U susret Sretenju izložba u Muzeju

U Narodnom muzeju otvorena je izložba „Sretenjski ustav“ Pedagoškog muzeja iz Beograda.

U susret prazniku Dana državnosti u Muzeju je otvorena zanimljiva izložba koja za temu ima kako se moglo čuti na otvaranju, Ustav koji je doneo slobodu.

Ustav je sastavio Dimitrije Davidović po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Ovim Ustavom bila je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se danas može smatrati početkom demokratije i ustavnosti. Proklamovana su prava i slobode građana, a ukinuto ropstvo i feudalni odnosi. Ustav je podržan od Velike narodne skupštine i zakletvom kneza Miloša Obrenovića potvrđen. Nakon 55 dana trajanja naišao je na kritike, tada velikih sila nakon čega je bio i ukinut.

Izložbu je realizovao Pedagoški Muzej u Beogradu uz podršku Sekretarijata za Kulturu grada Beograda.

Filip Cvetković jedan od autora izložbe, kaže da je Ustav primer demokratičnosti:

„Cilj izložbe je da na jedan drugačiji način pokaže  našu istoriju i da je to najliberalniji ustav Kneževine Srbije. Kroz istoriju se pokazalo da je ovaj ustav jedan od naših . Ustav je u to vreme značio slobodu demokratičnost , liberalnost i osamostaljivanje“, rekao je Cvetković.

Po njegovim rečima gradjani Srbije uglavnom znaju za praznik posvećen Ustavu , ali ne i za njegovu sadržinu . „Bitno je da mladi ljudi pogledaju izložbu i kroz nju nauče nešto o tom vremenu , ali i pravima i slobodama koje je pomenuti Ustav doneo“, pojasnio je Cvetković dodajuči da je original Ustava sačuvan , ali da nigde nije trenutno izložen.

 

1 comment on “U susret Sretenju izložba u Muzeju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.