Drugi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu kotlova

Grad Valjevo raspisao je još jedan konkurs za dodelu sredstava u okviru mera energetske sanacije. Ovoga puta u pitanju je zamena kotlova , a gradu je za realizaciju ove mere na raspolaganju 20 miliona dinara.

Viktor Mićić predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije na konferenciji za novinare je istakoa da je maksimalan iznos koji može biti opredeljen  150 hiljada dinara, dok su  uslovi  isti kao i na prvom javnom pozivu.

“Udeo sredstava je 70% od vrednosti ukupne investicije sa PDV – om po pojedinačnoj prijavi. Sredstva za podsticaj se dodeljuju krajnjim korisnicima, odnosno domaćinstvima kod kojih je postojeće grejanje na ugalj, mazut ili drvo. Bitno je naglastiti da su u pitanju grejači prostora – kotlovi na biomasu, odnosno drvni pelet, briket i sečku. Ovim javnim pozivom ostalo je 20 miliona neiskorišćenih sredstava i to podrazumeva da bi trebalo da nabavimo oko 140 novih kotlova. Važno je napomenuti da se blagovremenom dostavom prijavnih obrazaca i dokumenata smatra i preporučena pošiljka, zaključno sa navedenim datumom za kraj javnog poziva. Nakon zaključenog prijema dokumenata, Komisija će izvršiti bodovanje, iskontrolisati dokumentaciju i napraviti preliminarnu listu, nakon čega Komisija ima obavezu da obiđe i da ustanovi tačnost tih podataka iz dokumentacije i posle izvršenog bodovanja, radi se i konačna lista. Na revidiranu, odnosno konačnu listu postoji mogućnost prigovora od osam dana“, objasnio je Mićić.

U okviru prvog javnog poziva nabavljena su 104 kotla , a očekivanja grada su da će odziv gradjana sada biti I veći. Na pitanje Vamedie da li su se aktuelna poskupljenja odrazila na zainteresovanost Mićić kaže da je postojao takav momenat , ali da se sada sve normalizuje.

“U jednom trenutku smo imali takvu situaciju jer verovatno ljudi nisu bili sigurni u svoje finansije I sam rast cena. Postojala je I situacija kada je bila nestašica peleta pa su neki I odustajali . Ali , sada se to normalizovalo I već od jutros mi iamo desetinu prijava jer je oglas objavljen I u Napredu. Očekujem da će sada biti više prijava. Takodje imali smo situaciju da su neki od ponudjača dali višu cenu jer nisu tada mogli da predvide koliko će cene rasti, ali se I to normalizovalo I neke cene su čak vraćene”, kaže Mićić.

Kako nakon prijave na teren izlazi pomenuta Komisija kako bi proverila stanje navedeno u prijavi pitali smo MIćića I koliko gradjani istinito navode trenutnu situaciju.

“Do sada je to bilo gotovo da kažem 100% istinito. Nismo imali situacije da je neko u prijavi napisao jedno, a da je na terenu zatečeno drugo. Gradjani koji konkuriu za sredstva vrlo istiito navode situaciju I popunjavaju obrasce prijave”, rekao je Mićić.

Dokumentacija se može preuzeti na šalteru broj 12 u prizemlju Gradske uprave, kao i na zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva: www.valjevo.rs .
Za sve dodatne informacije građani mogu pozvati na broj telefona 014/294-790 ili se obratiti putem mejl adrese: energetska.sanacija@valjevo.org.rs .
Javni poziv traje 21 dan, zaključno sa 23. martom 2023. godine.

 

3 comments on “Drugi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu kotlova

  1. Dragan

    divno je videti da je grad oformio strucnu komisiju na celu sa viktorom koja se bori da smanji zagadjenje

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.