Lakše do posla za osobe sa invaliditetom

Okrugli sto na temu unapređenja lokalnih politika u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Srbiji, koji organizuje Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, održan je u Valjevu. Koliko u Srbiji postoji osoba sa nekim oblikom invaliditeta , podatak je koji niko ne poseduje. Cilj Okruglog stola bio je I  mapiranje problema u sprovođenju aktivnih mera i politika zapošljavanja osoba sa invaliditetom i predlaganja rešenja za unapređenje lokalnih politika.

Okrugli sto je deo projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, koji sprovodi Forum mladih sa invaliditetom u partnerstvu sa Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom u Srbiji, Karitasom Srbije, Fondacijom Ana i Vlade Divac i Smart Kolektivom, a koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Mimica Živadinović, CIL asistent projekta kaže da je projekat obuhvatio 6 gradova u Srbiji.

„Ovo je projekat „Posao po meri“ koji se odvija u šest gradova u Srbiji medju kojima je Valjevo, finansira ga USAID. Mi zapravo radimo zastupničku kampanju za lakše zapošljavanje osoba sa inveliditetom kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Mi smo radili analizu zakonodavstva i Okrugli sto je posvećen nalazima anlize.  Danas razmatramo i primere dobre prakse i njihovu primenljivost u lokalnoj sredini,“ rekla je Živadinović.

„Kada je u pitanju nacionalni nivo osnovni nalazi pokazuju da je mnogo povoljnija situacija na tržištu rada sada  i dobra vest je da se dovoljno sredstava prikuplja u budžetski fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ,a li je loša vest što se jako malo tih sredstava koristi , svega 25 % do 30%.. Ovo je i aple i tema zastupništva da se podigne broj programa i mera jer sredstav ima. Nisu samo ključne te mere već jedan multisektorski pristup s  obzirom d aje vezan za davanja usluga socijalne zaštite , a koje se pružaju i na lokalnom nivou. To je ono što lokal mora da radi više“, rekla je Katarina Stanic, istraživač, Centar za socijalnu politiku napomenuvši da je usluga personalnog asistenta nešto što bi puno unapredilo položaj osoba sa invaliditetom.

“Registar broja osoba sa invaliditetom na nivou države ne postoji , jedino ukoliko su popisom obuhvaćeni”, dodala je Stanić .

Dejan Drajić predsednik Udruženja obolelih od multiple skleroze kaže da je projekat značajan I za osobe sa invaliditetom , ali I same poslodavce.

“Naše udruženje obolelih od multiple skleroze je I potpisnik tog sporazuma . Po pitanju zaposlenja mlade osobe teško dolaze do posla jer je problem delom I u u njima s obzirom da ne znaju da li je bolje da se u Filijalu zapošljavanja prijave kao osobe sa invalididtetom ili da to prećute. Plaše da ih neće primiti zbog bolesti I tu je ovaj projekat dobrodošao , a I da istovremno poslodavci shvate da mogu mnogo da doprinesu. Konkretno oboleli iz našeg Udruženja ne mogu baš sve poslove da rade , ali mnoge poslove mogu I izvesno mogu da svojim radom daju doprinos ovoj zajednici”, objašnajva Drajić.

On kaže da u praksi kada je u pitanju zapopljavanje postoje loši , ali I dobri primeri.

“Postoje I negativna iskustva gde se njihova prava ne poštuju , svaka osoba ima opis poslova koje može da radi , a poslodavci to nekada ne poštuju. Svetao primer je recimo kompanija Europrom koja potpuno razume potrebe osobe sa invaliditetom I zapošljavaju osobe sa invaliditetom .

 

 

1 comment on “Lakše do posla za osobe sa invaliditetom

  1. Dragan

    kad bi seuclanili u stranku i malo aktivirali oko izbora sigurno bi dobili neko zaposlenje na radnom mestu gde se neradi puno. dosta ljudi je tako resilo svoje probleme

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.