Sputnjik-Met : 13 medalja na poslednjem ovogodišnjem drumskom Kupu Srbije

Završnica i poslednja trka drumskog Kupa Srbije za 2023. godinu održana je u nedelju u Beogradu na stazi Ušće, a takmičari najboljeg srpskog i valjevskog biciklističkog kluba u 2023. godini: Sputnjik-MET, osvojili su ukupno 13 medalja i to: pet zlatnih, pet srebrnih i tri bronzane.

U pojedinačnoj konkurenciji, prema i očekivanju, najbolji utisak ostavili su kadetski reprezentativci Igor Davidov i Nikolija Kulinčević koji su borbenom i taktički besprekornom vožnjom izvojevali ubedljive pobede nad svojim rivalima. Sjajna slika bila je i na pobedničkom postolju za kadetkinje gde su na prva dva stepenika stale takmičarke BK Sputnjik-MET i to pored pobednice Nikolije Kulinčević, srebrna je bila Natalija Vasiljevi, a na peto mesto se plasirala Djurdjina Mirković što je doprinelo osvajanju timskog zlata.

Mladja kadetkinja Mila Starčević je od prvog kruga bila u „solo“ begu, ali pred kraj joj je ponestalo snag, vožnja teže bicikle od rivalke ju je iznurila do kraja snage i za par sekundi je izgubila zlatnu medalju, ali je i osvajanjem srebrne medalje potvrdila visoku klasu i nagovestila da njeni vrhunski rezultati tek predstoje.

Predstavnici BK Sputnjik-MET ponovo su pored najboljih rezultata, bili zapaženi kao i najmasovniji klub sa preko 20 učesnika.

U ekipnoj konkurenciji trijumfe su ostvarili  i mladji i stariji poletarci ovog kluba, dok su srebrnu medalju osvojili članovi tima mladjih kadeta kod kojih su se Djordje Pavić i Dimitrije Jezdić plasirali u sredini grupe.

U trci poletaraca Lazar Angelovski se okitio srebrnom medaljom a Sava Starčević bronzanom. Osmo mesto osvojio je Marko Ćesarević, Filip Vukmir je, zbog kvara bicikle, bio deveti a Aleksa Nedeljković deseti.

Među mlađim poletarcima Jovan Starčević se plasirao na treće mesto, a kod početnika Vojin Popović je stigao do trećeg stepenika na pobedničkom postolju, Petar Damnjanović je bio četvrti a Toma Starčević peti čime su osvojili ekipnu zlatnu medalju.

U trci starijih poletraki, Natalija Kulinčević je borbeno vozila do kraja i zasluženo stigla do bronzane medalje.

Ponovo su takmičari BK Sputnjik-MET osvojili dvostruki broj medalja i ponovo su uspehu valjevske dece doprineli samo njihov uporan svakodnevni rad, roditelji i treneri u klubu.

A ni nakon trećeg zahteva za dodatna sredstva u ovoj godini, zadužena lica za sport grada Valjeva nisu našla za shodno da podrže višemesečne vrhunske rezultate najboljeg srpskog biciklističkog kluba, za razliku od sportova sa loptom – nije se našlo novca za dodatne troškove za reprezentativce naše zemlje. Upravo zbog toga dolazi do nepredviđenih tehničkih problema, pa zbog ishabanih bicikli, delova i opreme izostaje  još bolji rezultat jer nedovoljna   finansijska podrška od onih kojima treba bavljenje sportom i decom u sportu da bude posao – dolazi u negativnoj konotaciji na naplatu. Još jednom se vidi da dovoljne podrške za najbolje – jednostavno nema, a boli što aršini nisu isti za sve jer za druge itekako ima dodatnog budžeta, i dalje se dele dodatna sredstva, a za bicikliste – izgleda da više niko i ne mari, čak i ako su sa 37 osvojenih zlatnih medalja na ovogodišnjim državnim prvenstvima najbolji u zemlji.

Da li je uopšte „važno“ što su ova valjevska deca dobri djaci, dobri sportisti i što je medju njima čak osam reprezentativaca? Šta još treba da bude signal za podršku u ovom sportu u gradu koji čak nema ni biciklističku stazu,a ima toliki šampiona?

Tekst i FOTO: bksputnjikvaljevo@mail.ru

2 comments on “Sputnjik-Met : 13 medalja na poslednjem ovogodišnjem drumskom Kupu Srbije

  1. Taki

    Kako je samo lepo videti ovu divnu decu na pobedničkim postoljima i na samom učešću na velikim trkama. Skoro 40 medalja osvojenih na nimalo lakim trkama je veliki uspeh. Ta deca su pravi predstavnici svog grada gde god da odu, tako da se nadam da će gradaki oci imati sluha za njihove potrebe kako bi treneri mogli da rade svoj posao, a deca da treniraju u boljim uslovima i na boljoj opremi.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.