Lokalni Front VA: Tragične posledice neznanja i nerada

Gradnja smeštajnih kapaciteta za nove hiljade i hiljade posetilaca Divčibara, pre nego što je izgrađena kanalizacija odgovarajućih kapaciteta, jeste ekološki kriminal, smataju u Lokalnom Frontu VA, i upravo tim povodom nedavno su podneli prijavu protiv zagađivača voda na Divčibarama Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUPa Republike Srbije.

„O ovoj temi Lokalni front počeo je da govori još početkom 2018. godine, odmah po zaključenju ugovora o javnoj nabavci za sanaciju kanalizacije sanitarnih otpadnih voda u zoni centra Divčibara. Ugovor je dodeljen najpovoljnijem ponuđaču, preduzeću „Ingrap-Omni“, po ceni od 31,64 miliona dinara, bez PDV-a. Podsećamo da je projekt za ovaj posao sačinio Institut CIP. Vrednost radova po projektu iznosila je 90,67 miliona dinara, bez PDV-a. Podsećamo takođe da je Lokalni front tada postavio pitanje da li je radno telo za javne nabavke, u skladu sa članom 92 važećeg Zakona o javnim nabavkama, pozvala ponuđača da obrazloži strukturu cena koja u tolikoj meri odudara od projekta. Zvanični odgovor nikada nismo dobili“, podsetio je aktivista LF VA Ljubomir Radović dodavši i da se predsednik radnog tela za praćenje javnih nabavki i potpredsednik skupštine grada, tada član Srpske napredne stranke, Mihailo Milutinović, iščuđavao „kako to nekome smeta što je grad uštedeo 89 miliona dinara na javnim nabavkama“.

Kako Radović podseća, po ugovoru, posao je trebalo obaviti u roku od 120 dana počev od 15. januara 2018., ali rokovi nisu ispoštovani i u junu 2019. godine, više od godinu dana posle roka predviđenog za završetak projekta, raspisana je nova javna nabavka za uvek popularne dodatne radove na sanaciji kanalizacije u centru Divčibara.

„Verovali ili ne, posao je ponovo dobio isti izvođač, što bi moglo da znači da je tadašnja gradska vrhuška prećutno priznala svoju krivicu za raznorazna kašnjenja i „pošteno“ platila svoje greške sa novih ukupno 5,8 miliona dinara iz džepova građana Valjeva. Ako mislite da je ovde kraj priče o divčibarskoj kanalizaciji, varate se. Gotovo istovremeno sa javnom nabavkom za dodatne radove, raspisuje se još jedna, ali ovoga puta za rekonstrukciju (!) ne  više kanalizacije sanitarnih otpadnih voda, već fekalne kanalizacije. Ugovor o radovima vrednosti 4,165 miliona dinara zaključen je 25. jula te 2019.godine. Da li je potrebno da vam navedem ime preduzeća kome je ovaj poslić pripao?“, upitao je Radović.

Odbornik u Skupštini grada Željko Trifunović, kaže posle svega navedenog, da smo za sve utrošene milione zapravo dobili situaciju u kojoj kanalizaciona mreža u turističkom mestu Divčibare doslovno ne postoji. On je podsetio da je u februaru 2022. godine predsednik gradskog odbora Srpske napredne stranke i gradonačelnik Lazar Gojković, potpisao ugovor o izgradnji skoro 200 kilometara kanalizacione mreže na području našeg grada.

„Ovaj posao trebalo je da bude završen, po najavi ministra Momirovića, do avgusta ove godine. Završen nije do danas ni metar kanalizacije. Predsednik gradskog odbora SNS na poslednjoj sednici skupštine grada između redova je priznao da gradska uprava nije uspela da obavi potrebne poslove koji su bili preduslov za ovako obiman poduhvat. Da li je divčibarska kanalizacija ikada bila deo projekta „Čista Srbija“? U maju sam, po pravu koje mi daje Poslovnik, zatražio od gradonačelnika, da mi dostavi relevantnu dokumentaciju za projekt „Čista Srbija“. Jul ističe, dokumentaciju još uvek nisam dobio. Ne zna se da li su Divčibare ikada i bile, ironično, u „Čistoj Srbiji“, naglašava Trifunović.

3 comments on “Lokalni Front VA: Tragične posledice neznanja i nerada

  1. Istina

    Pola Srbije grca u kanalizaciji… Divčibare su jedno prljavo leglo zaraze. Tamo se i drveće suši koliko je „doba klima i čist vazduh“. Pa tamo i nema posetilaca. Bogutani grade apartmane, drugi bogutani kupuju, jer ne znaju šta će sa viškom para, dok obični građani nemaju para ni kafu da piju na Divčibarama, a takvih je polovina Srbije.
    A oni što su kao radnička klasa gradili vikendice, sada ne mogu ni crepljiku da zamene… To se zove sistem u državi…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.