ASNS saopštenje: Krušik otpušta radnike

HK Krušik otpustila je 73 radnika, a povodom njihovog otpuštanja oglasila se Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata . Sindikat u saopštenju navodi da se medju otpuštenima nalaze samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama. Saopštenje Sindikata prenosimo u celosti :

„Krušik otpušta još 73 radnika, tako da je za manje od godinu dana iz Krušika otpušteno više od 140 radnika. Među otpuštenim radnicima nalaze se i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata i pored toga što ove ketrgorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i Kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika.

Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika navedeno je gašenje pogona „Proizvodnja lovačke municije“, „Proizvodnja kartonske ambalaže“ i zatvaranje „Istraživačko-razvojnog centra“ i to bi bio samo još jedan u nizu nemuštih opravdanja za, u suštini, jedini način za smanjenje troškova koji direktori državnih preduzeća znaju, otpuštanje radnika, da prema navodima Poslodavca holding korporacija Krušik ad Valjevo nije :” uložila velika finasijska sredstva“ kako bi na osnovu : „ nove potencijalne saranje“ otpočela 2023. godine proizvodnju lovačke municije. Slično je i sa Radionicom za izradu kartonske ambalaže. Tek posle otpočinjanja proizvodnje 2023. godine konstatovano je da proizvodna cena kutije po komadu iznosi 4,40 evra, a da ista takva kutija može da se u nabavci kupi za 3.40 evra.

Kako : „Poslodavac u pedhodnom periodu nije uspeo da obezbedi posao za zaposlene i kako nije bilo porudžbina za proizvod koji izrađuje pogon Lovačke municije, postojanje tog pogona postalo je ekonomski neopravdano“. Takođe:„ Nedvosmisleno je utvrđeno da nema ekonomske opravdanosti za proizvodnju kartonskih kutija za pakovanje mina i radom ovog pogona“. Svaki komentar je izlišan, osim da nadležno ministarstvo i tužilac pod hitno moraju da preduzmu sve raspoložive zakonske mere.

Posebno je, sada kada su Državi puna usta tehnološkog razvoja, inovacija i ekonomije znanja, neshvatljivo da se gasi Istraživačko razvojni centar i to u Krušiku, fabrici kojoj je tehnološki razvoj i novi inovativni proizvodi osnova rada i uslov opstanka.

ASNS ukazuje i upozorava da više, bez odgovornosti i zakonskih sankcija, ne mogu da se arče državne pare i da posledice neodgovornih i nekompetentnih poslovnih odluka uprava državnih preduzeća ne mogu i ne smeju da trpe radnici i njihove porodice i to u najtežem mogućem vidu, gubitkom posla.

ASNS ukazuje da će svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima zaštiti zakonom garantovana prava samohranih roditelja i roditelja dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstvo našeg sindikata.“

 

1 comment on “ASNS saopštenje: Krušik otpušta radnike

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.