Prodajni podsticaji trgovaca

Raznovrsnim prodajnim podsticajima trgovci potrošačima nude robu ili usluge pod uslovima povoljnijim od redovne prodaje, s ciljem da privuku što više kupaca i da ih što duže zadrže. Sa druge strane potrošačima se pruža mogućnost da korišćenjem tih pogodnosti uštede koliko-toliko novca i zadovolje još neku svoju ili porodičnu potrebu.

S obzirom na mogućnost zloupotrebe prodajnih podsticaja od strane trgovaca koji su tome skloni, poželjno je da potrošači znaju propise kojima se štite njihova prava i način primene tih propisa uz podršku potrošačkih udruženja.

Prema važećim propisima o trgovini prodajni podsticaji su sniženje cene, posebni uslovi plaćanja ili isporuke, obećanje neke nagrade, prateći pokloni uz kupovinu, kartice lojalnosti kupaca, izdavanje vaučera ili neki drugi benefiti. Trgovac koji potrošačima nudi posebne prodajne podsticaje dužan je da ih jasno i vidljivo istakne u prodajnom objektu ili prilikom oglašavanja, da navede uslove za njihovo ostvarivanje i da ih se pridržava.

Oblici prodajnih podsticaja sa sniženjem cena jesu rasprodaja robe, sezonska sniženja i akcijske prodaje koje su najomiljenije kod penzionera, duhovito nazvanim akcijaši, a zna se i zašto.

Kada oglašava sniženu cenu robe trgovac je dužan da jasno istakne i prethodnu prodajnu cenu, što većina njih i čini zbog mogućeg nadzora Tržišne inspekcije. Međutim, potrošači i njigova udruženja nisu u mogućnosti da na bilo koji način provere verodostojnost prethodne, više cene niti period u kojem je primenjivana, što trgovcima ostavlja prostor za manipulacije sa stvarnim sniženjima. Iz tog razloga potrošačima se preporučuje da se prilikom odlučivanja o kupovini ne opredeljuju prema procentima sniženja već da procene vredi li tu robu uopšte kupiti i postoje li druge, konkurentske ponude iste robe.

Akcijska prodaja je najčešći oblik prodajnog podsticaja jer se može oglašaviti više puta u toku godine i u posebnim prilikama kao što su dani vikenda ili oni koji prethode državnim i verskim praznicima. Trgovac je dužan da akcijsku robu izdvoji od ostale robe i da je posebno označi rečima „Akcija“ ili „Akcijska prodaja“. Ono što je za potrošače najznačajnije jeste obaveza trgovca da oglašene akijske cene memoriše u svojim fiskalnim kasama, čime se sprečava mogućnost pogrešne naplate kupljene robe.

Sezonsko sniženje cena oglašava se dva puta godišnje u trajanju po 60 dana i to u periodu od 1. do 15. jula i u periodu od 25. decembra tekuće do 10. januara naredne godine. S obzirom da je letnje sezonsko sniženje već u toku, potrošačima se preporučuje isto što i za sve druge oblike prodajnih podsticaja – da se pri kupovini ne opredeljuju prema procentima sniženja cene robe, već prema sopstvenoj proceni njene upotrebne vrednosti.

A ono što je u ovoj priši najvažnije jeste činjenica da su potrošačka prava prilikom koriščenja prodajnih podsticaja potuno ista kao i prilikom redovne kupovine – pravo na reklamaciju nesaobraznosti, pravo na garanciju i ,najzad, pravo na sudsku zaštitu ekonomskog interesa potrošača, odnosno naknadu pričinjene štete.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

 

 

 

1 comment on “Prodajni podsticaji trgovaca

  1. XYZ

    Što se tiče zloupotreba i manipulacija od strane trgovaca, obavezno proverite račun na kasi kada kupujete u LIDL-u.Na policama su im akcijske cene ( recimo sladoled Čoko krispi snižen na 199,00) a na kasi mi naplate 499,00! Obrazloženje im je da je neko zaboravio da promeni cenu u kompjuteru, a kako kažu, i KUPCI SAMI MENJAJU CENE na policama! Pa stvarno, da nije tužno bilo bi smešno.Em te svesno potkradaju, em te prave budalom.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.