Sadnja drveća u Valjevu

      2 коментара на Sadnja drveća u Valjevu

U okviru realizacije projekta pošumljavanja, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković danas je prisustvovao sadnji koja se sprovodi u Valjevu, u okviru koje će na pet lokacija biti posađeno 400 sadnica drveća.

U Sportsko rekreativnom centru „Petnica“  su gradonačelnik Lazar Gojković i direktor Ustanove za fizičku kulturu „Valis“ Željko Ostojić posadili nekoliko, od 110 sadnica koliko je planirano na ovom prostoru.

Grad Valjevo i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pored svih značajnih projekata iz oblasti životne sredine, ne zaboravljaju i sadnju drveća, poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U oko 30 gradova i opština trenutno se sprovodi akcija pošumljavanja „Srbija sadi“, kao deo aktivnosti na unapređenju životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha. Samo tokom ove akcije će u Srbiji biti posađeno 50 hiljada sadnica.

Grad Valjevo je konkurisao kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i dobio tri miliona dinara za projekat pošumljavanja. Iz budžeta grada Valjeva je izdvojeno još milion dinara, tako da je sa četiri miliona dinara finansirana nabavka i sadnja 400 sadnica drveća.

Stručne službe grada Valjeva i preduzeća „Vidrak“ i „Agrorazvoj“ su uključeni u ovaj projekat i odabrano je pet lokacija na kojima se sadi 400 sadnica. To su: Park šuma „Pećina“-140 sadnica, OŠ „Milovan Glišić“- 100 sadnica, Park Peti puk- 30 sadnica, Novo naselje – 20 sadnica i SRC Petnica – 110 sadnica. Ovaj projekat finansiraju Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa tri, a Grad Valjevo sa milion dinara, sa ciljem zašite i očuvanja predeonog diverziteta.

Posađene su sadnice hrasta lužnjaka, kitnjaka,  krupnolisne lipe, mleča, javora, jasena, breze, klena, lipe i jove.

Nabavljene su sadnice vrhunskog kvaliteta, o kojima će se starati nadležna preduzeća, a nadamo se i svi građani koji će u narednim decenijama uživati u lepšem i čistijem okruženju, koje će nam omogućiti ovo drveće.

Grad Valjevo

2 comments on “Sadnja drveća u Valjevu

 1. Istina

  Bruka kako sadite sadnice. Pogledajte kako se to radi profesionalno u Novom Sadu.
  Nije stvar samo posaditi sadnicu i ostaviti je da se muči. Šta ste uradili prošle godine na pećini? Polovina sadnica se osušila, iskrivila, izlomila… Male rupe, ne kvalitetni kočići, ne zalivanje su doveli do toga da ih više od polovine neće preživeti.
  Drugo, ko se o posađenom drveću brine u gadu? Ružna slika oštećenog, iskrivljenog mladog drveća po našim trotoarima je uobičajena. Pa čak niko ne reaguje kada se nepropisno parkiraju automobili do mladog drveća na trotoaru i gule mu koru, posle čega ono postaje samo ruglo u gradu koje niko ne tretira…Možda hoćete i trotoare da pretvorite u višespatnice?
  Može ovo do sutra…
  Dobro je da se sadi što veći broj sadnica, ali mora neko o njima da se brine, a pre svega moraju kvalitetno da se posade.
  Taj broj je toliko mali da ne zaslužuje medijsku pažnju, pogotovo što ga sadi grad. Sade ljudi po selu i po nekoliko hiljada sadnica smrče godišnje i niko ne piše ništa.
  Kada otvarate javni WC?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.