Više od 58 miliona dinara za bolje vodosnabdevanje mioničke opštine

Zajedničkim sredstvima UNOPS-a i opštine Mionica biće finansiran projekat  rekonstrukcije izvorišta Orlovac i zamenjene azbestne cevi čime će se smanjiti 80 odsto gubitaka u mreži, a Osečenica,  Ključ, Tolić, Brežđe, Paštrić, Radobić, varoš i selo Mionica imaće kvalitetnije i stabilnije vodosnabdevanje.

Lokalna samouprava uložiće oko 6 miliona dinara, dok će sredstvima Evropske unije biti obezbeđeno više od 52 miliona dinara.

– Na izvorištu Orlovac bili smo pre manje od devet meseci kako bismo uočili sve nedostatke. I za to vreme, nismo sedeli skrštenih ruku, već smo dali sve od sebe da pronađemo rešenje. I uspeli smo. Ovo je jedan od značajnijih projekata, a u toku su radovi na izgradnji vodovodnog sistema Ključka vrela kojim rešavamo pitanje vodosnabdevanja u još deset sela. Nema nikakve sumnje da rešavamo istorijske probleme koji su tištili naše građane. Mormo još vise da ulažemo u dalji razvoj Mionice, a ja sam ponosan na sve nas jer je ovo veliki uspeh. Zahvaljujem se UNOPS-u na ovoj ogromnoj pomoći koja nam mnogo znači jer sa realizacijom ovog projekta u velikoj meri unapredićemo vodosnabdevanje, ali i kvalitet života u našoj opštini  – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Opština Mionica je 2016. godine izvršila promenu cevi, a sa još 900 metara koliko je planirano ovim projektom, azbestnih cevi u ovom vodovodnom sistemu više neće biti.

Neka od mera koje će se takođe sprovoditi u okviru ovog projekta jesu podrška poslovnoj saradnji na regionalnom nivou, obuka i jačenje profesionalnih kompetencija, okupljanja udruženja žena, sajmovi zapošljavanja i dr.

Pored rekonstrukcije izvorišta Orlovca, u opštini Mionica u toku su radovi na izgradnji vodovodnog sistema Ključka vrela koje finansira lokalna samouprava,  a u toku su radovi na izgradnji vodovoda u Gornjem Mušiću kada će meštani po privi put dobiti pijaću vodu na svojim česmama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.