Zimsko pranje ulica

      10 коментара на Zimsko pranje ulica

Neuobičajeno visoke dnevne temperature omogućile su JKP Vidrak pranje ulica I u zimskom periodu. Po postojećoj odluci, ulice je moguće zimi prati samo ukoliko dnevna temperatura bude iznad 4 stepena I to isključivo u toku dana.

U JKP Vidrak saznajemo da ovo preduzeće  po Zakonu o Komunalnoj delatnosti, Skupštini grada Valjeva šalje na usvajanje Godišnji program održavanja čistoće na površinama javne namene. Po godišnjem programu planira se da se ulice u užem gradskom jezgru peru kontinuirano svako veče (sem nedenje), tako da imamo dinamiku jednog pranja svikih 8 do 10 dana. Raspored pranja sačinjava se svakog poslednjeg dana u mesecu i šalje se nadležnim odeljenjima GU koji vrše nadzor vezan za ovu uslugu.

Pranje ulica u dnevnom režimu često nije dobro pihvaćeno kod gradjana , ali je u ziskom periodu jedini mogući način.

“Odlukom o održavanju čistoće na površinama javne namene, pranje ulica vrši se noću u periodu od  31. marta do 15. novembra, stim što JKP Vidrak u koliko postoje mogućnosti odnosnosno vremenski uslovi dozvole  vrši uslugu pranja ulica i nakon predviđenog perioda. To znači da u koliko je temperatura iznad  40C i neugrožavanja bezbednosti saobraćaja u gradu mi ulice peremo. To smo uradili i ove zime, mada moram da naglasim da tada dolazi do negodovanja vozača zbog stvaranja manjeg zastoja u saobraćaju. Mada to pokušavamo da rešimo saradnjom sa Saobraćajnom policijom i Komunalnom milicijom koja učestvuje u pranju ulica odnosno kordiniše saobraćajem. Popred gradskih ulica, pred novogodišnje praznikeoprali smo i glavnu ulicu na Divčibarima”, kaže direktorka JKP Vidrak Ksenija Badem.

Ona navodi da se ulice gradskog jezgra peru svakih 8 do 10 dana, ali vrlo često se desi da taj period  bude i manji. “Jedini dan u nedelji je četvrtak za koji mogu da kažem da je rezervisan za Tešnjar i Knez Miloševu  ulicu kada se vrši pranje, dok za potez od Jadra do Uzun Mirkove radi se mesečni odnosno nedeljni plan pranja. Pranje ulica pored centralnog dela grada vrši se i u perifernim delovima grada: Novo naselje, Peti puk, Stari grad, Gradac, Brđani, Popare i tamo gde postoje uslovi za pranje ulica i trotoara. Pranje ulica u navedenim naseljima krećemo odmah nakon završetka zimske sezone, odnosno prestanka rada zimske službe“, objašnjava Badem.

Na poslovima pranja ulica u RJ Ulice poslove pranja izvršava 9 zaposlenih, odnosno tri posade od kojh je 3 vozača i 6 perača.

„Što se tiče mehanizacije Vidrak raspolaže sa tri cisterne za pranje ulica i smatram da je to korektno za potrebe našeg grada, a što se tiče ljudstva tu moram da kažem da tu uvek škripi. Kada imate 6 perača vrlo često se desi da zaposleni ode na bolovanje i onda dolazi do problema gde ga rešavamo tako što uzimamo zaposlene sa čišćenja ulica“, navodi direktorka Vidraka.

 

10 comments on “Zimsko pranje ulica

  1. Istina

    Draga gospodjo,
    Imate kontinuitet pranja ulica svakih 8-10 dana. Pa šta to znači, da i mi treba da se kupamo i umivamo u tom periodu. Bruka. Ulice i trotoari moraju da se peru svaki dan. Jedino tako ćemo smanjiti zagađenje u gradu. Pošto nas je većina štrokava i prljava, pljuje po ulici, baca smeće gde stigne, bilo bi dobro da se to čisti i pere svaki dan. Ali i vi ste u toj većini i tako jadna Srbija postaje sve prljavija i štrokavija i tako jadna Srbija izumire, gasi se kao sveća…
    Omladino bežite tamo gde sunčevi zracii mogu da padnu na lepo uređene i čiste parkove, ulice, drveće…

    Reply
  2. vladan

    Sramota…..Prati ulice jednom godisnje…Ulice su zarazene, mislim na ulice u N.naselju.Ali Boze moj kao da je to nesto novo.Kao i svih ovih decenija….

    Reply
  3. Goran Markovic

    Aman ljudi , ulice se peru i svedoci smo svakodnevno .Nije dobro kada se to radi ni kada se ne radi.Zaista nemam nameru da branim bilo koga .Ovi u Jkp Vidraku se trude da to bas posteno odrade , kao i sami radnici.

    Reply
    1. Istina

      Ti si druže za pregled kao i cela sekta SNS sa Vucicem na celu.
      Upropasti ste sve institucije, sve puteve, sve škole, policiju, sudove, fakultete, obdaništa, bolnice… Džabe od objekata kada nemate pametnih i obrazovanih kadrova da sa njima upravlja.
      Pa jesi li slep kod očiju koliko je Valjevo prljavo i strokavo, je li vidiš da ni Peske više trotoarima ne može da se prodaje. Ne radi niko ništa ni policija, ni inspekcije, ni urbanisti… Mi smo grad koji se zacepljava hermetički, iz njega ni vazduh više ne može da odlazim…
      Bruka!

      Reply
      1. Goran Markovic

        ,,Istina,,Hrabri ste da se krijete iz nekih ,,istina,, i slicno .Naravno mi i ja znamo ko se krije iza lupaca tastatura .Drugo kazi mi to na ulici da sam za pregled /Dalje ja vidim i imamo i imam fotografije o pranju ulica .Stalno vam neko smeta ako je prljavo , ako je cisto pa ko je za pregled?Ako ti smeta Policija pravac kod njih , ako ti smeta bilo sta trk kod onoga koga prozivas .Dalje ja nisam napisao da je ceo grda cist .Medjutim u vasim glavama je samo sekta , Jana , Mara trla baba lan,ako necete da kazete realno onda cutite ./Jos jednom nikoga ja ne branim samo sam napisao ono sto vidim i gde postoje fotografije.II ii

        Reply
        1. Istina

          Написали сте да се улице перу свакодневно, то није тачно. Фотографије о прању улица су релативна ствар јер могу да се направе кад год се чисти, а то може бити и једном у 10 дана како је и написано у тексту и ако ви ишете да се перу свакодневно?
          Шта су лупачи тастатура ја не знам и ко се иза крије и то није битно. Битна је суштина, а то је истина колико се често улице перу у нашем граду! А то за преглед, па ја Вас лично не познајем, а прегледи су у век добра ствар за свакога, па и за мене и председника. Не знам чему та претња као Вучић што прети свима који другачије мисле.
          Мени не смета чисто него прљаво, поново нисте разумели моје писање.
          А то о одласку код некога…Нема пријатељу више институција од полиције, судова, здравства, просвете… све је урушено и ништа не функционише. Увукао се и вирус нерада код запослених тако да је све отишло до врага.
          Остајем при ставу да је град прљав лети, а поготову зими, да се не води рачуна ни о зеленим површинама, дрвећу, парковским ентеријерима, смећу, контејнерима…
          Надам се да ће нас ускоро бити већина који све ово видимо на реалан начин и погледом своји очима и размишљањем својом главом.
          А Вама желим све најбоље у нади да ћете схватити да је моје писање истинито.

          Reply
  4. Ivan

    Dobro je da peru makar jednom u deset dana. Kao sto kaze goran …. Ne branim nikoga ali do skoro uopste nisu ni prali ulice.

    Reply
  5. MIloje Milojevic

    Treba biti realan, ne mogu TRI posade po tri coveka, svaki dan prati celo Valjevo…..Broj radnika u JKP odredjuje osnivac, pa koje je onda kriv….Ja bih pohvalio Valjevo po cistoci ulica…Niste bili u Sapcu, sta bi tek onda kazali za cistocu …Saaabac je toliko strokav da je umetnost proci ulicama…

    Reply
    1. Јоца

      Peraca nemaju ali upravnu zgradu su napunili. Meni ne odnesu smece jer su dosli malim kamionom i ne moze da stane a racun 1200.din. Direktorke se smenjuju a Vidrak propada.

      Reply
    2. Istina

      Шта нас занима колико има посада?
      Посада мора да има онолико колико треба да град буде чист и уредан. О томе се брине структура локалне власти. Немој да изврћеш ствари за један сендвич.
      Није да ме неинтересује Шабац и Србија, али мени је моје двориште, мој град најпречи. Зато нисте добро обучени да дајете коментаре. Мора те то и даље да учите.
      Али питање је до када ће Секта да влада. Једноставно по дијалектици мора доћи крај…

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.