Rekonstrukcija kotlarnice u valjevskoj kasarni- još jedan korak ka čistijem vazduhu u Valjevu

Grad Valjevo je dobio 25.158.000 dinara za zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u okviru ovogodišnjeg konkursa koje je sprovelo Ministarstvo zaštite životne sredine. Ovo je još jedan u nizu koraka koje gradsko rukovodstvo, uz podršku Vlade Srbije, preduzima na rešavanju problema aerozagađenja u Valjevu, ali i unapređenju života svih građana Valjeva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je juče u Beogradu potpisala ugovor sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem o subvencionisanju ovog projekta, koji je izuzetno značajan za grad Valjevo, jer se kasarna nalazi u samom centru grada i sada će preći na daljinski sistem grejanja.

„Zahvalni smo Ministarstvu i ministarki, što nam pomažu da već treću godinu zaredom sprovodimo mnogo važnih projekata koji se odnose na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu. Više od 200 miliona dinara smo uložili u poslednje dve godine, od rekonstrukcije kotla u Gradskoj toplani, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva, do konkursa koji se odnose na zamenu kotlova u individualnim ložištima. Nama je značajno da ugasimo sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i da pređemo na ekološki prihvatljive energente“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ministarstvo zaštite životne sredine i ove godine s ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovodi značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije.

„Posebno bih skrenula pažnju da ćemo velike projekte raditi u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu. Tako, na primer, u Valjevu subvencionišemo zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u Nišu konverziju energenta u kotlarnici Univerziteta, u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu. Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta.

S ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.


Grad Valjevo

4 comments on “Rekonstrukcija kotlarnice u valjevskoj kasarni- još jedan korak ka čistijem vazduhu u Valjevu

  1. Predrag Savić

    Krckaju se milioni bez ikakvog plana i smisla. Za četiri meseca 2023. nije usvojen Plan kvaliteta vazduha od 2022. (da, kasni punih 16 meseci!) do 2027. godine, nije objavljen čak ni izveštaj sa javne rasprave o nacrtu ovog plana koji su gradjani i aktivisti razbucali u novembru.
    Ova ekipa je načinila već 555 ličnih grešaka. Što je mnogo,mnogo je!

    Reply
  2. Istina

    Šta će toliki milioni za zamenu kotlarnice, ali dobro?
    Neće se valjevo osloboditi prljavštine i zagađenja sve dok se ulice, trotoai, parkovi ne budu prali i čistili svakodnevno. Higijena je stalni posao i ne može se raditi sporadično. Isto tako treba pomoći sve ljude da se priključe na toplanu, a ne nekakvi konkursi, veze i vezice, a ko nema para nikom ništa…
    Ali, sve je uzalud dragi gradonačelniče i ministarko, sve dok se ne skloni avet koja se, skoro u centru grada, nadvila nad građane kao da će da ih proguta svakog momenta. Zašto se niste slikali pored avetinje, naravno privremene gradske deponije već 20 godina. Ako neko zna da li još neki grad ima deponiju skoro u centrau neka napiše, voleo bih da znam gde žive ljudi slične inteligencije…
    Omladinu, znate kakav je vazduh u uređenim državama…

    Reply
  3. Р. Ана

    Шта ће овај Лаза овде, где је Радоица да се слика?

    Reply
  4. Taki

    Pišite vi šta želite, ali ne može biti osporena činjenica da je rekonstrukcija kotlarnice u kasarni još jedan veoma bitan projekat za grad.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.