FCD: Podrška zahtevima sindikata za povećanje minimalne zarade

Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života i omogućiti dostojanstven život zaposlenih i njihovih porodica 

Fondacija Centar za demokratiju pruža punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu.

Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji.

Visoka inflacija (12,5% prema podacima RZS) i stalni rast cena uzrokuju da veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe. Prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara daleko je ispod čak i minimalne potrošačke korpe koja je u maju 2023. godine iznosila 51.874,39 dinara.

Posebno napominjemo da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona nažalost realnost velikog broja ljudi u Srbiji (Izveštaj o stanju radnih prava u Republici Srbiji za 2022. godinu, str. 26).

Podsećamo da se, shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, i pozivamo socijalne partnere da učine dodatne napore kako bi se kroz adekvatno povećanje minimalne zarade zaposlenima omogućio dostojanstven život.

Fondacija Centar za demokratiju

 

3 comments on “FCD: Podrška zahtevima sindikata za povećanje minimalne zarade

  1. fondacija montija pajtona

    E moja fondacijo, ispred nosa vam ukradose demokratiju, a ja prvi put za vas sada cujem. Ispod kog kamena ste vi spavali, i sta vas je nateralo da se oglasite i izadjete na svetlost dana, da mi je samo znati.

    Reply
  2. Kurs je važan

    Bolje se zalažite za,realni kurs evra,onda će te videti koliko je mala realna plata

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.