Manji broj nepismenih, porast visokoobrazovanih, ali i dalje slabo kompjuterski pismenih

Rezultati popisa pokazali da je smanjen broj nepismenih u Srbiji, a da je u porastu broj visokoobrazovanih i onih koji su kompjuterski pismeni. Republički Zavod za statistiku navodi i da je više nepismenih žena s jedne strane ,a  sa druge više je žena sa višim ili visokim obrazovanjem. I dalje je manje od 50% stanovništva u Srbiji kompjuterski pismeno.

Medju odgovorima na brojan pitanja na koja je odgvoorio poslednji popis svakkao jeste i kakva je stopa pismenosti ? U skladu sa metodološkim preporukama, pismenim se smatra svako lice starosti 10 i više godina koje je završilo najmanje četiri razreda osnovne škole, kao i svako lice koje pohađa školu u vreme sprovođenja popisa. Pitanje o pismenosti (da li lice zna da pročita i napiše kratak tekst iz svakodnevnog života) postavljano je samo licima starosti 10 i više godina koja nisu pohađala školu ili su završila 1–3 razreda osnovne škole i nisu nastavila dalje školovanje, navodi Zavod za statistiku.

Ipak , ne treba zaboraviti da je ovaj popis pokazao da nas ima manje nego pre deset godina i da je na žalost veliki broj starih ljudi u medjuvremenu preminuo , a činjenice su pokazivale i tada kao i sada da je najveći broj neousmenih medju onima od 65 godina pa naviše. Tako bismo lako mogli zakljuliti i kako je došlo do smanjenja broja nepismenih.

Prema rezultatima Popisa 2022, manje od 38 000 lica, odnosno 0,63% stanovnika starosti 10 i više godina je nepismeno. Nepismenih žena je daleko više nego nepismenih muškaraca – udeo žena u ukupnom broju nepismenih iznosi 71%. Više od polovine nepismenih ima 65 i više godina.

Posmatrano po opštinama, najveći udeo nepismenih u stanovništvu starom 10 i više godina je u opštinama Bujanovac (3,6%), Petrovac na Mlavi i Nova Crnja (2,7%), Bojnik (2,6%) i Plandište (2,3%).

Zaključak Zavoda na kraju je da je u periodu između dva poslednja popisa udeo nepismenih lica u stanovništvu starosti 10 i više godina smanjen je sa 1,96% (Popis 2011) na 0,63% (Popis 2022).

Iako je više nepismenih žena , u porfastu je broj visoko obrazovanih žena pa Zavod navodi : Prema rezultatima Popisa 2022, više od polovine stanovništva starosti 15 i više godina završilo je srednju školu (53,1%), osnovnu (osmogodišnju) školu je završilo 17,8% stanovnika, diplomu više ili visoke škole steklo je 22,4% lica, dok je 6,3% stanovnika bez škole ili je završilo manje od osam razreda osnovne škole. Posmatrano po polu, udeo žena koje su stekle više ili visoko obrazovanje u ukupnom broju žena starosti 15 i više godina veći je nego udeo muškaraca sa višim i visokim obrazovanjem u ukupnom broju muškaraca iste starosti (udeo lica sa završenom višom ili visokom školom/fakultetom/akademijom – 24,03% žene, 20,73% muškarci).

Najveći udeo lica sa višim i visokim obrazovanjem zabeležen je u beogradskim gradskim opštinama Vračar (61,8%), Novi Beograd (50,4%), Savski venac (53,7%) i Stari grad (59,0%), dok je najmanji udeo lica sa višim i visokim obrazovanjem u opštinama Malo Crniće (5,6%), Žabari (6,1%) i Gadžin Han (6,6%).

Generalno posmatrano , stanovništvo je sada školovanije negi pre deset godina , ali neki analitičari tvrde da porastu broja visokoobrazovanih „kumuju“ brojni privatni fakulteti na kojima se značajno lakše dolazi do akademskih zvanja.

U periodu između dva popisa značajno je povećan udeo lica sa višim i visokim obrazovanjem – sa 16,24% (Popis 2011) na 22,44% (Popis 2022), kao i udeo lica sa srednjim obrazovanjem  – sa  48,93% (Popis 2011) na 53,08% (Popis 2022), dok je zabeleženo smanjenje udela lica bez školske spreme i sa nepotpunim osnovim obrazovanjem – sa 13,68% (Popis 2011) na svega 6,28% (Popis 2022).

Iako u savremenom dobu život bez mobilnog telefona i računara izgleda nezamisliv , popis je pokazao d aje manje od 50% stanovništva kompjuterski pismeno. Naime, kompjuterska pismenost je definisana kao sposobnost lica da koristi osnovne računarske aplikacije u izvršenju svakodnevnih zadataka (na poslu, u školi ili kod kuće). U vezi s tim, prikupljeni su podaci o tome da li lice zna da vrši obradu teksta i kreiranje tabela, da li zna da pretražuje informacije na internetu i da li poseduje osnovna znanja iz oblasti elektronske komunikacije (slanje i primanje elektronske pošte, korišćenje aplikacija Skype, Viber, WhatsApp i dr.).

Prema rezultatima Popisa 2022. godine, oko 46% stanovnika starosti 15 i više godina može se smatrati kompjuterski pismenim (umeju da obavljaju tri osnovne aktivnosti na računaru – kompjuteru, tabletu, mobilnom telefonu), oko 30% stanovnika samo delimično poznaje rad na računaru (najčešće znaju da pronađu informacije na internetu ili umeju da koriste neku od aplikacija za elektronsku komunikaciju ili koriste računar za unos teksta i sl.), dok se 24% stanovništva smatra kompjuterski nepismenima jer ne umeju da obavljaju nijednu od navedenih aktivnosti, navodi Zavod za statistiku.

Posmatrano po opštinama, najveći udeo kompjuterski pismenih lica zabeležen je u centralnim gradskim opštinama Grada Beograda – Vračar (76,9%), Stari grad (73,7%), Novi Beograd (70,9%), Savski venac (69,9%), Zvezdara (67,6%), Voždovac (65,4%), Čukarica (62,6%), Rakovica (61,2%), Palilula (57,7%) i Zemun (57,4%), u Novom Sadu (62,8%) i u Nišu (55,9%). Najmanji udeo kompjuterski pismenih je u opštinama Gadžin Han (18,7%) i Malo Crniće (19,4%).

U međupopisnom periodu, udeo kompjuterski pismenih lica u ukupnom stanovništvu starosti 15 i više godina porastao je sa 34,21% (Popis 2011) na 45,73% (Popis 2022).

 

4 comments on “Manji broj nepismenih, porast visokoobrazovanih, ali i dalje slabo kompjuterski pismenih

 1. Dragan

  bravo za vlast koja opismenjuje srbe. sto vise pismenih i obrazovanih to je veca podrska za presednika vucica. to pokazuje da za nas nisu krezubi kao sto kazu ovi iz opozicije vec intelektualci

  Reply
 2. Valjevac

  Zabrinjavajući je porast visoko obrazovanih ili ti sa kupljenim diplomama,od njih će se kasnije praviti bravari,metalostrugar i i druga radnička zanimanja,jer sa tim diplomama neće baš ništa znati raditi

  Reply
 3. Шпанац

  Ови са СНС академије да су знали да ће овако лако доћи до факултетских диплома, сигурно би и основне школе завршили у року.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.