Đedović Handanović: Solarni paneli u školama dobar primer mladima o štednji energije i brizi za životnu sredinu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je  Valjevo, gde je obišla Tehničku školu u kojoj je puštena u rad solarna elektrana, kao i domaćinstvo koje je smanjilo svoju potrošnju takođe postavljanjem solarnih panela.

„Tehnička škola u Valjevu je primer višestrukih koristi od ulaganja u energetsku efikasnost, pre svega kroz manju potrošnju energije, niže račune i manju emisiju štetnih gasova. Brigom o štednji energije dajemo i primer mladim ljudima da budu energetski osvešćeni, da brinu i o energiji i o zdravoj životnoj sredini i kad postanu odrasli ljudi i da to prenesu jednog dana i svojoj deci. U ovoj školi solarni paneli služiće istovremeno i kao nastavno sredstvo, budući da u okviru škole postoji i kabinet za obnovljive izvore energije, a neki od učenika u budućnosti će raditi u našem energetskom sistemu“, rekla je ministarka.

Tokom posete, ministarka je sa saradnicima imala i predavanje učenicima na kojem su razgovarali o tome kako možemo budemo energetski efikasniji u školi i drugim javnim ustanovama, kao i u našim domovima.

Zgrada Tehničke škole u Valjevu izgrađena je pre 64 godine, a izgradnja solarne elektrane smanjiće potrošnju električne energije za oko 15 odsto.  Sredstva za investiciju obezbedila je „Mocart fondacija“, koja je u okviru svoje humanitarne akcije „Struju štedi da humanost više vredi“, ranije podržala i promociju mera štednje energije i podizanje svesti kod građana.

Tokom posete Valjevu Đedović Handanović obišla je i domaćinstvo Gorana Janjića koje je ugradilo solarne panele i postalo kupac-proizvođač koristeći finansijsku podršku programa energetske sanacije domaćinstava. Ugradnja solarne elektrane značajno će smanjiti troškove ovog domaćinstva, a subvencija Ministarstva i Grada Valjeva iznosila je 420.000 dinara. „Broj kupaca-proizvođača u Srbiji povećan je šest puta u poslednjih godinu dana, na skoro 2.500, od kojih su oko dve trećine domaćinstva, a ukupna snaga ovih elektrana premašila je 37 megavata“, navela je ministarka.

 Ministarka je dodala da Valjevo posvećuje veliku pažnju energetskoj efikasnosti i da su u prethodne tri godine Ministarstvo i lokalna samouprava zajedno uložili 132 miliona dinara u ovu oblast. „Za energetsku sanaciju u domaćinstvima zajedno smo obezbedili 25 miliona dinara za subvencije za građane, a ulažemo i u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata. U januaru su završeni radovi na Istorijskom arhivu u Valjevu u januaru, a biće uloženo i 51 milion dinara u izgradnju solarne elektrane i ugradnju toplotnih pumpi u Sportsko-rekreativnom centru Petnica“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

3 comments on “Đedović Handanović: Solarni paneli u školama dobar primer mladima o štednji energije i brizi za životnu sredinu

  1. Istina

    Kada građani dostignu životni standard pristojan svakog normalnog čoveka, znaće koji je najlakši način za grejanje, do tada samo pričate prazne priče, jer bogutani neće da potroše pare na ekologiju, njih to ne zanima jer ništa i ne znaju osim za novac…
    Da li je to ministarka koja je sa posla od 12.000 evra došla za ministra od sto i nešto hiljada dinara? Ako jeste kako to objašnjavate?

    Reply
    1. Dragan

      nije sve u parama kao sto vi mislite. ministarka voli svoju zemlju i svoj narod i hoce da pomogne pa makar radila i za 1000 evra mesecno

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.