Novo naselje dobija uredjen park i centar MZ

Grad Valjevo je raspisao javnu nabavku za projektovanje parka u Novom naselju. Kao lokacija budućeg parka predvidjen je prostor u neposrednoj blizini Eparhijskog doma.

Novo naselje, kao gradska celina, kako se navodi u raspisanoj javnoj nabavci, nema odgovarajuće zone za sport, odmor i rekreaciju. Raspisanom javnom nabavkom traži se projektovanje budućeg parka na lokaciji  koja predstavlja deo sekundarnog gradskog centra Novog Naselja koji je izgrađen i uređen na neplanski i stihijski način, sa većim brojem izgrađenih centralnih i ostalih sadržaja koji su postojećom saobraćajnom matricom loše povezani.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da gradjani MZ Novo naselje itekako zaslužuju jedan uredjen centar svoje MZ.

„U pitanju je lokacija, da tako kažemo, u samom centru ovog dela grada i lokacija koja na žalost nema svoju ulogu u životu ljudi u ovom delu grada. Parcela o kojoj govorimo najčešće je ne samo neiskorišćen već i u rubnim delovima  jedan devastiran prostor. Namera nam je da taj prostor uredimo na način koji bi zadovoljio potrebe gradjana ovog dela grada ne samo u smislu odmora i mesta za susret već da celoj celini dodamo još sadržaja. Gradjani Novog naselja to itekako zaslužuju zaista . Cilj nam je da dobijemo jedan funkcionalan prostor za više namena, a na budućem projektantu je da to i osmisli“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U neposrednoj blizini nalaze se: crkva Sv. Velikomučenika Georgija Pobedonosca, Eparhijski dom, Upravna administrativna zgrada SPC, Pošta,Dom zdravlja, Osnovna škola Desanka Maksimović, Vrtić Kolibri i pet zgrada socijalnog stanovanja. Neplansko pozicioniranje svih navedenih objekata, čini da to bude urbanistički devastiran prostor. Sam sadržaj objekata i njihov značaj u funkcionisanju mesne zajednice ukazuje na potrebu smislenog povezivanja njihovih funkcija u jednu savremenu urbanu celinu. Osnovna uloga predmetnog urbanističkog projekta bila bi da se razradom trenutno slobodnog i neizgrađenog dela katastarske parcele broj 1461/2 KO Valjevo uredi centar i poveže u jedinstveni funkcionalni prostor. Kroz arhitektonsko-urbanističku razradu trebalo bi ovaj prostor bolje i kreativnije oblikovati u cilju višestrukog povećanja nivoa ponuđenih aktivnosti – kako za rekreativno bavljenje sportom tako i za pasivni i pasivno-aktivni odmor u parkovskim prostorima za ovaj sekundarni centar.

Potreba izgradnje parka u prostoru mesne zajednice Novo Naselje proizilazi iz osnovnih dobiti koje nastaju formiranjem uređenih parkovskih zelenih površina. Svrha zelene infrastrukture je da korisnicima pruži prostor koji će omogućiti zadovoljenje potreba u smislu:

 • Osveženja i odmora
 • Šetalište
 • Mesto susretanja
 • Mesto gde se deca igraju
 • Mesto za rekreaciju i sport
 • Ostvarivanje potreba za kulturnim dešavanjima u vidu otvrenih pozornica ili bioskopa, izložbi na otvorenom i koncerata
 • Edukacija u smislu formiranja prostora za manje botaničke bašte ili bašte na otvorenom sa školom prirode i dr.

Procenjena vrednost javne nabavke je 833 000 dinara.

6 comments on “Novo naselje dobija uredjen park i centar MZ

 1. Dragan

  bravo. verujem da ce to biti prelep park i nebi bilo lose da po ugledu na mionicu bude linijski park jer moramo da pratimo nove trendove ako hocemo da budemo savremen grad. verujem da ce se park sagraditi do lokalnih izbora taman da nas malo pogura da osvojimo vlast ponovo

  Reply
 2. Ivan

  zasto brdjani kao jedna od dve najvece MZ u Valjevu (pored Krusika) nema svoj uredjeni centar MZ? da li to znaci da skoro 20.000 zitelja Brdjana,su gradjani drugog reda? dokle vise proteziranje tog Novog naselja,postoje I druge centralne MZ?????

  Reply
 3. Igor

  Bravo,bravo za sve samo pogledajte sa druge strane iste te Eparhije,crkve,škole šta Vam se nalazi?Kakvo ruglo i kakva sramota.I nemojte da bude priča da ni grad a ni bilo ko drugi nema rešenje jer je privatna parcela.Neka taj isti Lazar Gojković i ko već dodje i pogleda i porazgovara sa ljudima.

  Reply
 4. Dragica

  Bravo! Konačno nešto pozitivno za Novo Naselje!
  Novo Naselje nema pešačku vezu sa ostatkom grada.
  Zato:
  -Uz sve ovo treba izmeniti Generalni urbanistički plan za Novo Naselje,otvoriti pešačku biciklističku i trim stazu između „Gorenja“ i Poljoprivredne škole, postaviti semafore,napraviti treću izlaznu traku za izlazak sa duplih traka u poprečne ulice i td….Sve ove i druge predloge moje i članova Saveta M.Z.,Gradonačelnik je dobio početkom 2023.godine. Ove godine,pre samo dvadesetak dana,u prikupljanju planova komunalne izgradnje M.Z, mnogi od zahteva su ponovljeni i upućeni Gradskoj upravi

  -Veliki problem i velika sramota Grada je što su mnoge naše ulice još uvek u privatnom vlasništvu ,a to proizvodi još veću muku za veliki broj stanovnika jer nema osnovne uslove za život,vodu i kanalizaciju a sređenoj ulici da i ne govorimo!
  -Rešili smo industrisku zonu,Brzu traku i mnogo toga,hajde da rešimo ove godine sve imovinske probleme u Gradu i otklonimo bar jedan deo problema da bi mogli dalje!
  Apelujem na urbaniste da UVEK planiraju široke ulice i trotoare, da ne odstupaju od zacrtanih građevinskih linija ,da ne legalizuju baš svaki objekat i svaku ugrađenu ciglu, da bolje planiraju budućnost grada ,da poštuju svoj zanat,svoje znanje i svoju struku i da ne dozvolite da vas potkupljuje svaka šuša!

  Reply
 5. Dobrica

  40 godina smo uzurpirani tim problemom privatnog vlasništva.nemamo ulicu,ali zato imamo prašumu,i smetlište koju ne mogu da koriste naša deca,ali zato je koriste narkomani,manijaci ,psi lutalice.a rešenje uvek postoji kada se obratimo lokalnoj samoupravi,a kada treba da se realizuje NIŠTAA.i to 40 godina unazad.I sve to u samom centru Novog Naselja ,tik uz Episkopiju,Dom zdravlja,Školu,Vrtić i sve ove institucije koje se spominju u tekstu.Samo sve to sa neke druge strane,daleko od očiju Lokalne samouprave

  Reply
 6. Adam

  bravo imam troje dece od kojih je jedan dijabeticar bas nam odgovara i dobili smo stan zahvalnismo gradu valjevu od 💗mnogo se radujemo

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.