Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

U selu Donje Leskovice obeležena je godišnjica od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića, koji je kao devetnaestogodišnjak stradao u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara.

Porodica Stojadina Mirkovića, majka Anka, predstavnici Vojske Srbije i grada Valjeva, član Gradskog veća Vladimir Mišković , danas su položili vence na spmenik Stojadinu Mirkoviću ispred škole u Donjim Leskovicama.

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je, uz majora Milana Tepića, herojski izgubio život na bjelovarskom ratištu 1991. godine. Stojadin Cole Mirković je poginuo u oklopnom transporteru, koji je odbio da napusti, nakon što mu je major Milan Tepić izdao komandu da to učini. Vojnik Mirković je iz transportera pucao na napadače na kasarnu JNA u Bjelovaru, čije je glavno skladište major Tepić digao u vazduh sa 170 tona eksplozivnih sredstava.

Vojnika Stojadina Mirkovića, koji je poginuo zajedno sa majorom Tepićem, 31. decembra 1999. godine predsednik SRJ odlikovao je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

U selu Donje Leskovice 2013. godine otkrivena mu je spomen-bista, a u maju ove godine i spomen-bista u parku Vide Jocić na Jadru, čime je ispunjeno još jedno obećanje grada Valjeva, da se i na ovaj način oda počast herojstvu mladića iz sela Gornje Leskovice, koji je žrtvovao svoj život.

2 comments on “Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

  1. Dragan

    lako je bilo biti junak kad si siromasan. veca je zrtva kad se za slobodu bore ljudi koji su stekli mnogo i mogu mnogo da izgube kao sto je milan radojicic

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.