Zasadjene još 33 sadnice stabala

U parku Pećina JP Agrorazvoj zasadilo je još 33 sadnice stabala.

Nakon sanitarne seče bolesnih stabala gledičije  u parku Pećina , JP Agrorazvoj zasadilo je 33 sadnice  piramidalnog hrasta lužnjaka. Ovim je i završena prva faza pošumljavanja parka Pećine za ovu godinu.

Hrast lužnjak je uskopiramidalna forme hrasta lužnjaka , selekcionisan krajem 1970-ih u Holandiji. Dostiže visinu 12-15 m  i širinu 3 – 6 m. Deblo se obično grana nisko, a kora je tamno siva i kod starih primeraka duboko izbrazdana. Mlade grančice su crvenkastosmeđe. Listovi su naizmenični, ovalnoizduženi, 5-14 cm dugi, sa 3-6 parova tupih režnjeva i dubokih ureza, a vrh je zaobljen. Mladi su smeđe-crvene boje, a kasnije svetlo zeleni. Cvetovi se pojavljuju u maju, a iz ženskih se razvijaju žirovi u plitkim kupulama najviše do 1/3 dužine ploda. Otporan je na mraz.

Ukupno, ove godine zasađene su  173 sadnice stabala autohtonih lišćara (lipe, hrasta, javora, jasena, breze).

 

7 comments on “Zasadjene još 33 sadnice stabala

 1. Višnja

  Bravo za Agrorazvoj, jer se bore da srede park Pećina. Treba da budemo zahvalni što je neko rešio da se bavi Paćinom. Samo napred, verujemo u vašu spremnost i odlučnost u sređivanju Pećine.

  Reply
 2. Dule

  Gotovo ekspresna reakcija Agrorazvoja iz čega se vidi da se planski radi i da je na mesto stabala koja su zbog bolesti morala biti posečena posađene nove, otporne sadnice. Sugrađani, hajde da svoju energiju sada uložimo u veru da će se svaka od njih razviti da bi zajedno mogli da uživamo u njihovom hladu.

  Reply
 3. Zdravko

  Red je bio da neko konacno pocne da brine o Parku. Uvek je to skatljiv deo posla, seca, pa objasnjavanje neupucenima, treba izdrzati pritisak, ali vremenom ce svi primetiti razliku. Samo nastavite, dobar rad.

  Reply
 4. Dragan

  Odlican izbor drveta jer ima vise funkcija. da malo odraste pa moze i da se koristi kao badnjak

  Reply
 5. Miloje Milojević

  Pitam se zašto je zaobidjeno medonosno drveće…..koje je istovremeno i ukrasno…sofora, kerleuterija, paulovija i sl…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.