Kukulovce : Kako se trguje glasovima u Srbiji ?

U pivnici Čardak prikazan je dokumentarni film pod nazivom „A sad da izadjete na glasanje“. Film prikazuje meštane sela Kukulovce kod Leskovca i činjenicu kako se trguje glasovima u Srbiji.

Siniša Janković iz Pančeva , predstavnik organizacije civilnog društva pod nazivom Institut za istraživanje korupcije Kareja, koje se bavi  antikorupcijskim aktivnostima kaže da na žalost dogadjaja kao što je dogadjaj u pomenutom selu ima sve više.

„Naš monitoring je uočio dogadjaj od pre tri godine u vreme pred izbore tada su se meštani tog malog sela Kukulovce koje je južno od Leskovca i potpuno marginalizovano, pobunili, rekli da ne samo da neće da glasaju već da se u selo uopšte ne dodnose glasačke kutije . Bio sam prilično iznenadjen takvom reakcijom i pretpostavio sam da će doći žandarmerija i policija jer ne mogu neki meštani tek tako da zabrane održavanje izbora . A zašto su se pobunii? Tri godine pre toga kada su bili ponovljeni izbori za predsednika Republike na samo tri mesta izmedju ostalog i u tom selu. Onda je došla kompletna mašinerija i svu svoju silu i snagu su ispoljili u tom mestu sa namerom da odnesu apsolutnu pobedu. Obećali su da će izmedju ostalog dobiti put kanalizaciju, vodu . Oni su izašli na izbore  i u 95,76 % glasali za kandidata vladajuće stranke. Izbori su proišli oni su svoje ispunili,  vreme je prolazilo i niko ništa nije uradio oni su shvatili da su prevareni“, objasnio je Janković povod za gradjansku neposlušnost koju su tri godine kasnije iskazali meštani ovog sela.

Meštani su potom ćutali  i čekali do sledećih izbora i tada su rekli da neće više da glasaju.

„ Došao je Zoran Drobnjak i rekao da će oni da naprave put , ali za put treba saglasnost i dozvola , projekti. Oni su rekli pa dobro završite to pa ćemo mi d a glasamo, ali je problem bio što će proći izbori u medjuvremenu. Tu je došlo do žučne rasprave da bi na kraju predstavnik vladajuće partije rekao pa dobro doći će mašine , ali sad da izadjete na glasanje . I došle su mašine . Više nije bilo bitno da li ima plana , projekta i oni su dobili put. Tu je jasno da je trgovina glasovima izvršena . Podnete su dve krivične prijave i tužilac je odbacio prijavu sa obrazloženjem da bi svakakao jednog dana to selo dobilo asfalt što pomalo liči na situaciju da se recimo ubica brani na sudu time da bi taj čovek koga je ubio svakako jednog dana umro jer niko ne živi večno“, ispričao je Janković.

Za sam dokumentarni film on kaže da je nedvosmisleni pokazatelj da smo kao društvo potpuno utonuli u korupciju.

„U Kukulovcu smo videli primer kako vladavina prava funkcioniše u životu , a ne u knjigama. Snimili smo film koji je dokumentarni i kod dobrog dela publike gde god smo prikazali film izazvao je negativan osećaj . Pitali smo te meštane:  „Dobili ste asfalt pre tri godine , da li je asfalt doneo vladavinu prava , da li se bolje ili lošije živi?“ Odgovorili su da asfaltom ništa nisu dobili , da nemaju vodu , nemaju kanalizaciju . Način da ostvare svoje pravo im je bio nametnut i oni su prihvatili ta  pravila igre . „Kad je njima bilo gusto oni su tražili da im izadjemo u susret , sad oni da izadju nama“. To su oni rekli  i sad ja vas pitam  koje je to poimanje prava na slobodno razmišljanje, tajnost glasanja?“, rekao ej Janković navodeći da film zapravo prikazuje  duhovnu bedu u koju smo zapali kao društvo.

Film je do sada prikazan u nekoliko gradova Srbije, a svako ko ga je pogledao mogao je da vidi kako funkcioniše kupovina glasova na selima i u manjim mestima Srbije.

Glavnu žensku ulogu igra glumica amaterskog pozorišta iz Leskovca Bojana Stefanović; glavnu mušku ulogu igra akademski glumac Nenad Mitrović iz Kukulovca. Važnu ulogu u filmu  imaju građanke i građani Kukulovca i Šišinca, kao publika interaktivne umetničke predstave.

Dokumentarni film u trajanju od 27 minuta, koji ima i nekoliko igranih scena, snimljen je početkom jula u selu Kukulovce, južno od Leskovca, u okviru Prve interaktivne umetničke predstave “Berza vladavine prava – Kukulovce 2023” održane u Kukulovcu

 

4 comments on “Kukulovce : Kako se trguje glasovima u Srbiji ?

  1. Zoran

    Siki, truo ti taj tvoj Atoski oraj. A ‘oćeš i tražiš lovu za aktivnost svoje organizacije i od nas u Pančevu, ali i od Države…
    E pa neće da može. Ne biva to tako.

    Reply
  2. Dragan

    ako dobro razumem stranka je ispunila obecanje i asfaltirala ljudima put i videcete ovi seljaci ce opet glasati za nas jer su zadovoljni kako vladamo

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.