„Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ i u valjevskim školama

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa ministarstvom prosvete u ovoj školskoj godini realizuje projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ i u valjevskim školama . Cilj projekta je unapredjenje bezbednosti dece u školama, ali i u saobraćaju.  Od prvog septembra u zoni škola policija je uočila 471 slučaj nebezbednog ponašanja učesnika u saobraćaju.

U Prvoj osnovnoj školi održana je prezentacija projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ pri čemu su učenici nižih razreda imali i pokaznu vežbu .

„Jedan od ciljeva je uspostavljanje strategije za pomoć drugima u nevolji, teme koje su vezane za nenasilnu komunikaciju , za bezbedno ponašanje dece u vanrednim situacijama i bezbednost dece u saobraćaju. Deca će takodje kroz projekat dobiti sve informacije vezane za sistem zaštite i podrške u svim problematičnim situacijama. Osim učenika veliku korist imaće na nivou škola i nastavnici, školski timovi koji će biti osnaženi , a to su timovi za sprečavanje diskriminacije , zlostavljanja i zanemarivanja u školama. Sam projekat se realizuje iz dva dela. Prvi deo za učenike petog i sedmog razreda , a u drugom polugodištu šesti i osmi razred. Radionice koje će biti realizovane vezane su za nenasilno ponašanje u realnom i u virtuelnom okruženju“, rekla je načelnica ŠU Zorica Jocić.

Po njenim rečima drugi deo projekat se realizuje u prvom polugodištu za učenike prvog i drugog razreda , a potom i za učenike drugohg i trećeg razreda i u tom delu će se najviše govoriti o bezbednosti dece u vanrednim situacijama i bezbednosti dece u saobraćaju.

„Kad je saobraćaj u pitanju danas ovde imamo realnu situaciju, učenici prvog razreda,  da možemo da vidimo kako će deca prelaziti ulicu na koji način reaguju njihovi nastavnici , ali i učenici. To je posebno značajno za učenike prvog razreda . Imamo ove godine 39 prvaka više i ove godine to je ukupno 773 djaka prvaka, što nam je jako važno. Brinućemo zajedno koliko god možemo d anam deca budu bezbedna i u školama i u saobraćaju“, rekla je Jocić.

Načelnik PU Valjevo , Vladimir Jerinić kaže da PU Valjevo nastavlaj da svojim prisustvom obezbdjuje škole.

„Zadatak policajaca je da neposrednim opažanjem i neposrednim kontaktom sa djacima i nastavnim kadrom dodju do informacija koje su od značaja za suzbijanje nebezbednih dogadjaja . Iskoristio bih priliku da apelujem na djake, nastavnike, ali sve ljude u okruženju škola i gradjane da u skučaju da primete bilo kakav akt koji ukazuje ne neko nebeznedno ponašanje da o tome odmah prvo obaveste policajca koji je u blizini , dežurnu službu u policijskoj upravi ili pak nekog policajca koga lično poznaju“, rekao je Jerinić.

On dodaje da pored kontrole u školama , PU Valjevo je povećala i kontrolu saobraćaja u neposrednoj blizini škola .

„Od prvog septembra je otkriveno 470 prekršaja od čega je 36 težih prekršaja za koje su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka . Moram d akažem da je u jednom slučaju u zoni Sedme škole otkriveno bezobzirno ponašanje jednog od učensnika u saobračaju, konkretno vozač je upravljao vozilom sa 2,11 promila alkohola u krvi i zbog toga je odmah prosledjen sudiji za prekršaje za šta je dobio kaznu zatvora u trajanju od 29 dana i 220 000 dinara novčane kazne“, rekao je Jerinić.

Načelnik PU kaže i da će kontrola biti nastavlejna istim intenzitetom , a da su u dodadašnjim kontrolama otkriveni i drugi prekršaji.

„U 31 slučaju otkriveno je korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje. To ozbiljno dekoncentriše vozača i zato još jednom apelujem na učesnike u saobraćaju da se bezbedno ponašaju naročito u zonama škola. Nama nije cilj da utičemo  samo represivno već i kroz preventivne aktivnosti da edukujemo gradjane , a anročito djake kad je u pitanju bezbednost u saobraćaju. Pozivam sve gradjane i roditelje sa decom da 22. u 18h dodju na plato ispred Centra za kulturu gde će biti sprovedena i jedna edukativna aktivnost vezana za projekat gde ćemo predstaviti aktivnosti policije“, najavio je Jerinić.

Po rečima načelnice ŠU policajci  su u školama zadobili veliko poverenje dece. „Iskustva svih sada pokazuju da deca veruju policajcima d aih oni čine bezbednim i verovali ili ne često im se i poveravaju . A to izmedju ostalog i jeste bio jedan od ciljeva, da mi znamo šta oni misle , šta su im problemi, tako da u saradnji sa školskim kolektivima jesmo na dobrom putu bezbednosti i sprečavanju svih oblika nasilja u školama“, zaključila je Jocić.

12 comments on “„Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ i u valjevskim školama

  1. Milicijo postupi po naredjenju

    Policija treba da hapsi svakoga ko na bilo koji nacin ugrozava decu tu nema izvlacenja. Droga ne sme da bude u drustvu celom, a kamoli blizu skola. Ovi sto bahato voze da se za primer kaznjavaju, sve je bezobraznijih vozaca, ne mozes da predjes ulicu, mogu zamisliti pod kakvim stresom deca ujutru idu u skolu.

    Reply
  2. Istina

    Kontrolisanje saobraćaja u blizini škola je normalna stvar, ali nije normalno da godinama u nazad, u zoni škola, stoji vertikalna signalizacija koja ograničava brzinu kretanja učesnika u saobraćaju na 30km/h i u toku raspusta, državnih praznika… Da li neko zna za dopunske table i slično. Krenete putem za Loznicu, neradni dan i na nekoliko mesta smawujete brzinu na 30km7h zbog zona škola koje ne rade! pa da li je to normalno?
    Drugo, policajci u školama? Jadne su škole gde policajci moraju da dežuraju. Šta oni izigravaju, strah da može nešto da se desi!
    Ukinite preveliku administraciju prosvetnim radnicima kako bi se više posbvetili deci. Kako bi, kao nekada, znali tačno šta deca jedu i šta im se nalazi u rancima… Prsvetni radnici od papirologije nemaju vremena da razgovaraju, da gledaju decu..,.
    Sve je ovde izokrenuto…

    Reply
  3. Ljilja

    Projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ je izuzetno važna inicijativa koja stavlja bezbednost dece na prvo mesto, kako u školama tako i u saobraćaju. Broj od 471 slučaja nebezbednog ponašanja u saobraćaju od prvog septembra jasno ukazuje na potrebu za edukacijom i podizanjem svesti o važnosti bezbednog ponašanja u blizini škola. Sigurnost naših najmlađih je prioritet.

    Reply
    1. Mod

      Pa Ljiljo prepričala si tekst
      Zar te nisu u centrali naučili da budeš malo kreativnija?

      Reply
  4. Lili

    Bezbednost naših najmlađih je od suštinskog značaja, i ovakvi projekti su ključni za obezbeđivanje sigurne sredine za učenje i igru.

    Reply
  5. ZORICA

    Cilj projekta jeste da se obezbedi bezbednosti dece u školama, ali i u saobraćaju!
    Nadam se da ce se vozaci ponasati u skladu sa propisima i postovati ih,narocito na obelezenim mestima za pesacki prelaz,gde mnogi ne staju!
    Mora sew malo poraditi na savesti svih!

    Reply
  6. Dragan

    svaka cast. u istocnoj nemackoj je policija dosta radila sa decom i deca su posle pomagala drzavi da uhvati roditelje kad suruju sa ovima sa zapada. drago mi je da i nasa policija saradjuje sa decom

    Reply
  7. Đak generacije

    Policija čuva decu,indirektno to znači da smo mi u ratu,i moja generacija jeb oiša u školu ali nas nije čuvala policija, što znači da je država bila država

    Reply
  8. Sizif

    Kad procitam ,,projekat,,za nesto sto se podrazumeva,pocnem da racunam koliko ce zaraditi ovi sto se slikaju.

    Reply
  9. Јоца

    Bezbednost svakog učesnika u saobraćaju je na prvom mestu! Primeri sa naplatne rampe i milion drugih pokazuju suprotno.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.