Neželjeno osveženje na ulici – voda iz klima uredjaja

Na asfaltu i više od 40 stepeni, beleženo je prethodnih dana. Dok se traži hladovina jedna od neprijatnosti koja se lako može desiti jeste da Vam se na ulici praktično na glavu izruči voda iz spoljne jedinice nekog klima uredjaja. Gradske odluke to izričito zabranjuju.

Jedan od načina da se čovek rashladi u vrelim letnjim danima svakako nije kada vam se na glavu izlije voda iz klima uredjaja. Ujedno ovaj slučaj samo je jedan od brojnih primera o nesprovodjenju postojećih odluka o komunalnom redu u našem gradu. Iako uredba i pravilnik o komunalnom redu obuhvata i ovu tačku kapanje klima na trotoar sasvim je normalna stvar u Valjevu. Upućeni tvrde da je razlog tome što vlasnici nisu na odgovarajući način sproveli odvodno crevo već je ono ostavljeno da slobodno curi.

Rešenje za ovaj problem moglo bi biti podnošenje prijave komunalnoj policiji. Ali, od dana donošenja ovakve odluke nije poznato da je iko kažnjen zbog kršenja iste.

Potpuno nenormalna situacija izlivanja vode na glave prolaznika kod nas je tako postala nešto što se podrazumeva . Ako nadležni ne reaguju čini se da je onda sve na vlasnicima klima I njihovoj savesti da odvode iz svojih rashadnih jedinica urede na način da to nikom ne predstavlja problem.

U toku je donošenje Zakona o planiranju i izgradnji po kome je zabranjeno postavljanje klima uređaja na spoljnu fasadu, a rok da se sklone postojeće kreće se između dve i deset godina, odnosno za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara je dve godine, za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara  i zaštićenoj okolini je pet godina, dok će sa fasada stambenih zgrada morati biti uklonjene u roku od 10 godina. U protivnom, slede novčane kazne koje će se za fizička lica kretati od 25 do 50 hiljada dinara, a za pravna lica do 100.000 dinara.

S obzirom na činjenicu da gotovo nema stana bez klime, dok se zakon ne usvoji, jedina poruka mogla bi biti : Pažnja!

4 comments on “Neželjeno osveženje na ulici – voda iz klima uredjaja

  1. Шпанац

    Па за 10 година наши неће бити на власти, тако да и ове казне неће моћи да наплате. Треба скратити рок.

    Reply
  2. Istina

    Strašno, da se reši problem sa klimama treba 10 godina. Neverovatna stvar. Pa mi nepoštujemo ni jedan zakon, pravilo, norme, a to sve polazi sa vrha države gde niko ne poštuje ni Ustav ni zakone.
    Da se vratimo Valjevu: štrokavo, nepkošeno, loše pokošeno, loše očišćeno, loše zakrpljeno…Niko ništa ne radi.
    Pa mi imamo zakone o zabrani pušenja…, a gde god uđete u javnu ustanovu dotični zaposleni se ne vide od dima. Mi imamo znakove o zabrani parkiranja, a automobili parkirani na ulazima zgrada ne mogu ljudi da uđu u svoje stanove i nikom ništa.
    Totalna anarhija. Dokle će se trpeti ja nisam siguran.
    Klime mogu da se reše za jednu sezonu…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.