opština? Odgovor je unazad bar 30 godina bio da je to tako regionalno rasporedjeno . Vrlo je moguće da je to tačno, ali rasporedjeno je 1986. godine, a od tada je prošlo 38 godina. Zašto nikada nije zatražena saglasnost za učešće ostalih korisnika usluga Zavoda , nije poznato.

Na sednicama Skupštine rad Zavoda prolazi gotovo uvek „ispod radara“, bez komentara ili posebnih objašnjenja iako 40,8 miliona nije mali iznos.

Šta ćemo finansirati ove godine ?

-Grad Valjevo: Jerinin grad -Taor -konzervacija 1,1 milion

-Grad Valjevo: Ćelijsko brdo Lelić -konzervacija 2 miliona dinara

-Konkurs Muzeja  : Kula Nenadovića -konzervacija bedema 2 miliona dinara

-Zavod: Ćelijsko brdo Lelić konzervacija i prezentacija rimske osmatračnice (nije navedena vrednost)-dokumentacija pripremljena

-Predlog za NKD – Taor grad -Zavod (nije navedena vrednost) dokumentacija pripremljena

-Naziv spomenika i status : Madjarsko groblje Osladić –(nije navedena vrednost) dokumentacija pripremljena

-Naziv spomenika i status -Veliki Beleg-Grad Valjevo (nije navedena vrednost dokumentacija pripremljena

-Arheološka istraživanja -Taor -500 000 dinara

-Aheološka istraživanja*drevni putevi preko valjevskih planina Grad Valjevo i Opština Kosjerić 300 000 dinara

-Arheološka istraživanja -Ćelijsko brdo 2,9 miliona Grad Valjevo

Kako se posebno navodi u programu Zavoda za radove na nekom od spomenika kulture u Gradu Valjevu ili u okviru istorijskih celina predvidjeno ukupno 2,9 miliona dinara .

Na dalje se u programu navodi za funkcionisanje Ustanove prihodi iz budžeta grada Valjeva  24,8 miliona , od prodaje dobara i usluga 8,3 miliona , dobrovoljni transferi i donacije 16 miliona , ostali mešoviti prihodi gradova i opština 300 000 dinara , višak prihoda milion dinara , ukupno 50,4 miliona .  Plate i naknade za zaposlene 17 miliona iz budžeta grada i milion od ostalih izvora .

Svi ostali programi kao izvore finansiranja imaju opštine gde se programi sprovode , a u najvećoj meri finansijeri su različita ministarstva , Koridori, EPS i sl.

Sve i da budžet ostavimo po strani , slučaj grafita na spomeniku Stevanu Filipoviću otvara pitanja same delatnosti. Pored brojnih rešenja tu su i uslovi za konzervaciju i restauraciju , ali i izvodjenje mera tehničke zaštite. Ali ono što izostaje jesu opredeljena sredstva za tu namenu , kako su i zaposleni u Zavodu ranije naveli.

U Valjevu smo do sada imali situacije grafita na brojnim zgradama pod zaštitom , te grafite sanirali su korisnici zgrada , Imali smo takodje restauraciju Plave sale u Muzeju , posebno svoda gde su radove izvodili konzervatori iz Beograda o trošku Muzeja.

Da sve bude gore , u pripremi za ovaj tekst Vamedia saznaje da su pojedine spomenike od patine  čistili zaposleni ustanova ili gradjani samoinicijattivno četkicama za zube i ribaćim četkama . Zavod se u takvim slučajevima nije pojavljivao čak ni kao nadzor.

Ono što posebno pobudjuje uvek pažnju Valjevaca jeste stara čaršija Tešnjar. Ako upitate Zavod brzo će Vam reći da je za to nadležan Beograd i Republički Zavod . Što je istina , ali ono što je podjednaka istina , a što je zakonom dozvoljeno jeste inicijativa, predlozi projekata , zajednički rad i saradnja .

U programu za ovu godinu Zavod ne navodi izradu predloga projekta niti pominje bilo kakav oblik saradnje sa Zavodom u Beogradu po pitanju Tešnjara . Da li bi insitiranje na tome dalo u jednom trenutku neki rezultat , vrlo je moguće da bi . Ali , inicijative nema.

A možda će neko opet ribaćom četkom …. Pa ribaj …

 

 

6 comments on “Dok Zavod štiti, gradjani ribaćom četkom po spomenicima II deo

  1. Moa

    Po iznetom programu, u Zavodu samo arheolozi nešto rade (njih dvoje, plus povremeno angažovani spoljni saradnici).
    A šta rade ostali zaposleni? Arhitekte, etnolozi, istoričari, istoričari umetnosti, partijski uhlebi bez adekvatne struke…

    Reply
  2. Briga ih

    Enklava Pokreta za Valjevo i demokrata, odlicne plate, boli ih djon. Ionako ce se njihova nezainteresovanost pripisati ovoj vlasti, vajdica je za opoziciju.

    Reply
  3. Miloš

    Dok zavod štiti dotle obični građani sami održavaju istorijske spomenike na Vidraku od izuzetne istorijske vrednosti iz ljubavi prema Valjevu i Srbiji, dotle oni održavaju iz ljubavi prema lovi

    Reply
  4. Лазар

    Ваљево сбрисати са земље,направити негде друго и пустити Рио Тинто да рудари.
    тридесет година се прича о заштити споменика и шта.

    Reply
  5. Sofija

    Ovi koji odlu;uju o sudbini Tešnjara nekako nisu navikli na gradske čaršije, još im se blato sa njiva vuče po opancima zamenjenim skupim cipelama silom prilike, jel…Pa da su samo pare koje su uzete za snimanja po Tešnjaru u njega i ukožili bilo bi dosta.Vlasnici nemaju novac, ako imaju Zavod za zaštitu spomenika ne dozvoljava, a vlast boli uvo za sve!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.