Novogodišnji intervju: Gradonačelnik Lazar Gojković

U novogodišnjem intervju za Vamediu gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković govori o projektima čija se realizacija očekuje u 2023. godini , ali i daje svoje vidjenje rada Skupštine, Veća , javnih preduzeća.

Vamedia: Šta je po Vama obeležilo 2022. godinu u Valjevu?

Teško je izdvojiti samo jednu stvar i sigurno da bih mogao mnogo toga pomenuti , ali ako treba da jednu izdvojim to je početak rekonstrukcije stare šeste škole. To je velika stvar , mogućnost da nemamo više neupisane dece u vrtiće. Ovom rekonstrukcijom mi ne rešavamo samo trenutnu listu već idemo u pravcu konačnog rešenja i ovo pitanje nije samo vezano konkretno za obdanište već i za činjenicu da  nama u sledećoj godini tri velika investitora zapošljavaju veliki broj ljudi, Bizerba, Hansgrohe, Gorenje. I ti ljudi koji imaju malu decu , a zaposle se imaće potrebu da decu zbrinu u gradskim vrtićima. Gerontološki centar je  završen, u industrijskoj zoni smo završili zaista dosta toga i tek slede ulaganja. Divčibare takodje , evo kreće vodovodna mreža, trafo stanica uradjena , bike park se radi, sve to treba da podigne na jedan viši nivo samu atraktivost lokacije. Zajedno sa državom naravno radimo mnogo toga . Gradjani to znaju . Ja znam da je mnogima najvažnija infrastruktura pa i tu smo uradili dosta ulica i puteva . Pogledajte kad je socijalna politika u pitanju uspeli smo da izdvojimo sredstva za besplatne udžbenike za prvake, besplatno letovanje za decu sa sela, besplatno zimovanje za 70-oro dece sa izuzetnim postignućima. Meni kao gradonačelniku nije lako da izdvojim samo jednu stvar, zaista.

Vamedia: Koji su to projekti za koje očekujete da budu realizovani u 2023.godini?

Naravno vrtići, rekonstrukcija stare zelene pijace za to smo opredelili sredstva i to je nešto što zaista morao da rešimo. Nastavljamo ulaganja u industrijsku zonu jer je to od izuzetnog značaja za grad. Biće uradjene nove  saobraćajnice , i parking sa kompletnom infrastrukturom. Nastavljamo izgradnju vodovodne mreže u Žabarima . Pa samo za kapitalne projekte I njihovu realizaciju izdvojićemo milijardu.  Za parkinge u Valjevu i na Divčibarama isto smo opredlili sredstva, Gradska kuća takodje , taj objekat mora biti uredjen. Ne treba zaboraviti da smo  kao najveća izdvajanja u budžetu predvideli na poziciji saobraćajne infrastrukture 776 miliona dinara, sledi predškolsko vaspitanje sa 734 miliona, moram pomenuti da smo za   komunalne delatnosti opredelili  555 miliona potom osnovno i srednješkolsko obrazovanje . Nismo sedeli skrštenih ruku ove godine, dosta projekata je uradjeno I to je ono što je jako važno jer bez njih ne možemo da konkurišemo nigde. Zato ćemo u narednoj godini, što bi naš narod rekao “kucati na sva vrata”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je obećanje I brze trake će naredne godine biti završene , na tome smo mu zaista zahvalni kao I uostalom za nove investitore koje u Valjevu nismo imali nešto malo manje od dve decenije. Sve su to razvojne šanse Valjeva na kojima ćemo insistirati. Moram da se osvrnem I na jednu jako važnu stvar. To što je pominjem možda posledju ne znači da nam je nevažna već naprotiv vrlo nam je značajna. Gas koji treba da stigne do Valjeva je ključna stvar za rešavanje aerozagadjenja. To je prva stvar I kao drugo mi nećemo odustati od subvencija za programe energetske efikasnosti. U narednoj godini biće završen I Plan kvaliteta vazduha  od kog očekujemo da nam ponudi još rešenja. Aerozagadjenje je opšti,  a ne politički problem. Znate PM čestice ne prepoznaju partije I članove. Zato idemo ka tome , ka rešavanju tog problema , ali ništa ne može preko noći. Sve traži svoje vreme , a mi radimo najbrže što možemo. Možda sam neke projekte izostavio , ali mislim da će gradjani razumeti suštinu vezanu za narednu godinu.

Vamedia: Kako biste ocenili rad Gradskog veća u 2022-oj?

Recimo vrlo dobro. Znate mnogo toga što oni rade nije uvek vidljivo javnosti. Rad na brojnoj dokumentaciji , a administrativni zahtevi za sve su veliki, potom brojni pregovori na sastancima u Beogradu , ministarstvima, sa investitorima, donatorima,   to oni takodje rade. Ono što je dobro jeste da imamo jednu zaista odličnu saradnju i da razgovaramo o svemu. Nekada je dobra ideja već dovoljno da znamo u kom pravcu idemo. Svako ima svoje zaduženje, to je dobro , ali oni izmedju sebe rade zajednički. Ne može samo jedan čovek biti sve i mislim da način na koji mi radimo jeste pravi. Više mišljenja, stavova , nekad se i razilazimo u stavovima , ali to je prilika da se dodje do najboljeg rešenja. Možda neko radi malo više, neko malo manje , ali svi daju doprinos, to je važno.

Vamedia: A Skupštine?

Kada smo prvi put radili novogodišnji intervju nisam imao nikakvo političko iskustvo, to priznajem , ali sada posle mnogo sednica Skupštine to je drugačije, ali moram da priznam da sam u neke stvari i razočaran. Kada to kažem , mislim na sjajne projekte koji donose dobrobit svim gradjanima bez razlike koji su usvajani ,  čujemo na sednici da su kritikovani. A kritikovani su zamo zato što neko misli da je sve povod za obračun sa pozicijom. Opozicija teži tome da ona dodje na vlast i ja to razumem, ali izmišljanje nekih stvari, laži jer ih štiti imunitet to zaista po meni nije dobro. Korektna, mislim argumentovana kitika je uvek dobro došla , ali kritika zarad kritike nikad. Način komunikacije uz uvrede, takodje nisu merilo za uspešnost jer gradjani jasno tu vide kakav je neko i šta bi taj neko mogao postati kad dodje i ako dodje na vlast, to zaista ne mogu da podržim.   Ono što je najvažnije jeste da Skupština bude mesto gde se donose važne odluke koje pomažu da se naš grad razvija, čine boljim život svih gradjana. Znate istina uvek nadje svoj put i narod uvek prepozna ko ispunjava obećanja i radi u njihovom interesu, a ko ne . Ko to ne zna , naučiće to na teži način.

Vamedia:Javna preduzeća? Da li može bolje? Šta je rešenje za Polet? Da li da i dalje izdvajamo milione kako bi se sprečio gubitak?

Uvek može bolje , to je jasno, ali mislim da generalno gledano preduzeća posluju dobro. Neka rade bolje neka malo slabije , ako bismo gledali kvartalno njihov rad videli bismo da u jednom kvartalu jedni su bolji od drugih , drugi u drugom itd. Ono što je važno jeste da oni ispunjavaju svoju osnovnu svrhu, rade u interesu gradjana. Skupština je ta koja usvaja njihove programe i izveštaje i tu je ta korektivna uloga i takodje usmeravanje.  Gradjani su uvek dobrodošli da razgovaramo o svim temama i uvek smo otvoreni da čujemo dobar predog kako nešto unnaprediti. Problem Poleta nije od juče, to je višedecenijski problem . Njihova konkurentnost je na tržištu upitna i mi nastojimo da im poboljšanjem nekih osnovnih uslova pomognemo. U tom pravcu ide i rekonstrukcija stare zelene pijace. Želimo da gradjanima omogućimo korišćenje tog prostora adekvatnim, onako kako to gradjani zaslužuju . Moramo još  na nivou grada razgovarati o Poletu i pokušati da sagledamo najbolja rešenja.  Neophodno je da uradimo celokupnu i dobru analizu rada tog preduzeća bar za deset godina unazad  tada ćemo izvesno sagledati i manjkavosti i prednosti.  Ako zaključci budu vodili ka tome da to preduzeće pripojimo nekom drugom i takav bude stav većine u Skupštini prihvatićemo i to rešenje.

Vamedia: Velika izdvajanja za sport , imamo li taj kvalitete i taj rad u odnosu na izdvojeni novac?

Kada kažete velika ulaganja  u sport morate znati da su to ulaganja i  u zdrav život, zdrave navike . Tim novcem omogućavamo da sva deca Valjeva mogu da se bave sportom što je izuzetno važno za njihov razvoj . Do kvaliteta se dolazi uz mnogo rada, a taj rad podrazumeva i ulaganja. Verujem da će naša ulaganja dovesti do vrhunskog kvaliteta. Mada mi već sada imamo uspešne klubove i pojedince u sportu. Kao grad moramo negovati sve sportove i ja mislim d aje dobro što imao veliki broj klubova što imamo mnogo mladih u tim klubovima. Morate razumeti da ako ulažemo u sport mi mladima nudimo jednu pravu vrednost, sportisti neguju zdrave stilove života. Bolje je da nam se deca bave sportom nego da vreme provode tek tako na ulici, bolje da treniraju nego da ostaju do kasno u kafićima, ne spavaju dovoljno ili konzumiraju alkohol ili opijate. Zato ulaganje u sport mora biti značajno ,a iz razloga koje sam naveo ,  dobro bi bilo da možemo i više.

Vamedia: Deca koja se ne bave sportom , u ovom trenutku njih oko 1000 je u raznim KUDovima, nemaju gde da održavaju probe. Da li je moguće i njima dati termine u halama? Za tako nešto neophodno je da se postojećoj odluci doda da i oni mogu besplatno koristiti objekte, da li biste podržali dodnošenje takve odluke? Šta je sa decom koja crtaju, pevaju i sl?

Svestan sam tog problema i već razgovaramo kako da to rešimo. Kulturno umetnička društva,  dobro bi bilo kada bismo mogli da izgradimo još objekata poput hale Student, mislim manjih objekata gde može biti  više korisnika .  Dobro je da pokrenemo to pitanje da vidimo šta možemo da uradimo. Ali ako  realizujemo planove i razgovore sa minitarstvom vezane za veliku Halu sportova time bi smo rešili te potebe u potpunosti. Donošenje odluke samo po sebi nije problem , ali šta ako ne možemo da je sprovedemo? Zato moramo videti raspoložive kapacitete i čuti tačne potrebe . Što se mene tiče ja sam za to da svoj deci omogućimo prostor da se bave onim što vole. Siguran sam da i skupštinska većina tako misli. Kad govorite o deci koja pevaju ili crtaju , ukoliko bude takvih zahteva , naše ustanove kulture bi mogle biti dobar odgovor na to. Otvoreni smo za razgovore sa svima koji imaju takve potrebe za naše mlade sugradjane.

Vamedia:U ovoj godini dobili ste još jednu dužnost, izabrani ste za predsednika GO SNS, kako doživljavate tu funkciju?

Odgovorno. To je velika odgovornost prema ljudima koji su članovi, odgovornost prema gradjanima koji prepoznaju naš rad i daju nam podršku na izborima. Ja sam izabran glasovima članstva u Valjevu , ali imamo i Gradski odbor koji zajedno samnom radi ili d a kažem sa kojim ja radim. Potom to je velika odgovornost prema politici predsednika Vučića kao prvog čoveka naše stranke. Mi treba da smo dostojan reprezent te politike u našem gradu. Zahvaljujem se na ovom izboru i rilici koja mi je pružena , nadam se da ću to poverenje opravdati.

Vamedia: Šta biste poručili gradjanima na kraju ?

Na prvom mestu gradjanima bih poželeo dobro zdravlje, videli smo šta nam je epidemija korone donela i kako je uticala na sve. Zato neka im nova godina donese prvo dobro zdravlje. Naravno mnogo sreće, lične i profesionalne. Sve ono što bi i sami sebi poželeli. Celokupno Valjevu želim još više novih malih Valjevaca pa da sve ovo što sada radimo imamo kome da ostavimo. Želim nam svima da nam se  oni koji su otišli  van Valjeva vrate, da nama koji smo ovde Valjevo u novoj godini zablista. Srećna svima Nova godina !

18 comments on “Novogodišnji intervju: Gradonačelnik Lazar Gojković

 1. Predrag Savić

  Oduševljen sam rečitošću g.Gojkovića dok je govorio o divčibarskom vodovodu za koji je on lično ugovor potpisao još 31.avgusta 2021.godine…

  Reply
 2. Roki

  Dobar je Lazar i radi dobre stvari za grad, to ne moze da mu se ospori. To sto se oni koji napadaju vezuju za negativnosti ili izmisljotine, to je legitimno u politici, ali to ne umanjuje cinjenicu da se svasta nesto dobro radi za ove dve godine i to treba istaci.

  Reply
  1. Јоца

   Jaki argumenti…svasta nesto. Samo ti brate veruj u carevo odelo, ja odoh odavde sa zenom i decom.

   Reply
 3. Branko

  Sve pohvale za rad gradonačelnika i njegovog tima,sve što su obećali za prošlu godinu su ostvarili,a u nekim segmentima i prebacili plan,bitno je da su najvažniji infrastrukturni projekti završeni, od ulice Vuka Karadžića, gerontološkog centra, saobraćajnica u industrijskoj zoni sa kružnim tokom,početak rekonstrukcije šeste škole,parking i dvorište u Karađorđevoj 57….Stvarno samo zavidni i zlonamerni mogu da kažu nešto negativno ,svaka čast još jednom i želim Lazaru svu sreću i zdravlje u Novoj godini

  Reply
 4. Dule

  Zaista detaljan intervju i odgovori, tu nema šta da se zameri. Ono što meni privlači pažnju je kontinuitet – u datim obećanjima, radu na ostvarivanju istih, postignutim rezultatima i posvećenosti za dalji rad. Gojković je sebi zacrtao veliki broj ozbiljnih ciljeva, što je, kada pogledate, možda i najveći broj u modernoj istoriji Valjeva, i zato bi za ovaj grad bilo važno da se makar većina tih ciljeva i projekata i realizuju.

  Reply
 5. Vesna

  Puno lepih stvari se radi u Valjevu, zahvalni smo na tome dragi Lazare. Sve pohvale za sve što se radi, svi projekti koji se rade i koji su planirani su značajni za zivot građana.

  Reply
 6. Marijola

  2022. godina je bila godina velikih projekata, dosta toga se uradilo što je za veliku pohvalu! Najbolje od svega jeste što se stara Šesta škola renovira i što će imati mesta za našu dečicu. Verujemo da će u 2023. godini biti još više rezultata i uspeha kao i u prethodnoj godini.

  Reply
 7. Sasa

  Mnogo toga je vidljivo, od Gerontološkog centra, rekonsteukcije sportskih objekata, putne infrastrukture. To treba zaista pohvalti, ali ima još puno posla.

  Reply
 8. Ozra

  Tako je gradonačelniče, prvenstveno zdravlja,sreće i ličnog zadovoljstva, a ne sumnjamo da ćete se Vi pobrinut za realizaciju započetih i to značajnih proekata Valjeva,a samim tim doćiće i do vracanja Valjevaca u njihov grad.

  Reply
 9. Valjevac

  Sve mi više Ovaj čovek liči na Božu papulu i Klombera. Kaže spor je ulaganje u zdravlje a sela u 21 veku nemaju vodu.

  Reply
 10. Lili

  Koliko je Valjevo zaostajalo za ostalim gradovima ipak ima promena. Puno toga je zaista urađeno, a još dosta toga tek treba da se uradi. Ovaj grad sa Lazom na čelu više ne tapka u mestu, a to je i više nego očigledno. Samo napred!

  Reply
 11. Andjela

  Lazar Gojkovic je covek koji ima potencijale, vidi se u njemu upornost, ambicija, zelja da grad Valjevo promeni na bolje. Skroman je, ponasa se kao obican gradjanin, i sam priznaje da nije imao politicko iskustvo, ali se svojski trudi da to iskustvo stekne i mislim da mu dobro ide u tome.

  Reply
 12. Saša

  Mnogo toga je urađeno za dve godine od kada je Lazar geadonačelnik, a tek će se raditi. Mogu reci samo bravo za ovog momka koji se bori za nas grad.

  Reply
 13. Dragan

  Valjevo ide u dobrom pravcu. imamo 8000 ljudi manje nego pre 10 godina sto znaci da se standard popravio i da narod kao u svakoj razvijenoj drzavi nece da pravi mnogo dece

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.