Srbija priprema sistem „Pronadji me“ u slučaju nestanka deteta

U svetu je poznat sistem Amber alert i on se odnosi na širenja informacija u slučaju nestale dece. Srbija trenutno priprema uvodjenje sistema za hitno obaveštavanje pod nazivom „Pronadji me“.

Svi su čuli za Amber Alert . To je zapravo model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Iako Amber alert funkcioniše baš pod tim nazivom u dosta zemalja sveta svaka zemlja morala je izraditi zakonski sistem u okviru koga uzbunjivanje javnosti može da funkcioniše kako ne bi došlo do zloupotrebe samog sistema.

Iako nekom može zvučati nenormalno da bi se takav sistem mogao zloupotrebiti u svetu su se takve stvari isprva dešavale . Te nazovimo zloupotrebe uglavnom su se odnosile na skraćenje vremena od kog se može smatrati da je dete nestalo.

Država Srbija formirala je radnu grupu za uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica, koja treba da radi na uspostavljanju ovog sistema koji će u Srbiji nositi naziv „Pronađi me!“.

Državni sekretar Danilo Stevandić je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema.

U saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, kako je ukazao, počeo je rad na izradi platforme za hitno obaveštavanje javnosti.

Stevandić je precizirao da bi građani o nestanku maloletnog lica, prema do sada dogovorenim kriterijumima, trebalo da budu obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

U sastavu radne grupe za uvođenje sistema „Pronađi me!“, koju je februara ove godine, formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predstavnici su više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.