Za dva meseca u Valjevu 153 intervencije vatrogasaca

Za samo dva protekla meseca valjevski vatrogasci reagovali su na 153 prijave . Najveći broj požara evidentiran je na gradjevinskkim objektima . Iz Vatrogasno spasilačkog bataljona apeluju na gradjane da budu odgovorni.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama, komšijama, da obrate pažnju, da očiste svoje dimanjake, peći na čvrsta goriva, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preoptrećujue elektorinstalacije, naravno da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela. Takođe apelujemo na sve naše građane da obrate pažnju na mere bezbednosti tokom grejne sezone, a to su: neodlažite pepeo u plastične kontejnere ili u blizini gorivog materijal, neostavljajte malu decu bez nadzor au prostoriji sa šporetom ili pećima sa ložištima na čvrsta goriva, ili električnom grejalicom, ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora, prilom izlaska iz kuće ili stana obavezno isključite električne uređaje”, rekao je komandant valjevskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona Aleksandar Rakić.

Kako je Rakić naveo uzroci požara su u najvećoj meri nepažnja ili neispravna grejna tela pa su evidentirana ukupno 73 požara na gradjevinskim objektima. Po njegovim rečima uzrok u većini sliučajeva je ljudski faktor.

“Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ljudi. U periodu od 1. decembra do danas, naš bataljon imao je ukopno 153 intervencije, od toga 73 požara na građevinskim objektima, što zaista nije malo. Poseban problem predstavljaju stare elektorinstalacije u zgradama koje su projektovane u nekom ranijem periodu, koje su bile predviđene za mali broj potrošača. Sada je u takvim zgradama mnogo veća potrošnja, mnogo veći broj uređaja se koristi i samim tim je neophodno kompletno promeniti elektroinstalacije, u svakom stanu i zajedničkim prostorijama, jer u suprotnom ostaje opterećenje na strujomerima, što je zaista problem, jer može da dođe do izbijanja požara”, upozorio je Rakić.

Broj intervencija valjevskih vatrogasaca iz godinu u godinu je uglavnom isti, a kako Rakić navodi u prošloj godini bilo je ukupno 800 intervencija.

“ Poslednji požar većih razmera bio je u proizvodnom pogonu u Gradcu. To je bio baš veliki objekat, mada smo uspeli brzo požar da lokalizujemo i sprečimo njegovo širenje. Na sreću nije bilo povređenih lica, što i jeste najbitnije”, kazao je Rakić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.