I rod i kvalitet kupine ove godine odlični, čeka se cena

Tradicionalna manifestacija „Dani kupine“ juče je održana po 15. put na Stavama, a ono što se moglo videti i čuti je da su ove godine i rodnost i kvalitet na izuzetnom nivou.

Za najbolje izloženu kupinu, prvu nagradu je osvojio Milan Divnić – Bobova, drugu nagradu sestre Marić iz Suvodanja, dok je treću nagradu osvojio Tomislav Ilić. Za najuređeniji zasad kupine prvu nagradu je osvojio Zoran Adžić iz Sitarica, drugu nagradu je osvojio Spasoje Gligorijević iz Suvodanja, dok je treće mesto pripalo Ljubu Stojkoviću iz Stanine Reke. U kategoriji najveći proizvođač, prvo mesto je osvojio Srboljub Vlajković iz Stanine Reke, drugo mesto Veroljub Stanić iz Suvodanja i treće Marko Petrović iz Suvodanja.

Kako je ocenio Jovan Milinković, savetnik za voćarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Valjevo, ovo je u poslednih 15 godina jedna od retkih godina gde kupinjaci izgledaju izuzetno dobro.

„Nismo našli ni jedan kupinjak da je osrednje rodio, da je loš kvalitet. Jedino što bi sad moglo da bude problem ako temperature budu prelazile 35, 36 stepeni. Međutim, ipak je ovo priplaninski kraj i zato se kupina ovde stacionirala. Nisu proizvođaču slučajno izabrali ova sela oko Stava, samih kupina na Stavama gotovo da nema, ali kako idemo prema planinama na 500, 600 metara, sve ih je više i zasadi izgledaju jako dobro. Ovde na Stavama, slobodno možemo da kažemo, je centar gajenja kupine, možda čak i u Srbiji, ne postoji veće proizvodno područje nego što je ovo ovde“, konstatovao je Milinković uz napomenu da bi trebalo napraviti korak dalje i krenuti sa proizvodnjom bar jednog ili više proizvoda od kupine po čemu će ovaj deo Srbije biti prepoznatljiv.

Po njegovim procenama, ove godine se očekuje prinos od 15 do čak 20 tona ovog jagodičastog voća koje može doneti jako dobar prihod, a koje se gaji znatno lakše od maline i traži manja ulaganja. Pored Čačanske bestrne koja je nosilac prinosa, brojni proizvođači su se okrenuli novim, slađim sortama kao što su Loh nes i Tripl kraun koje imaju manje prinose, ali se skuplje plaćaju.

„Berba počinje od danas! Cena se kreće od 120 do 130 dinara, što je po rečima proizvođača tu negde na granici da oni budu rentabilni. Po nama 1,5 evro bi bila prava cena i najbolje bi bilo da je imamo svake godine, onda bi proizvođači znali šta ih čeka u sezoni berbe“, smatra stručnjak iz PSSS Valjevo.

Ove godine na „Kupinijadi“ učestvovalo je oko tridesetak proizvođača, i većinom su se složili da je kupina odlično rodila, da je kvalitet izuzetno dobar, a da će se oko cena tek dogovarati.

„Ovi vremenski uslovi su pogodovali, nije bila velika žega i suša i nadamo se lepom prihodu. Oko cene ćemo se dogovoriti, kao i do sada što je bilo. Nikad se kod seljaka ne zna šta će biti , prvo se uzme roba pa se odredi cena. Pitanje je koliko će maline i kupine da uvezu pa će se cena formirati na kraju. Trenutno je oko 120,130 dinara“, kaže Milovan Stepanović, proizvođač kupine, maline i drugog voća iz Suvodanja.

„Nekad smo brali, pa kad uzmemo opanke, mi zadovoljni. Nismo zadovoljni, ali moramo raditi. Imam oko 25 ari pod kupinom, uglavnom Čačanka. Mi u mestu imamo zadrugu, ne prodajem na malo, sve dajem u otkup na veliko“, kaže Slavoljub Stanić iz Suvodanja.

U okviru ove privredno – turističke manifestacije koju organizujui MZ Stave, Udruženje „Zagrljaj“, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a uz podršku Sportskog saveza Valjeva, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, Turističke organizacije Valjevo i velikog broja donatora i sponzora, pored kulturno-umetničkog programa i izložbe domaće radinosti, održan je i Gastro fest, medicinsko selo, reli džipova, kao i finalne Seoskih olimpijskih igara.

2 comments on “I rod i kvalitet kupine ove godine odlični, čeka se cena

  1. Istina

    Браво за те вредне људе тих крајева Западне Србије.
    Али недај Боже да просипају купину као малинари малину…Тешко ће се формирати цена да и они нешто зараде…
    Србија је то, ту се само појединци богате док је око 80% грађана испод просека, а 50% око минималца. И то вам је Србија…
    Да ли је неко из власти свестан ових поражавајућих чињеница? Да ли су свесни да нестајемо, да се гасимо?
    Да ли може држава опстати са 20% богутана? Па не може и у Србији ћемо постати национална мањина, да ли је тога неко свестан…?

    Reply
  2. Ivan

    privatna manifestacija lepe pirgic i predsednika MZ stave slobodana petrovica,dele nagrade svojima,jedna komedija od manifestacije

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.