UNS i druga novinarska udruženja prihvatili Inicijativu međunarodnog medijskog foruma u Pekingu

Skoro 70 predstavnika novinarskih organizacija iz 37 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Australije, Južne i centralne Amerike, među kojima je i Srbija, na konferenciji „Pojas i put“ konsenzusom je prihvatilo Inicijativu Pekinškog međunarodnog medijskog foruma, čiji je cilj urbani razvoj, promocija međusobne razmene znanja i iskustava. Udruženje novinara Srbije predstavljao je potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić iz Valjeva.

foto:UNS

U autorskom tekstu za UNS Ćirić navodi da je Inicijativa  usvojena u drugom delu konferencije „Izgradnja sjajnog Puta svile, zajedničko promovisanje napretka i razvoja”, koja se održava u glavnom gradu Kine. Tema drugog dela konferencije bila je „Zajednički prosperitet kroz razmenu znanja i iskustava među civilizacijama – Zaštita i korišćenje svetske kulturne baštine”, sa posebnim osvrtom na ulogu medija u ovom procesu.

U usvojenoj Inicijativi, pored ostalog, konstatovano je da je neophodno poboljšati komunikaciju i saradnju između novinarskih organizacija i zaštititi svetsko kulturno nasleđe.

Novinarske organizacije su istakle da će obratiti pažnju na istorijsko i kulturno nasleđe i zaštitu u toj oblasti, kao i da će dosledno istraživati istoriju i kulturu različitih nacija. Inicijativa predviđa i podršku razmeni ljudi i ideja, saradnju i „gradnju mostova između različitih gradova”.

„Pozivamo medije iz različitih zemalja da rade zajedno i da u prijateljskom, inkluzivnom i pragmatičnom duhu dostignu ‘pobedničku saradnju’. Našim vrednim radom stvorićemo bolji život, proširiti naše prijateljstvo, olakšati kulturnu i razmenu znanja i iskustava i obezbediti još veći prosperitet civilizacija širom sveta”, konstatovano je u Inicijativi.

U završnici pekinškog skupa održan je i panel „Uloga medija u zaštiti i korišćenju svetske kulturne baštine i razmena međunarodnih iskustava o kulturnom nasleđu”.

Prvog dana konferencije u Pekingu usvojena je Zajednička deklaracija novinarskih organizacija inicijative „Pojas i put” u kojoj je akcenat stavljen na komunikaciju i saradnju između medija različitih zemalja u cilju unapređenja međusobnog političkog poverenja, ekonomske, trgovinske razmene i razmene ljudi, unapređenja razumevanja, poverenja i povezanosti među narodima naveo je Čirić u autorskom tekstu za sajt UNS-a.

Slobodan Ćirić je dugogodišnji novinar valjevskog lista Napred i dopisnik lista Politika.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.