Skupština odustala od koncesije za Apoteku, ali zatražila hitno rešavanje dežurne apoteke

Skupština grada donela je odluku o stavljanju van snage Odluke o usvajanju Predloga Koncesionog akta za finansiranje, upravljanje i obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji grada Valjeva i opština Osečina i Ljig. Kao razlog neuspelog pokušaja koncesije na Skupštini iznet nedostatak farmaceutskih kadrova u Valjevu. Odbornici zatražili dežurnu apoteku.

Skupština grada Valjeva je donela Odluku o usvajanju Predloga Koncesionog akta za finansiranje, upravljanje i obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji grada Valjeva i opština Osečina i Ljig („Službeni glasnik grada Valjeva“, broj 10/22) čiji sastavni deo čini  Koncesioni akt za finansiranje, upravljanje i obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji grada Valjeva i opština Osečina i Ljig.Na osnovu navedene Odluke raspisan je Javni poziv za davanje koncesije za finansiranje, upravljanje i obavljanje farmaceutske delatnosti na teritoriji grada Valjeva i opština Osečina i Ljig,  koji je objavljen na dan 29.11.2022.godine u ‘‘Službenom glasniku Republike Srbije‘‘ br.131, na Portalu javnih nabavki i na internet stranici grada Valjeva. Kako do dana označenog za dostavljanje i otvaranje ponuda, nije pristigla nijedna ponuda, Skupština je donela odluku o stavljanju van snage pomenute odluke o koncesiji.

Predlog odluke obrazložio je načelnik KO Miloš Milutinović navodeći kao ključni razlog za odiustajanje nedostatak kadrova u oblasti farmacije. „Na evidenciji ovdašnje Filijale nema nijednog diplomiranog farmaceuta , to je osnovni razlog , ima 4 tehničara samo ali ne i diplomiranih farmaaceuta koji su potrebni za rad apoteka. To je razlog što nije bilo zainteresovanih za koncesiju jer svima njima trebaju radnici. U pitanju je 7 objekata. U jednom delu možda nismo dobro definisali neke uslove jer nismo računali na ovu situaciju. Ali mnogo toga do sada je uradjeno kad je u pitanju Apotekarska ustanova koju kao grad s obzirom da imamo više od 40 000 tanovnika moramo da imamo“, rekao je Milutinović.

On je podsetio da je u trenutku formiranja aktuelne gradske vlasti dug Apotekarske ustanove iznosio 107 miliona dinara od čega su dugovi prema dobavljačima iznosili 90 miliona dinara. Zaposleni su tužili za neisplaaćene zarade . „Sve to je grad platio do sada uključujući i otpremnine , socijalni program i ova Ustanova sada ima 4 zaposlena . Uknjižili smo objekte na grad što ranije nije bilo uradjeno. Koliko na sledećoj sednici Skupštine predložićemo novo rešenje za ovu Ustanovu“, rekao je Milutinović.

Odbornici u Skupštini grada potom su za govonricom iznosili argumente i predloge za neophdno brzo rešavanje problema dežurne apoteke.

„Gradjanima je neophodna dežurna apoteka . Da li je moguće da grad ako izda u zakup postojee objekte od tog novca plati ili doplati noćni rad za apoteku pri Dou zdravlja. Gradjani uglavnom od nas traže odgovore na pitanja o dežurnoj apoteci  ali mi kao Dom zdravlja, Zdravstveni centar, nemamo nkakve veze sa Apotekarskom ustanovom“, rekla je odbornica dr Branka Antić.

I ostali odbornici koji su se javili za reč izneli su stav da je neophodno ovaj problem rešiti što pre.

Šef odborničke grupe SPS-JS dr Zoran Živković je izneo predlog da Apotekarska ustanova Užice otvori apoteku u Domu zdravlja kao dežurnu apoteku.

Problem Apotekarske ustanove trebao je biti rešen još 2019. godine. Shodno zakonu o Zdravstvenoj zaštiti te 2019. Grad Valjevo je bio u obavezi da kao jedinica lokalne samouprave sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove, čiji je osnivač na dan stupanja na snagu ovog zakona, i utvrdi da li je kod zdravstvene ustanove nastupila trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno preteća nesposobnost plaćanja, odnosno prezaduženost pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje stečaj, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine, u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja. To se nije dogodilo. Praktično su ignorisani izveštaji Ustanove pa se vrlo brzo došlo do toga da se najpre licitira visinom duga , a rešenje odlaže. Rešavanje dugova I zaposlenih  počelo je 2020. godine I grad do dan danas isplaćuje zarade I troškove Apoteke . Sada kada je povučena odluka o koncesiji ostaje da se vidi koje će sledeće rešenje grad ponuditi.

4 comments on “Skupština odustala od koncesije za Apoteku, ali zatražila hitno rešavanje dežurne apoteke

 1. Dragan

  verujem da ce se naci neko resenje da svi zaposleni u apoteci i dalje nastave da primaju plate

  Reply
 2. Suzana

  Nadam se da će i Kragujevac uzeti pod okrilje Apotekarske ustanovu Kragujevac i pomoći da opstane i najstarija Apoteka u Srbiji. Nasleđe se ne prodaje već se domaćinski njime upravlja. Od opstanka AUK zavise egzistencije mnogih porodica. Neko bi trebalo da azmisli o ljudima koji u njoj vredno rade.

  Reply
 3. Istina

  Ko je odgovoran i ko je pokrao apoteke koje su bile oličenje grada VAljeva?
  Kako nema ko da radi? Pa ponudite veće plate i da vidite kako će robovi iz privatnih apoteka da se jave na konkurse…
  Šta će dežurna apoteka ako ima hitna služba, pa urgentni centar koji su dobro snadbeveni medikamentima. To bi bila samo glupost i džabe plaćanje noćnog rada. Ko hoće da kupi Brufen i slično neka dođe do 23 sata kod Šakića i neka kupi. ZA sve ozbiljnije lekove i bolesti građana ima hitna i urgentni…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.