Svake godine sve manje beba

Krajem prošle nedelje u valjevskoj bolnici obeležen je Međunarodni dan babica . U prošloj godini u valjevskoj bolnici rodjeno je 1200 beba. Na žalost broj rodjenih  beba je u padu.

U valjevskom porodilištu radi 15 babica, a u službi Ginekologije je zaposleno preko 50 medicinskih sestara i babica koje su raspoređene na šest odseka. Godišnje se obavi oko 1300 porođaja. Godina za nama, 2022., beleži rođenje 1200 beba sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga, a od tog broja 697 u Valjevu. Za prva četiri meseca u valjevskom porodilištu je obavljeno 364 porođaja i rođeno 369 beba. U porodilištu Opšte Bolnice Valjevo postoje 4 porođajne sale kao i sala za carske rezove i odeljenje babinjara gde ukupno radi 15 babica. Broj porođaja stagnira unazad 10 godina sa blagom tendencijom pada što nije ni malo ohrabrujuće. Poređenja radi 2016. godine zabeleženo je rođenje najviše beba u poslednjih deset godina i to 1355.

Poziv babice je jedan od najlepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva. Takođe treba napomenuti da babice pomažu izgradnju zdrave porodice. Najveća nagrada za ovu plemenitu profesiju jeste svaki plač zdravo rođene bebe. Od pamtiveka ženama su tokom porođaja pomagale druge žene, a suština pomoći nisu bile samo iskustvo i znanje nego i duboko razumevanje. Vešte u svojoj profesiji, babice su znale šta treba da rade kako bi pomogle ženi i bebi. Kao žene, babice, veoma dobro razumeju, šta porodilja oseća i šta joj je potrebno. Babica nije samo uz ženu dok se porađa, u okviru organizovane zdravstvene zaštite, babica pruža podršku i tokom trudnoće, kao i prvim nedeljama nakon porođaja.

Međunarodni dan babica 5. maj ustanovila je Internacionalna konfederacija babica 1992.godine. Po statističkim podacima na 100.000 stanovnika radi 32 babice, što je daleko ispod potrebnog broja.

.

9 comments on “Svake godine sve manje beba

 1. Dragan

  nase zene nece da radjaju. treba propisati kazne. ko ima jedno ili dvoje dece da mu se oduzme auto. ko nema dece ostaje bez kuce. pa da vidite natalitet

  Reply
 2. Jasmina

  Zene nece da radjaju zbog nehigijenskih uslova u bolnicama,zbog velike prisutnosti akuserskog nasilja,zbog nacina na koji su tretirane u porodilistu!!! Svaka ce zens posle prvog deteta dobro da razmisli o sledecem,samo zbog straha od vracanja u onu grozotu. Gde su spavacice iste 20 godina,sa rupama,gde su bube,gde je pocepana posteljina sastavljena od tri carsafa,bahato i bezobrazno osoblje … niko ne ocekuje luksuz i da ga neko sluzi,ali budimo malo ljudi i ukljucimo malo osecanja,bar ta porodilista treba da budu lepo mesto…

  Reply
  1. Jelena

   i ne treba da radjamo!Ja imam jedno dete,i to da sam pametna ne bi rodila.Svet se toliko izopacio,da treba da izumremo kao vrsta!Uostalom,deca su sve gora,pravi mali skartovi,koje ne mozes vaspitati i dovesti u red.

   Reply
 3. vasilije

  Nase gospe koje imaju sve uslove nece da radjaju. Treba uvesti porez a sredstvs usmeriti porodicama koje imaju decu.
  Inace u zadnjih par godina je blagp poboljsanje kod nas sto naravno nije dovoljno.
  Porez jedino resenje.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.