Kruna višedecenijskog stvaralaštva

Pesnikinja iz Valjeva Jovanka Božić boravila je u Rumuniji na dva međunarodna poetska festivala. Najpre je, u organizaciji Internacionalne akademije u Krajovi, od  16. do 21. juna, učestvovala je na svetskom festivalu poezije „Mihaj Eminesku“.

Predstavila je pesmu posvećenu ovom velikom rumunskom pesniku i nekolike sonete iz nove knjige poezije „Uvek“. U zajedničkom Zborniku pesama i biografija 32 svetska pesnika, učesnika ovog festivala, objavljene su četiri njene pesme na rumunskom jeziku.  Kao i prvi put (2019) kada je na ovom festivalu, nagrađena zlatnom medaljom i ovoga puta je, od organizatora festivala, takođe primila medalju najblistavije plemenitosti, sa likom Mihaja Emineskua i Diplomu „Ambasador kulture“ – za razumevanje različitih kultura, promociju duhovne baštine i književnu saradnju.

Akademija poezije „Tomitana“, u rumunskom gradu Konstanci (Tomisu), u periodu od 21. juna do 1. jula organizovala je svetski Poetski simpozijum na kome je učestvovala i naša sugrađanka, sa preko dvadeset pesnika. Najpre se predstavila sa četiri lire posvećene velikom pesniku Ovidiju (koji je, u vreme Rimskog carstva izgnan u ovaj grad, gde je i završio život). A svoje kaligrafski ispisane pesme, na srpskom jeziku, poklonila je arhivi Akademije.

Biblioteci Akademije „Tomitana“ poklonila je dva originalna dokumenta o međudržavnim odnosima Srbije i Rumunije iz 1883. i 1886. (Inače, Zbornik dokumenata srpskog diplomatskog predstavništva u Rumuniji – period od 1879. do1902. štampaće Državni arhiv Srbije, ove godine.)

Predsednik Akademije „Tomitana“, Arhiepiskop Akademik profesor Univerziteta dr Teodosije Petresku uručio je Jovanki Božić zlatnu medalju sa likom Sv. Dionisija. Diplomu i zvanje punopravne članice Univerzalne akademije pesnikaza izuzetnost njene poezije (Titlul de Membru Titular Akademia Universalis Poetarum pentru eminenta poeziei sale)primila je od velikog rumunskog pisca i naučnika, BarbuKonstantina, predstavnika Akademije.

U Bukureštu, od Hrišćanskog univerziteta „Dimitrije Kantemir“, dobila je Diplomu člana osnivača Evropske akademije nauke, umetnosti i književnosti „Dimitrije Kantemir“ – Bukurešt – koja je osnovana 2023. povodom 350. godišnjice rođenja velikog naučnika.

Ova priznanja krunišunjeno višedecenijsko književno stvaralaštvo proisteklo iz saradnje sa mnogim obrazovnim, kulturnim i književnim institucijama u Rumuniji.

1 comment on “Kruna višedecenijskog stvaralaštva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.