Iseljena NIS-ova pumpa, stvoreni preduslovi za Trg

NIS-ova pumpa na ulazu u Tešnjar prestala je zvanično sa radom na ovoj lokaciji i svoje poslovanje preselila u Ulicu Vladike Nikolaja. Kako je ranije najavljeno na prostoru nekadašnje pumpe biće izgradjen veliki gradski trg sa zelenim površinama i dodatnim parkingom.

Valjevo je nakon preseljenja NIS-ove pumpe blizu tome da dobije veliki gradski trg sa svim pratećim elementima po ugledu na mnoge gradove u Srbiji. Ovaj reprezenativni deo grada, kako je ranije najavljeno,  obuhvatio bi deo postojećeg parkinga I prostora pumpe , ali I prostor prema Hramu. Po istim informacijama , postojeći parking bi bio zapravo pomeren na prostor Knez Mihailove ulice odnosno leve trake iz pravca mosta na Kolubari  pri čemu bi druga traka ostala otvorena za saobraćaj, ali u oba smera. Najveći deo pomenute deonice zapravo zauzima parking.  Postojeći park ostao bi na starom mestu , ali uz primetnu rekonstrukciju dok bi kej reke Kolubare trebalo da bude uredjen kao šetačka zona.

Kako je najavljeno,  zelenilo bi trebalo da bude  sačuvano odnosno čak I dodato na mestima gde ga ranije nije bilo kako bi sam trg bio upotpunjen zelenom oazom. U delu prema Tešnjaru bila bi izgradjena kapija Tešnjara koja bi simbolično najavila ulazak u staru čaršiju predstavjajući stare zanate koji su nekada u njoj postojali.

Izgradnja NIS-ove pumpe „Valjevo 5“ izvedena je  na katastarskoj parceli br.6681 K.O. Valjevo. Idejno arhitektonsko rešenje za izradu Urbanističkog projekta izgradnje stanice za snabdevanje gorivom, urađeno je na osnovu Plana generalne regulacije „Centar“ (objavljen u Službenom glasniku grada Valjeva br. 09/14.), Informacije o lokaciji br.: 350-741/2021-07 od 14.03.2022.g. Valjevo, kao i na osnovu važećih Zakona, Propisa i Standarda. Lokacija koja je iskorišćena za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom „Valjevo 5“ je na delu KP 6681 KO Valjevo.

Izgradnji  pumpe na novoj lokaciji protivili su se svojevremeno meštani Železničke i Mišarske ulice tražeći dodatnu dokumentaciju i elaborate o uticaju na životnu sredinu. U svojim zatevima oni su navodili da će se nova pumpa u njihovom susedstvu negativno odraziti na kvalitet života gradjana u pomenutim ulicama .

Nova pumpa ima ulaz i izlaz iz Ulice Vladike Nikolaja dok se u donjem delu na Železničkoj ulici nalazi parking.

14 comments on “Iseljena NIS-ova pumpa, stvoreni preduslovi za Trg

  1. Miloš Marjanović

    da li je NIS u obavezi da demontira objekat, rezervoare za gorivo i kompletnu infrastrukturu od stare pumpe?

    Reply
  2. Profesor

    master planom grada predvidjen je novi gradski trg,Ali je takodje i plan rekao da te dve trake saobracajnice,idu pod trg ,pod zemljom do izlaska u Knez Mihailovu…Sta opet samoinicijativno menjate I tumacite po svom nahodjenju???

    Reply
  3. riki

    „Spremni smo, ako treba, svojim telima da sprecimo izgradnju benzinske pumpe“.
    Ovako su glasili naslovi iz tog vremena.
    Jos jedan primer koliko se glas obicnog coveka nista ne racuna. A i koliko NIS ima jak stisak. Dzabe peticije, dzabe bunt.
    Al za to ste se borili. Niste hteli gradjansku drzavu, ljudska prava i demokratiju. Hteli ste Putina na vlasti, diktaturu, „domacine“ koji vole da lupe sakom o sto.
    Hteli ste da nahranite citavu Moskvu sa malinama i jabukama, i od toga da se obogatite.

    Reply
  4. Kosta

    Kapija za Tesnjar? E to neće moći! Pa zar da se ugrozi bašta od preko pola ulice? Ima li šta lepše u Tesnjaru od kafane koja se sa svojim parkingom širi celom širinom ulice? Ili još bolje, da se proširi bašta i na drugu stranu ulice pa lepo kroz baštu, kafanu da se ulazi u Tesnjar. To bi bilo i lepo i originalno. A brate i funkcionalno…

    Reply
  5. Тешњарац

    Кинта и само кинта… Југопетролова пумпа у Ваљеву поред некадашње сточне пијаце, подно Тешњара је култно место! Ко мења, умења…

    Reply
  6. Sveštenik

    Sad lepo iseliti ruglo od pijace i one kućice bez dozvole.Sve premestiti na novu pijacu na duple trake.

    Reply
  7. Ana

    Hoce li se ukloniti ono ruglo od luna parka gde su napravljene 2 supe na travnatoj povrsini?

    Reply
  8. GP

    Да, а сада праве нову пумпу преко пита Лукоилове ,малте не, у центру града. Толико воде рачуна о здрављу људи у презагађеном Ваљеву. Ја овде живим скоро 20 година и сваки дан се због нечега запитам да ли ови властодршци у Ваљеву имају, барем, милиграм мозга?

    Reply
      1. Dragan

        ma izmisljaju. ja znam mnoge gradjane kojima se svidja miris benzina. jedino ovima iz opozicije nevalja

        Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.