Nema letovanja u inostranstvu ako …

Letnja sezona je u ponom jeku a tokom nje neke od najvećih dilema potencijalnih putnika u inostranstvo vezane su za to šta je sve od dokumentacije potrebno da bude važeće ili obezbeđeno, kako bi se bez problema ili rizika od vraćanja prešla granica Srbije.

Na listi je nemali broj uslova, počev od dužine važenja pasoša, preko overene saglasnosti  roditelja za putovanje dece u inostranstvo, sve do potrebne količine novca koju morate da imate da biste ušli u pojedine države.

– Neophodno je da važenje vašeg pasoša ne bude manje od tri meseca, pogotovo ukoliko putujete u države EU, a od poznatih turističkih destinacija Turska je takođe među zemljama koje traže da pasoš ima važeće trajanje duže od šest meseci.

– Važno je da lični podaci koji su vam upisani na avionskoj karti i u pasošu budu potpuno identični, jer ukoliko je vaše prezime, na primer, Jovanović, a na avionskoj karti je upisano Jovanovic, bićete tretirani kao potpuno druga osoba i nećete moći da se ukrcate na let.

– Međunarodnu vozačku dozvolu morate imati za gotovo sve države EU u koje putujete automobilom, a nju možete obezbediti podnošenjem zahteva u AMSS. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna za odlazak u Crnu Goru, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Sloveniju i Grčku.

– Zeleni karton će vam trebati za ulazak u BiH, Severnu Makedoniju i Tursku.

– Jedan od najvažnijih dokumenata koji je potrebno obezbediti ako je reč o putovanju u inostranstvo deteta mlađeg od 16 godina jeste overena saglasnost roditelja koja se dobija kod notara i po potpisu košta 360 dinara. Ako dete putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, ono mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja. Ako je samo jedan od roditelja staratelj, onda je za putovanje deteta van granice Srbije dovoljna samo njegova overena saglasnost.

– Pojedine države u koje putujete na odmor, kao dokaz da ste rezervisali smeštaj, traže vaučer. Za ulazak u neke zemlje, pak,  potrebno vam je pozivno pismo, kao garancija, osobe kod koje putujete u goste. Na kraju, kod nekih zemalja uslov za ulazak na njihovu teritoriju jeste da  imate dovoljno novca, izračunato po danu boravka u toj zemlji.

Sve informacije o tome za koje države vam treba pozivno pismo ili dovoljna količina novca, možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

3 comments on “Nema letovanja u inostranstvu ako …

  1. Dragan

    za vreme bivse vlasti smo gledali da prezivimo a sad i najveca sirotinja razmislja gde ce da letuje i tu se vide efekti genijalne politike presednika vucica

    Reply
  2. vuk

    Medjunarodna vozacka je glupi nas izum……cisto uzimanje para AMSS i drzave……to kartonsko sranje niko ne trazi u EU

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.