Škola koja nosi ime Živojina Mišića iz mioničkog sela Planinica, obeležila 100 godina postojanja

Škola u Planinici koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića proslavila je sto godina postojanja. Škola „Vojvoda Živojn Mišić“ osnovana je 1922. godine, a jubilej je proslavljen uz prigodan program učenika iz Planinice, Ključa, Brežđa. Obeležavanju stogodišnjice postojanja škole prisustvovao je i predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je deci uručio poklone.

– Punih sto godina u ovoj školi se čuje dečiji smeh i graja. Verujem da se svi Planiničani sećaju dana provedenih ovde gde su naučili prva slova. Učenici i nastavnici su pripremili odličan program. Sve pohvale. Danas smo do škole stigli novim asfaltom koji je prošle godine završen – rekao je Janković.

Izdvojeno četvororazredno odeljenje u Planinici pripada osmogodišnjoj školi „Vojvoda Živojin Mišić“ u Rajkoviću. Od njenog osnivanja pa do danas radila je kao četvororazredna, izuzev u periodu od 1953. do 1956. radila kao šestogodišnja. Od 1991. godine škola radi u sastavu OŠ „Vojvoda Živojin Mišić“ u Rajkoviću, a od 1961. do 1991. godine bila je priključena školi u Brežđu.

Osnovna škola u Rajkoviću broji 160 učenika a u svom sastavu ima 8 izdvojenih odeljenja u Osečenici, Brežđu, Bukovcu, Krčmaru, Ključu, Toliću, Planinici i Đurđevcu.

Osnovna škola u Rajkoviću u potpunosti je rekonstruisana 2016. godine, a uloženo je 26 miliona dinara. Pored toga, 3,8 miliona dinara investirano je u obnovu škole u Bukovcu i adaptaciju mulitifunkcionalne sale u Brežđu, a rešen je i problem grejanja u Osečenici.

– Na sve moguće načine gledamo da ulažemo u obrazovanje, u obnove škola i adaptacije, besplatne udžbenike, školske terene i dr. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije to i uspevamo. U potpunosti smo rekonstruisali osnovnu i srednju školu u Mionici, škole u Rajkoviću i Dučiću. A pored toga, adaptirali i multifunkcionalu salu u Brežđu, sredili školu u Bukovcu. Izdvojeno je više od 370 miliona dinara. Hoćemo da učenici imaju najbolje uslove. U narednom periodu nastavljamo sa ulaganjima – rekao je Janković.

1 comment on “Škola koja nosi ime Živojina Mišića iz mioničkog sela Planinica, obeležila 100 godina postojanja

  1. Dragan

    bravo za bobana presednika koji se setio dece i kupio im poklone. iako plata presednika opstine nije velika boban je rado trosi na decu kako bi im izmamio osmeh i ulepsao detinjstvo

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.