Održana svečana akademija u znak sećanja na Žarka Milanovića

U čast jednom od najpoznatijih srpskih violinista Žarku Milanoviću, rođenom Mioničaninu održana je svečana akademija na kojoj je Petri Babić iz Mionice uručena violončelo, talentovanoj učenici četvrtog razreda muzičke škole „Živorad Grbić.

Svečana akademija je organizovana četvrti put, a svečana akdemija u znak sećanja na Milanovića ustanovljena je 2020. godine.
– Nastavljamo sa ulaganjem  i negujemo kulturu sećanja. Mionica ne zaboravlja svoje sugrađane. Kulturni centar smo rekonstruisali i sada imamo sve uslove da organizujemo što više svečanosti, predstava i drugih kulturnih događaja, na šta sam izuzetno ponosan. Pored toga, gradimo Kuću Kolubarske bitke, Mionica je dobila i prvu umetničku galeriju, a dajemo sve od sebe da našoj talentovanoj deci budemo podrška – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.
Svečana akdemija održana je pod pokroviteljstvom opštine Mionica, a u organizaciji Kulturnog centra Mionica, Udruženja za očuvanje i negovanje stvaralaštva Žarka Milanovića iz Beograda i muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, kao i učenika odeljenja muzičke škole u Mionici.

U programu su učestvovali Jovan Vukotić i Aleksa Zarev, članovi „Udruženja za čuvanje uspomene na Žarka Milanovića“ iz Beograda. Muzička škola „Živorad Grbić“ iz Valjeva, koja ima svoje odeljenje i u Mionici, predstavila se nastupom učeničkog hora, malog gudačkog orkestra, velikog orkestar harmonika, grupom MIONE, kao i najboljim mladim nadama, koje su se predstavile muzičkim minijaturama na svojim instrumentima. Čitav ovaj poduhvat pripremili su profesori Muzičke škole sa svojimučenicima, a kompletan program je muzički uredila profesor Milena Urošević. Mionička publika je umela da prepozna i dugotrajnim aplauzima da nagradi sve učesnike.

Žarko Milanović rođen je 1920. godine u Mionici u učiteljskoj porodici. Zbog potrebe službe, sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom trajno prelaze u Beograd. Na njegovu inicijativu, osnovan je Omladinski narodni orkestar u produkciju Radio Televizije Srbije. Žarko je iz anonimnosti izveo mnoge pevače i instrumentaliste, a sa svojim Orkestrom sudelovao je u velikom broju pozorišnih predstva sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njih su i Glišićeva „Podvala“, „Koštana“, „Ivkova Slava“ i mnogi drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.