POKS: Bakić zagovornik širenja utopističkih, retrogradnih, antiustavnih i vrlo opasnih ideja

„Takvi pojedinci i male grupe koji okupljaju isfrustrirane i umišljene egomanijake su neprijatelji slobode i demokratije odnosno protivnici su uređenog političkog poretka“, kaže Mirko Jović u reakciji na govor Jove Bakića na nedavnom protestu. POKS je Jovićev govor sa sastanka GrO dostavio u saopštenju koje prenosimo u celosti:

„Mirko Jović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije i koordinator Kolubarskog okruga na sastanku Gradskog odbora POKS Valjevo, reagovao je na govor Jove Bakića na protestu u Valjevu:

SRBIJI JE POTREBNO UNAPREĐENjE  DEMOKRATIJE I RAZVOJ IZBORNOG PROCESA A NE POVRATAK U PRETPOLITIČKO VREME ŠIRENjEM ANARHISTIČKIH ILUZIJA

Učestvujući u razgovoru u okviru tačke dnevnog reda “ Analiza aktuelnih političkih događaja u Valjevu“ Mirko Jović je posvetio pažnju porukama koje je uputio Jovo Bakić u Valjevu okupljenim građanima na protestu “ PROTIV NASILjA“.

Zamenik Predsednika Izvršnog odbora POKS je posebno skrenuo pažnju na čestu pojavu ugrožavanja krhke demokratije u Srbiji.

Mnoge javne ličnosti i razne grupe građana neodgovorno šire vrlo opasne ideje i poruke o tome da je višestranačka parlamentarna demokratija besmislena, štetna i nepotrebna jer će oni sve brzo i lako rešiti na ulici.

Jovo Bakić je najtipičniji, najgrlatiji i najuporniji zagovornik širenja takvih utopističkih, retrogradnih, antiustavnih i vrlo opasnih ideja.

Srbija je stara evropska država u kojoj postoji tradicija organizovanog i uređenog političkog sistema višestranačke demokratije duga stotinu četrdeset i dve godine, odnosno od 1881.kada je osnovana Narodna radikalna stranka NRS Nikole Pašića.

Posle 1945. u Srbiju je nasilno uvedena diktatura Komunističke partije Jugoslavije. Tada su zabranjene sve predratne partije uključujući i levičarsku Socijalističku stranku.

Usledio je diskontinuitet od četrdeset pet godina.

Uz velike žrtve, brojna hapšenja i stradanja uspeli smo da osnujemo nove političke stranke i obnovimo rad predratnih stranaka, podsetio je zamenik predsednika Izvršnog odbora POKS.

Kompromisom između tadašnje Komunističke partije Srbije i novosnovanih i obnovljenih stranaka usvojen je ustav Srbije koji je garantovao pravo na političko organizovanje i višestranačku demokratiju, podsetio je Mirko Jović koji je bio među nekoliko onih koji su osnovali prve političke partije i među onima koji su obezbedili prve višestranačke izbore.

Uz sve mane i defekte izbornih zakona i pravila po kojim se sprovode izbori, Srbija ipak već tri decenije neguje i praktikuje višestranačku demokratiju.

Srbiji nije potreban povratak unazad već dogovor svih političkih i društvenih faktora o unapređenju postojećeg političkog poretka kako na centralnom-državnom tako i na lokalnom nivou, nastavio je Koordinator POKS za Kolubarski okrug.

Jovo Bakić i njemu slični svojim pozivima na sukobe na ulici, pozivima na „klasnu borbu“, pokušavaju da ubede Srbe da nisu deo iste nacije, da zaboravimo da smo stari carski i kraljevski narod koji je preko svoje Svetosavske tradicije i načina života uvek negovao toleranciju, sabornost i dogovor o najvažnijim nacionalnim pitanjima, državnom uređenju i političkom sistemu, upozorio je Mirko Jović članove Gradskog odbora POKS Valjevo.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora POKS je na kraju pozvao sve političke stranke koje deluju u Valjevu kao i građane Valjeva da odbace, kao štetne i opasne, sve pojedince i grupe koji žele da svoje političke ideje nametnu nasiljem protivno volji većine.

Takvi pojedinci i male grupe koji okupljaju isfrustrirane i umišljene egomanijake su neprijatelji slobode i demokratije odnosno protivnici su uređenog političkog poretka. Oni vrlo dobro znaju da njihove ideje nikada neće prihvatiti većina Srba i srpskih građana, zato huškaju na revolucije.

Svoje naopake namere maskiraju zalaganjem za državu blagostanja, radnička prava, borbu protiv diktaturte. Da nije opasno bilo bi smešno jer oni koji žele da nasilnim putem dovedu na vlast manjinu umišljenih neznalica i diletanati sebe predstavljaju kao borce protiv diktature.

Ako samo ovlaš utvrdimo njihovo porodično poreklo lako ćemo utvrditi da pripadaju porodicama koje su u Srbiji ukinule slobodu govora, zabranile rad političkih stranaka, pomogle Titu da uspostavi ličnu diktaturu uz pomoć Komunističke partije Jugoslavije, lomile kičmu Srbiji na svakom koraku.

Apsurdno je da oni koji su lomili kičmu Srbiji sada sebe predstavljaju kao one koji će joj kičmu uspraviti. Još veći apsurd je da očekuju da poverujemo u njihove dobre namere.

Mnogi od njih su dobili zvanja i karijere uz pomoć tog nedemokratskog sistema.

“ Postavljam pitanje, u kojim porodicama i kojim školama su naučili šta je to sloboda, demokratija i normalan višestranački politički sistem“, zapitao je Mirko Jović.

Na kraju, svi mi koji verujemo u ljudska prava, nacionalnu demokratiju i višepartijski sistem kao najbolji put da dođemo do mišljenja većine građana Srbije i Valjeva, jer demokratija podrazumeva vladavinu većine i zaštitu manjine, treba da damo predloge i usaglasimo načine da popravimo i unapredimo demokratiju i postojeći politički sistem, predložio je gospodin Jović.

Mi u POKS Valjevo treba da se zalažemo za povratak većinskog izbornog sistema. Povratak takozvanih direktnih izbora gde građani glasaju za poznatog kandidata.

Za sada se tako bira jedino Predsednik Srbije.

Mi ćemo zahtevati da se na taj način biraju Narodni poslanici, Odbornici, Gradonačelnici, Predsednici opština pa i Načelnici policijskih uprava u gradovima i opštinama. To je sistem koji donosi stabilnost, kandidovanje najboljih i pravo predstavljanje određenih izbornih jedinica i okruga.

To je tradicionalni model u Srbiji. To je model koji praktikuju države koje imaju suverenu nacionalnu demokratiju. To je sistem koji u velikoj meri garantuje vladavinu većine, poručio je na sastanku Gradskog odbora POKS Valjevo Mirko Jović koordinator Kolubarskog okruga POKS.“

 

 

5 comments on “POKS: Bakić zagovornik širenja utopističkih, retrogradnih, antiustavnih i vrlo opasnih ideja

  1. Dragan

    bravo za poks i mirka jovica koji brani politicki poredak koji smo mi uredili. ako presednik vucic bude formirao pokret za odbranu od opozicije valjalo bi da i poks bude njegov deo

    Reply
  2. chikine bombone

    Citam i ne verujem. Srbija stara demokratija. Brajko moj, koliko ste vi crnorukasi i udbasi vladara skenjali, to je vise tesko i prebrojati. Poslednjih 30 godina, najbolje govori kakva je demokratija u Srbiji. Mnogi od nas ziveli to doba, pa gledali uzivo. Ko nije sa vama ladno mu sleduje ili progon, ili m….. Ladno ste premijera na tacni servirali ubicama. Vas je sve ovde istalirala Rusija i SSSR, vama je demokratija najveci neprijatelj.
    Ko je samo mogao pretpostaviti da ce se onaj Drazin unuk, izmetnuti u ovakvog udbasa i stailjinistu.
    Al bez brige, dace vama chika Vucic bonu, vi POKS-ovci, ga nikada niste razocarali.

    Reply
  3. ДA БУДЕМО ЉУДИ

    Желим да помогнем,да отворе очи слепи и отпуше уши глуви,да они који кратко памте погледају прве наступе ,борбе за ослобођење од црвеног јарма и то оне храбре демократске плуралистичке борбе партија или удружења 90-их година која нису издала свој народ као што су издали Вукови у јагњећој кожи.
    Овде треба господину Мирку Јовићу ,оцу четворо деце од којих је већ троје постало академски грађани Републике поносне Србије просрпски оријентисаном грађанину ,патриоти,првом ili među prvima борцу на спровођењу вишестраначја и демократије упутити речи хвале који је остао до дана данашњег на линији борбе за унапређење националних односа унутар државе Р Србије и повезаности са другим мањинама унутар државе РС ,да се компромисима и договорима унапређују међуљудски односи у циљу раста економије која је најбитнија за бољи и лепши и опуштенији живот нашег народа јер то заслужује.
    Сваки проблем има решење само ако желимо да та помоћ уз бирање паметних ,храбрих одважних и несебичних кадрова који се морају бирати након промене изборног система по имену и презимену.
    Напомена ,у НБА лиги немогу да играју играчи доведени преко веза и везица него доказани у квалитету.
    Пратећи Мирка Јовића од 1990.године ,његово деловање у борби за Српску традицију ,поштовање Устава и слободе права човека немам речи као и већина његових познавалаца осим речи хвале и свако добро таквим и сличним родољубима који се нису продали за шаку сребрњака.Господина Мирка Јовића садашњег координатора и заменика извршног одбора ПОКСА ,могу са сигурношћу видети као саветника почев од Градоначелника Града Ваљева до највиших функција у РСрбији,такви људи непродају веру за вечеру по цену живота.
    Хвала свим умним патриотска на борби за боље сутра…на то нас упозорава и Бог и Србија.

    Reply
  4. Kris

    Bravo za poks. Na trgu četvrtkom su ljudi koji nemisle dobro srbiji. Svi znamo ko su i šta su ti advokati. Žele samo njima dobro. Baš bana i janu zanimaju građani. Novac je njihov cilj.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.