Nove delatnosti valjevskog Zavoda za javno zdravlje

Zavod za javno zdravlje Valjevo uskoro počinje za obavljanjem tri nove delatnosti, po uputu izabranog lekara, a na teret RFZO, saopšteno je iz ove ustanove.

Prva delatnost, koja se sprovodi u saradnji sa RFZO, domovima zdravlja i Zdravstvenim centrom Valjevo, odnosi se na prikupljanje mikrobioloških uzoraka sa terena – okolnih domova zdravlja, čime će se omogućiti i olakšati dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima u mestu prebivališta, shodno odredbama Pravilniku o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Pacijentima će se, biološki materijal uzimati u lokalnim domovima zdravlja, a Zavod će preuzimati uzorke, obrađivati ih i dostavljati rezultate.

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Šabac, implementirane su nove molekularne PCR metode i to: genom virusa influence, detekcija i genotiopizacija HPV virusa (15 genotipova) i bakterijski uzročnici uro-genitalnih infekcija, navode u valjevskom Zavodu.

Konačno, treća delatnost je Savetovalište za ishranu, koje podrazumeva pregled lekara specijaliste, antropometrijska merenja, analizu laboratorijskih rezultata, procenu energetskih potreba i sačinjavanje predloga jelovnika.

1 comment on “Nove delatnosti valjevskog Zavoda za javno zdravlje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.