Prvi „Eko fest“ u organizaciji Istraživača

Sa idejom buđenja svesti o značaju ekologije, zdravih stilova života, zaštite prirode kod svojih sugrađana, počev od onih najmlađih, članovi Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ organizovali su juče na keju reke Kolubare ispred svojih prostorija prvi Eko fest!

 

Da bi uopšte učestvovali na ovom festivalu posvećenom ekologiji sugrađani su morali da donesu nekoliko plastičnih flašica ili papir za reciklažu, a svi koji su taj uslov ispunili bili su u prilici da prisustvuju ekološkoj radionici za decu i predavanju na temu ekološkog otiska, da učestvuju u takmičenju u vidu eko kviza, ali i što bržeg postupka reciklaže, da osvoje zanimljive poklone, sve napravljene od recikliranog materijala koji se može iznova reciklirati (platnene torbe, rokovnici, blokčići, čaše za kafu, vodu ili sokove i još puno zanimljivih predmeta). Za učesnike je pripremljen i upitnik o zagađenju, prezentovan im je rad Društva, kao i izložba radova najmlađih članova, takozvanog Podmlatka, a u večernjim satima usledila je svirka i druženje u kafeu „Avantura“.

„Danas organizujemo Eko fest, festival koji je posvećen promociji ekologije, zdravog života kroz događaje koji su osmišljeni za celu porodicu, dakle za širok raspon generacija“, rekla je Ljubica Bulatović, predsednik Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i otkrila šta su sve posetioci ovog događaja mogli da saznaju i nauče:

„Jedna od glavnih aktivnosti bila je radionica za decu na kojoj smo ih učili kako da recikliraju, a najmlađi koji za to nisu bili kadri dobili su bojanke za zabavu koje smo mi naknadno reciklirali i dobili nov papir koji će biti korišćen na nekoj od sledećih promocija, za čestitke i slično. Ekologija je nešto čime se u Društvu bavimo intenzivije proteklih nekoliko godina kroz razne projekte.Pre dve godine realizovan je projekat „Neko nam je rek’o da Valjevo nije eko“, a jedna od glavnih aktivnosti u sklopu tog projekta bilo je postavljanje solarnih panela na Istraživačku kuću za grejanje vode. Svake godine realizujemo bar jedan ekološki projekat, i pored naših kampova koji su vrlo posvećeni ekologiji, raznih akcija čišćenja tokom godine, odlučili smo se i za jedan ovakav dan i planiramo da to svake godine organizujemo i tako edukujemo naše sugrađane od najmlađeg uzrasta“, poručila je Ljubica Bulatović.

 

Član Društva i član Upravnog odbora istraživača Tomislav Đurđević (16) koji je sa Ljubicom držao i predavanje na temu Ekološkog otiska, poručuje da im je namera bila da probude svest građana o značaju zaštite životne sredine.

„Održali smo predavanje o ekološkom otisku, odnosno o tome koliko mi zapravo utičemo na našu planetu. Ukoliko gledamo ceo grad i okolinu, kako se svi ponašamo, možemo primetiti da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u čitavom regionu, naročito u zimskom perodu. Ako to nije okidač za naše osvešćvanje, ne znam šta je. Zato smo osmislili ove edukacije, radionice kako bismo pokušali da promenimo svest građana, da ih jednostavno probudimo“, rekao je Đurđević koji je prisutnima objasnio na koji način mogu smanjiti svoj „ekološki otisak“.

1 comment on “Prvi „Eko fest“ u organizaciji Istraživača

  1. Dragan

    umesto da deca promovisu prosperitet i ulaganja koja nam stizu sa novim rudnicima oni se bave ekologijom. cemu sluzi rukovostvo kad im dopusta ovakve akcije

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.