Uz himnu, nove programe i pojačano prisustvo policije počela školska godina u Valjevu

Intoniranjem himne jutros je u svim valjevskim školama i zvanično počela nova školska godina. U svakoj valjevskoj školi od jutros su prisutni pripadnici policije , a nastava prvog radnog dana biće okrenuta razgovoru sa učenicima. Sledi tematska nedelja.

U Poljoprivrednoj školi u Valjevu ovog jutra intoniranju himne prisustvovali su pored učenika i nastavnog osoblja škole i načelnica ŠU Zorica Jocić i načelnik PU Valjevo Vladan Jerinić sa komandirima i načelnicima odeljenja u Policijskoj upravi Valjevo.

Načelnica Školske uprave Zorica Jocić je podsetila da je ministarstvo prosvete dostavilo školama plan i program rada, a da je akcenat na sprovodjenju aktivnosti koje će doprineti razvoju učenika u pravcu pozitivnih vrednosti .

„Radiće se najviše na saradnji, poštovanju, uvažavanju različitosti, solidarnosti, humanosti i to je cilj datih smernica. Danas će nastavnici razgovarati sa učenicima na različite teme. Od 4. do 8. septembra biće organizovana tematska nastava, a u drugoj nedelji uslediće inicijelna procenjivanja učenika i njihovih mogučćnosti. Nije cilj da učenik dobije ocenu već da nastavnici procene šta je potrebno učeniku još kako bi postigao zadate ciljeve. Veliki je akcenat na motivaciji i spoljašnjoj i unutrašnjoj. Spoljašnja je ocena , a unutrašnja kada osetite zadovoljstvo postignutim rezultatom. Ocena sama po sebi nije i ne treba da bude cilj već znanje i napredak učenika na polju znanja i sticanja novih veština“, rekla je načelnica Jocić.

Po njenim rečima kako je i najavljeno u novoj školskoj godini biće uveden i novi predmet „Vrline i vrednosti kao životni kompas 1 i 2“. „Lični primer nastavnika je nešto što je model ponašanja za učenike i zato nastavnici moraju voditi računa i o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji . Naši nastavnici moraju voditi računa da svaka izgovorena reč ima svoje vrednosti. Saradnja sa roditeljima podjednako je značajan faktor. Što se stanja bezbednosti tiče , naše škole su bezbedne i deca uče u bezbednom okruženju. Preduzimaćemo preventivne mere , ali i sankcionisati nedozvoljeno ponašanje“, rekla je Jocić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa Ministarstvom prosvete u ovoj školskoj godini realizuje  projekat „Sigurno i bezbedno kroz detinjstvo“, koji će kroz eduukativne radionice u školama držati pripadnici policije ,a  koje za cilj imaju podizanje nivoa svesti kod učenika vezano za posledice nasilnog ponašanja kako u realnom tako i u virtuelnom okruženju.

Načelnik Policijske uprave Valjevo Vladan Jerinić kaže da su školski policajci od jutros na svojim radnim mestima u školama. „Trenutno su angažovana 34 policajca koji od jutros obezbedjuju škole i to je značajno veći broj nego na početku prošle školske godine . Sedam škola na području grada imaće obezbedjenje u dve smene , a osam škola će biti obezbedjene u toku jedne smene , a sve srednje škole će imati stalno prisustvo policije u obe smene. Što se tiče stanja bezbednosti moram reći da će i okruženje škola biti obezbedjeno stalnim prisustvom policajaca u civilu koji će pratiti kretanja i lica iz kriminogene sredine , ponašanje dece u blizini škole , ali i stanje saobraćaja“, rekao je Jerinić.

Načelnik kaže da se učenici u svakom trenutku mogu obratiti policajcu ukoliko uoče ponašanje koje potencijalno može biti opasno. „Apelujemo ponovo da deca u slučaju da primete bilo kakvu aktivnost svojih drugara ili nekih drugih lica koja su nepoželjna na području škole ,a  koja ih mogu dovesti u opasnost odmah obaveste policajaca kako bi vreme reakcije bilo skraćeno u slučaju potrebe da policija mora da interveniše“, rekao je Jerinić.

Direktor Poljoprivredne škole Milan Gajić, kaže da svaka nova školska godina donosi novine pa i ova. „Imamo izmene nastavnog plana i programa svih obrazovnih profila kod učenika prvih razreda. Dobili smo i smernice ministarstva o kojima je i načelnica govorila . Moram dodati da je teme za tematsku nedelju osmislio naš stručno pedagoški tim.Sve aktivnosti trajaće čitave godine. Moram reći i da smo mi u školi i do sada radili na tome da decu naučimo pravim društvenim vrednostima da budu čestiti, vredni i odgovorni i od koristi svom društvu, da su pošteni, iskreni , sutra dobri i radnici , roditelji svojoj deci i kolege na poslu. Oduvek insistiramo na tim vrednostima  “, rekao je Gajić pojasnivši da kada je bezbednost u pitanju škola pored policajaca ima i video nadzor.

„…Ipak, makar i ne bili svi među najuspešnijim đacima, poštujte i nadograđujte svoje okruženje, budite vredni, tolerantni, pristojni i humani, težite ka tome da se izgradite kao dobri i pošteni ljudi koji saosećaju sa drugima i uvažavaju ih bez obzira na moguće različitosti.

Kvalitetni pojedinci čine uspešno društvo. Ako želimo da napredujemo, ako volimo svoju porodicu, prijatelje, zemlju u kojoj živimo, moramo se truditi da svakoga dana učinimo nešto što će nas učiniti boljim ljudima i jačati svoje intelektualne kapacitete kroz proces učenja, koje ne treba da bude mrska obaveza, već zadovoljstvo.

Potrudili smo se da stvorimo ambijent u kome je prijatno raditi i učiti. Kompletan prostor oko školskih zgrada i njihova unutrašnjost pokriveni su video nadzorom radi vaše bezbednosti i očuvanja školske imovine.

Dajte svoj doprinos u učenju, radu, čuvanju i ulepšavanju prostora u koji ste došli, jer on pripada i vama.

Nadam se da ćete se u novoj sredini osećati motivisano, zadovoljno, zaštićeno i pre svega, srećno“, naveo je izmedju ostalog direktor Gajić u pozdravnom pismu učenicima prve godine.

 

5 comments on “Uz himnu, nove programe i pojačano prisustvo policije počela školska godina u Valjevu

  1. Bivši đak

    Nekada du se đaci više plašili profesora nego molicije,tako da nisu ni bili potrebni,sada ko da đaci idu u rat

    Reply
  2. Oficir u penziji

    Zašto gospodin u uniformi drugi s’leva nema opasač, zašto prvi s’leva ne pozdravlja sa ivice kape, zašto svi nisu u istoj uniformi po propisu. Da li će protiv njih biti pokrenuti interni postupak zbog nepoštovanja i nepoznavanja propisa? Ovako nešto nije moglo da se desi kod nas u vojsci

    Reply
  3. Јоца

    Neka je Bog u pomoći i djacima i roditeljima i nastavnicima. Ponovo kreće stampedo od učenja…

    Reply
  4. Ja

    Važno je da se kreće sa tematskim danima, i to će promeniti sve. Bilo je zvučno, skinuli smo odgovornost sa sebe, a zapravo se ništa nije promenilo. Važno je da su se svi uslikali!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.