Ministarstvo pokrenulo zaštitu jednog dela Divčibara

Ministarstvo zaštite životne sredine obavestlo je  javnost o postupku pokretanja zaštite prirodnog područja II (druge) kategorije, kao Zaštićeno stanište „Divčibare”.

ZS „Divčibare” nalazi se u zapadnom delu centralne Srbije, u središnjem delu planine Maljen, u okviru kompleksa Valjevskih planina. Administrativno pripada teritoriji grada Valjevo i zauzima centralni položaj u turističkom mestu Divčibare, navod se na sajtu ministarstva.

Područje koje se predlaže za zaštitu je deo prostrane planinske površi i predstavlja ostatak nekadašnje Velike divčibarske tresave koja je danas svedena na uski prostor u okruženju turističkog centra. Sastoji se od šumskih ekosistema utisnutih u vlažne eutrofne i mezotrofne travne formacije i sadrži vredne florističko-vegetacijski elemente. Sa stanovišta potreba i ciljeva zaštite prirode, vlažna staništa na Divčibarama su značajna za očuvanje na nacionalnom i međunarodnom nivou.

ZS „Divčibare” obuhvata površinu od 50 ha 30 a 63 m2, na kojoj je utvrđen režim zaštite II (drugog) stepena. Prema strukturi površina KO Divčibare po vlasništvu, površine u obuhvatu zaštićenog područja su u državnom (36,31%), privatnom (46%), javnom (15,26%) i društvenom (2,43%) vlasništvu.

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja („Službeni glasnik RS”, broj 97/15), ZS „Divčibare” svrstava se u II kategoriju – zaštićeno područje regionalnog, odnosno velikog značaja.

ZS „Divčibare” je prema Uredbi o ekološkoj mreži („Službeni glasnik RS”, broj 102/10) u obuhvatu ekološki značajnog područja pod rednim br. 33 – „Valjevske planine”, odnosno međunarodno i nacionalno značajnog područja za ptice „Valjevske planine RS025 IBA” i odabranih područja za dnevne leptire (PBA) „Povlen 15” i „Maljen-Suvobor 39”.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je 26. decembra 2022. godine Studiju zaštite Zaštićenog staništa „Divčibare” Ministarstvu zaštite životne sredine kao nadležnom organu.

Danom postavljanja obaveštenja i izvoda iz Studije zaštite na internet stranici Ministarstva ispunjeni su uslovi za pokretanje postupka zaštite ovog prirodnog područja, shodno članu 42. stav 9. Zakona o zaštiti prirode prirode.

 

10 comments on “Ministarstvo pokrenulo zaštitu jednog dela Divčibara

 1. Kasno Natko na Kosovo stiže

  Ne moraju više da štite,zaštićeno je,sada je jasno ,uništeno ono što je najlepše i najvrednije reka Kamenica i kanjon

  Reply
 2. MIloje Milojevic

  Najzad da se neko seti da prirodne vrednosti treba sacuvati za buduca pokoljenja….Ovo je dobra osnova da se sve sprovede u delo….Plasime smo kako ce to biti sve protumaceno od lokalnih politickih grabljivaca….

  Reply
 3. Дивчибарац

  Ко да штити, од чега да штити, па ви из управе ВА сте уназадили, оскрнавили, уништили,прекопали и ранили ове Дивчибаре.
  Како вас није срамота шта можете да сачувате, дозволили градње хотела, апп зграда, посекли хектаре шума зарад ваших џепова…
  Ви или сте без морала или нисте свесни да нисте способни да водите једну висоравни, изађите из јазбина ваших прошетајте по ливадама да осетите смрад, фекалије да се нагутате прашине, да видите ваш рад и ваше дело на Дивчибарама…

  Reply
  1. Hvala vlasti

   Jok dace tebi da sam i jedini imas vikendicu na planini. A ono jest bas unistavaju. Doveli novu struju kopaju novi vodovod kanalizaciju put. Svega 20 milona eura na brdo koje niko pogledao nije zadnjih 50 god. Mesto hvala da kazete vi i ovaj korak iskoristite kao napad na vlast. Nisu oni lopovi vec vi takvi krvozedni i beskrupulozni zelji njihovih fotelja bez trunke svesti za dobrobit naroda. Ajde bezi odavde ti prevarqntu i ostavi ovaj napaceni ali ne i glup narod da uziva kad nesto ide napred..

   Reply
 4. Milenko

  Sve je započeo jedan pop,jedan geometar i jedan direktor Srbija šuma,koji su bogatstvo Divčibara pretvorili u svoje bogatstvo i velike vile a od Divčibara napravili Divčismrad

  Reply
  1. Bivši ljubitelj

   Baš tako, ne može biti jednostavnije i preciznije. I niko i nikom ništa…

   Reply
 5. Ljiljana

  Sve što je Divčibarac napisao je apsolutno tačno. Pohlepa investitora nevidjena, u potocima grade hiljade kvadrata, bez kanalizacije. Banjsko naselje Stari grad pretvorilo su u „Žike Pavlovića do“, pokojni komšija se u grobu prevrće, jer kada kreneš niz do, shvatiš da ti je potrebna maska, od izlivanja kanalizacije iz apartmana smrad je nepodnošljiv, do pun fekalija. Sramota!

  Reply
 6. Aleksa

  Sve ovi sto se gradi po Zlatiboru i Divcibarama je punjenje dzepova pojedinaca, a drzava od toga malo sta ima. Sve to sto pricaju, te ljudi se zaposljavaju u turizmu, te drzava ubira porez, sve je to malo za štetu koja je nepovratno nanesena. Srbi su narod koji uniste sve sto ima je Bog dao.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.