Skupština usvojila drugi rebalans budžeta

Skupština grada usvojila je odluku o drugom rebalansu budžeta . Opozicioni odbornici kritikovali su generalno način korišćenja budžeta  za 2023. godinu navodeći da je budžet „prenaduvan, skarabudžen“. Gradonačelnik Gojković kao razlog drugog rebalansa naveo realizaciju više projekata.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović u okviru pomenute tačke dnevnog reda naveo je da nema vidnog napretka i u dosadašnjem trošenju budžeta.

„Naš posao se ne završava na sednici već ja predloge i sugestije , rešenja dostavljam nadležnima. Vi to odbijate. Ali pogledajmo tabelu kapitalne investicije. Redni broj 4, kanalizacija kišna i fekalna ,   u prvom rebalansu bilo je predvidjeno  100 miliona dinara, deset više nego danas . Odluka o budžetu predvidjala je samo 40 miliona dinara . Odakle ovakva budžetska kalkulacija koja očevidno prikazuje loše planiranje budžeta? Podsećam na projekat „Čista Srbija“ koji je najavljen u februaru, u maju ove godine sam zamolio Gojkovića za novi ugovor , ali ga nisam dobio pa otud moje neznanje o tom pitanju. U tabeli nema sredstava iz ostalih izvora pa se pitam hoće li to uopšte biti realizovano?“, upitao je Trifunović koji se u daljem izlaganju osvrnuo i na neutrošena preneta sredstva.

Trifunović je kritikovao i situaciju vezanu za Apoteku Valjevo , ali i plan trošenja sredstava za oblast životne sredine. Jedino pohvalno jeste po njegovim rečima zamena kotla u kasarni, ali kako je naveo ostao je nezamenjen kotao u Krušiku.

„Preslab za kik boks, prejak za rokenrol“, bila je kvalifikacija drugog rebalansa budžeta od strane odbornika Djordja Pavlovića. „Ovo što vi nazivate budžetom levitira izmedju želja i ambicija , apetita i surove realnosti . Ovaj budžet je preslab za vaše apetitre , za vaše kombinacije , poslove koje biste da ostvarite za sebe i svoju menažeriju. Putevi, nasipanje , nasipanje , nasipanje, koje voda odnese ili rehabilitacija, rehabilitacija pa prva voda opet rupa. Budžet je po vašim merilima prejak za obrazovanje, kulturu . Ne znam kada ste biblioteci knjigu kupili , a o izgradnji biblioteke da ne govorimo. Obrazovanje je za vas uvek bila sumorna dolina. Ovaj budžet je jedno veliko samo što nije , i ne znamo šta radimo, beskrajno lutanje izmedju ničega i nigde. Pogledajte rekonstrukciju bolnice, završiste li projekat konačno?“, rekao je Pavlović.

Odbornici SNS-a iznosili su pozitivne stavove o rebalansu i pojedinim aktivnostima sa posebnim osvrtom na ulaganja u industrijskoj zoni . Radojica Rstić , šef odborničke grupe SNS-a za govornicom je rekao da smo onaj ko ne želi taj ne vidi koliko se Valjevo na bolje promenilo. „Ja razumem kritiku ,ali ne razumem to što ne dolazi dovoljno predloga od te političke grupacije koju uvek saslušamo. Ne postoji problem sa kojim se nismo suočili. Kada krenemo da radimo kritika je radite to sporo, kad nešto završimo onda kažu mogli ste ranije. Takva politika dolazi od onih koji nemaju šta gradjanima da ponude. Mnogo stvari se vidi, ali postoji i mnogo stvari koje se ne vide , a intenzivno se radi tu mislim pre svega na projekte. Razmišlja se strateški. Tako je bilo i sa zonom i investitorima, bila je kritika , a sad već ljudi rade u toj zoni“, rekao je Rstić posebno ističući dolazak gasa u Valjevo.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković obrazložio je drugi rebalans najpre obezbedjivanjem sredstava za finansiranje radova na infrastrukturi privredne zone. „ Mi smo uradili ulicu i kružni tok , nastavak ulice Nova 1, Nova 2 i parking, potisni cevovod i ono što treba da uradimo je nova trafostanica na koju će se priključiti i postrojenje za preradu otpadnih voda koje je u drugoj fazi projekta „Čista Srbija“. U prvoj fazi nismo uopšte učestvovali već smo pripremali projektno tehničku dokumentaciju, nismo stigli , ali smo zato ušli u drugu fazu tog projekta. Ministar je najavio i čekamo i treću i za nju smo upravo pripremili 182 km kanalizacione mreže. Uradjeni su konkretno katastarsko topografski planovi sve smo sada predali“, rekao je Gojković.

Kao drugi razlog rebalansa Gojković je naveo obezbedjenje nedostajućih sredstava za rekonstrukciju stare Šeste škole. „ Nadam se da će do kraja leta biti završeni ti radovi. Dobićemo u zavisnosti od uzrasnih grupa oko 500 mesta , lista čekanja je trenutno na  nekih  520 mesta. Moram da najavim da ćemo 5. jula zvanično početi radove na dogradnji obdaništa Bambi ,a  tu ćemo dobiti još 11 prostorija tako da je to praktično kao jedno novo obdanište. Dakle tri nova vrtića. Fondacija Novak Djoković oprema prostorije za boravak dece, a mi kuhinju i vešeraj“, rekao je Gojković.

Gradonačelnik je potom podsetio da je do sada grad uradio 26 dečijih igrališta i naveo i učešće grada u više projekata u narednom periodu koje delom finansira Republika kao što je slučaj sa izgradnjom 6 igrališta u vrtićima .  „Zamena kotla u kasarni Živojin Mišić, deo finansira ministarstvo ekologije deo grad. Pošto ne ulažemo u kulturu kako neko reče uložili smo u kompletnu rekonstrukciju Arhiva, opet pošto ne ulažemo moram da kažem da radimo depo . Unutrašnja rekonstrukcija Centra za kulturu, od osnivanja sem presvalčenja stolica unutra ništa nije uradjeno , sada deo daje ministarstvo , a  deo mi kako bismo sve rekonstruisali unutra. Za sve navedeno potrebna su sredstva iz budžeta i zato radimo drugi rebalans“,, naveo je Gojković dodajući da će uskoro biti uradjeni i sportski tereni i sale.

Kako je naveo Gojković uslediće uredjenje objekta na Trgu Živojina Mišića nekada objekta Valjevske banke, ali i uredjenje zgrade na Trgu Desanke Maksimović, nekadašnje Radio Valjevo i novi konkurs u okviru energetske efikasnosti.

„Omalovažavanjem i nipodaštavanjem apsolutno ništa nećete postići. Gospodine Pavloviću Vas razumem, ja se ne stidim nikoga , pričate o nesposobnosti kombinacijama recite konkretno o čemu se radi. Ali moram reći da ste od 2012 do 2020 vi imali priliku da mnogo toga uradite. Ništa niste uradili,a sada znate sve. I nije vam prijatno zbog svega što se sada dešava u Valjevu i ja vas razumem“, rekao je na kraju gradonačelnik Gojković.

 

 

 

2 comments on “Skupština usvojila drugi rebalans budžeta

  1. Dragan

    bravo za radojicu. lepo im je rekao. optuzuju nas da radimo sporo a to nije sporo vec temeljno. kad bi radili brzo opozicija bi rekla da smo skarabudzili nesto. radojica je zivot posvetio pomaganju deci i to je poznato i van valjeva a ove iz opozicije niko i nezna niti je cuo za njih

    Reply
  2. Misko Rakic

    Radoica je moj bivsi kolega iz Mupa,o njemu samo reci hvale najiskrenije,secam se da su mnoge staresine bile razocarane kada nas je napustio samovoljno!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.