Lokalni front:Da li je i Gradac „reka bez povratka“?

Lokalni front Valjevo na konferenciji za novinare predstavio je rezultate anketiranja gradjana po pitanju rešavanja problema saobraćaja  pored reke Gradac, ali i izneo i najnovije podatke vezane za analizu kvaliteta vode u pomenutoj reci. Kako se moglo čuti, voda u reci Gradac sada pripada četvrtoj klasi što odgovara slabom ekološkom statusu. Lokalni front još jednom apeluje na gradske vlasti da se angažuje oko rešavanja pomenutih problema.

Ljubomir Radović aktivista Lokalnog fronta izneo je informaciju da je u proteklom periodu ova politička grupacija anketirala gradjane,m posetice na reci Gradac o mogućim rešenjima vezanihza problem saobraćaja.

„Za početak, Lokalni front je sastavio upitnik sa četiri moguća rešenja i prostorom otvorenim i za nove predloge građana. Posetioci na Gradcu su za prva četiri predloga mogli davati ocene od 1 do 5, i, naravno, dopisivati svoje primedbe i predlagati nova rešenja. Evo i prvih rezultata: Predlog broj 1, potpuna zabrana motornog saobraćaja na delu puta od gradskog parkinga do kraja puta duž desne obale Gradca, dobio je najveću prosečnu ocenu-4,19. Svi predlozi podrazumevaju da  zabrana ne bi važila za stalne stanovnike ovog dela grada. Postavljanje montažnog parkinga većeg kapaciteta, na mestu gde je sada gradski parking, predlog broj 2, ocenjen je sa 3,84, dok je sličan predlog, uređivanje i obeležavanje nekoliko manjih parkinga duž Gradca, dobio ocenu 3,09. Poslednji predlog, da se iz budžeta grada, u dogovoru sa taksi prevoznicima, u letnjem periodu dotira, u punoj meri ili delimično, prevoz građana do odredišta na reci Gradac iznad gradskog parkinga ocenjen je najniže-2,59“, rekao je Radović.

Gradjani su pored zaokruživanja datih predloga mogli i sami da dopišu svoje predloge pa su gradjani tako dopisali: da jedino dopušteno sredstvo budu bicikli i električni trotineti koji bi mogli da se iznajme posetiocima, da se uredi pešačka staza duž leve obale, izgradi staza za bicikle, zatim predlog da posebni autobusi prevoze posetioce duž reke i da se uvedu turistički vozići, koji bi se van letnje sezone koristili i na drugim turističkim atrakcijama u gradu.

„Šta će Lokalni front učiniti kada analiza bude privedena kraju? Ponudićemo rezultate pre svega Savetu mesne zajednice Gradac. Prema informacijama koje imamo, pobednici u novembarskom takmičenju sa senkama posle konstitutivne nisu održali nijednu drugu sednicu, pa se sav njihov rad, čini nam se, sveo na predsednicu Saveta. Na stranu činjenica da je prema Odluci o mesnim zajednicama ovaj savet, a verovatno i mnogi drugi, već dva puta ispunio uslov da bude raspušten zato što se ne sastaje duže od tri meseca. Ukoliko Savet MZ Gradac ne izvrši svoje obaveze iz člana 13 Odluke o mesnim zajednicama, da „prikuplja i dostavlja nadležnim organima Grada inicijative i predloge građana za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa“, Lokalni front potražiće druge puteve kojima se, možda, može doći bar do odluke da pre naredne letnje sezone započne postupak na rešavanju problema saobraćaja duž Gradca. Nadamo se pre nego što se dogodi još jedna tragedija za koju ponovo niko neće biti odgovoran“, naveo je Radović.

Aktivisti Lokalnog fronta ukazali su na još jedan veliki problem koji je evidentan poslednjih godina , a tiče se pada kvaliteta vode reke Gradac. Ivan Manić, predsednik udruženja Lokalni front  kaže da ono što o reci Gradac možemo pročitati na sajtu TO Valjevo , ali i grada Valjeva ne odgovara istini.

„Rezultati ispitivanja kvaliteta vode na Gradcu koje je 19. jula prošle godine izvršio Zavod za javno zdravlje iz Šapca završavaju se  stručnim mišljenjem koje  Zavod iznosi  da kvalitet vode odgovara umerenom ekološkom statusu, a da voda Gradca pripada trećoj klasi. Treća klasa za „jednu od najčistijih reka u Srbiji“? Na nesreću, ni ovaj status službenici grada zaduženi i plaćeni da štite životnu sredinu nisu uspeli da održe. Za merenja izvršena pre oko mesec dana, 17. jula ove godine, stručno mišljenje, verovali ili ne, glasi: „Kvalitet vode pripada četvrtoj klasi, što odgovara slabom ekološkom statusu“. Zatim dolazi ono najgore: „ocena je data zbog blagog odstupanja mikrobiološkog parametra koji se zove broj fekalnih koliformnih bakterija“, rekao je Manić.

Shodno iznetim podacima lako je zaključiti da je za godinu dana, reka Gradac  iz treće spala u četvrtu klasu kvaliteta vode.

„ Ako se nastavi nebriga nadležnih u Karađorđevoj 64, kroz godinu dana Gradac se može naći u sledećoj nižoj kategoriji: u petoj klasi gde će zauzeti počasno mesto pored Ljubostinje! Obaveza Lokalnog fronta bila je da na ovo podseti najpre javnost, a potom i g. Aleksandra Purića, koga građani Valjeva plaćaju da radi kao rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine. Ne bi trebalo da prođe mnogo vremena pre nego što ovaj vrsni stručnjak otkrije izvore zagađenja fekalnim koliformnim bakterijama. Odeljenju g. Purića, međutim, izvori nisu jača strana; podsećamo da naš grad već godinama nema Lokalni registar izvora zagađivanja. Podsećamo takođe da je, na predlog Lokalnog fronta, u budžet za ovu godinu odbornik Željko Trifunović uspeo nekako da progura iznos od pola miliona dinara, sa namenom da se konačno sačini taj čuveni registar. Koga još nema, konstatovao je Manić.

On je dodao i da je na  osnovu dostupnih podataka,  jasno da je ovo  još jedan istorijski uspeh Srpske napredne stranke u našem gradu: a zvaće se, verovatno, „Kako smo sledeći politiku Aleksandra Vučića pretvorili Gradac u Ljubostinju“!

 

8 comments on “Lokalni front:Da li je i Gradac „reka bez povratka“?

  1. Zaljubljenik u Gradac

    Naravno da je rekao bez povratka snimite staro gradsko kupalište Anate i skroz novo naselje preko puta,,Rivera, restorana,za to bi u Nemačkoj bio neko streljan,pogotovo za, Anate,čovek ogradio i napravio privatnu marinu sa kućom za stanovanje i garažom

    Reply
    1. dusan

      Da, kakav je to način. Videh i onaj cenovnik koji su izbacili. Koliko je korišćenje marine na reci, to nisam video da postoji, dobro je neko prokomentarisao. Stvarno je prevršilo svaku meru ponašanje bahatih i sprega njihovih novčanika i uticaja sa zakonodavnim strukturama. Kako niko ne dira te ljude koji krše zakon očigledno i prirodno dobro svih građana.
      Šta je sa nelegalnim objektima u prirodnom dobru, kada će to biti rešeno (rušeno), pa ako je i EKODov neka bude i on, jer svi su protiv zakona tu….itd….

      Reply
  2. Ivan

    Udruženje ljubitelja reke Gradac ,,1. avgust“ , tako bi trebalo da se zove udruženje koje bi da rešava pitanja saobraćaja uz reku Gradac. Gde ste ostatak godine, gde ste kada su poplave,gde ste kada oluje poobaraju drvece, gde ste kada meštani starosedeoci imaju probleme?
    Nema vas !
    Jedanaest meseci dolazi istih 20-30 ljudi, i to je to. I onda opet avgust, ista prica, ovaj put od isfrustriranih političara u pokušaju, kojima je zao sto oni nemaju kucu preko puta Rivera, pa preko ovakvih tekstova pokušavaju da ućare neku parcelicu. Da vas pitam, po čijem nalogu se oglasavate? Posto svi znamo ko je bio inicijator zatvaranja puta, prvi put.
    Dosadni ste vise

    Reply
    1. Mićulence

      Samo hrabro Ivane! Ne daj na napredak! Gradnja i samo gradnja! Do reke! Do kružnog toka! Do asfalta! Nismo mi ludi Švajcarci da volimo brda i doline! A ko se pobuni protiv gradnje, on je protiv Srbije! To se zna! ‘oce da nas uvuku u EU, pre Albanije i Makedonije! A, mi tamo nećemo nikad!

      Reply
      1. Ivan

        E al smo naivni. Druže raspitaj se ko je hteo ranije da zatvara put, ko stopira pesacku i biciklisticku stazu, ispred čijih juca je predviđen prolazak, ko pokušava da preuzme kontrolu nad celim tokom Gradca.
        Informisi se, pa onda mozda i razumeš moj komentar

        Reply
  3. Bard

    Voleo bih da ovi iz ove organizacije dodju da nam zatvore put! Ti politički ocenzurisano trba da se informišu kako zakon propisuje ograničenje saobraćaja, a ne svaka polupismena cenzurisano određuje istu! Neka zatvore ulice u svojim cenzurisano iz kojih su došli i u prigradskim naseljima u kojima žive!

    Reply
  4. Istina

    Наравно да остајемо без реке. Нема ту више ни ч од чисте реке. Код Ривера никло насеље ограђено канцерогеним железничким праговима од којих смрди цела долина… Сваки дан се гради…
    Жао нам јесте, али смо ми такав народ. Народ лош, подкупљив, народ који мисли само на себе. Нестајемо, све нас је мање. У томе поред власти и црква исто тако ради. Власт гради скупа излетишта, станове, а црква манастире, музеје…, а народа све мање јер нема од чега да живи. Пола Србије је на минималцу, а то је као на инфузији…
    Брука како немамо интелектуалне снаге да променимо ствари на боље.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.