Prva lekcija o odgovornosti : Krivične prijave zbog slučaja adaptacije zgrade Radio Valjeva

Valjevski pokret otpora podneo je krivične prijave protiv gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića i javnog pravobranioca Dragane Labus.  U krivičnoj prijavi se navodi da pomenuta lica nisu pokrenula postupke protiv lica koja su u Gradskoj upravi učestvovala u ugovaranju i odlučivanju u slučaju adaptacije i rekonstrukcije zgrade Radio Valjeva , a čiji su postupci naneli višemilionsku štetu gradu. „Grad je platio skoro 5 miliona dinara po sudskoj presudi , a niko nije odgovarao. Neko mora da snosi odgovornost“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Valjevskog pokreta otpora Branko Ivković.

Slučaj Radio Valjeva dobro je poznat svim gradjanima kao i informacija da je objekat ne samo prepušten zubu vremena već i da je grad platio nanetu štetu preduzećima koja su bili izvodjači radova. Upravo ta šteta koja iznosi blizu 5 milona sa sudskim troškovima bila je tema Valjevskog pokreta otpora. Štetu je platio grad , a lica koja su bila odogovorna za nastanak štete nisu odgovarala .

Naime, pre dve godine Privredni sud u Valjevu doneo je presudu kojom je usvojen tužbeni zahtev preduzeća Kompresor ing i Procesor elektronik protiv tuženika Grad Valjevo- Gradska uprava za društvene delatnosti finansijske imovinske i inspekcijske poslove Valjevo.  Povod za tužbu pomenuta dva preduzeća bio je raskid  ugovora o adaptaciji i rekontrukciji zgrade u Ulici Vojvode Mišića 21 tačnije zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva. Naručilac posla bio je Grad Valjevo.

Na osnovu utvrdjene nastale štete po odluci Privrednog suda preduzeću Procesor elektronika isplaćena je kao naknada štete 1 999 857,38 dinara sa zakonskom zateznom kamazom počev od 20. 8 . 2018. godine , a poed toga grad je obavezan da na ime naknade štete izmakle koristi  tužiocu isplati iznos od 928 000 045 dinara sa zakonskom kamatom počev od 20.8. 2018.godine. Na ime troškova parničnog postupka Grad je bio dužan da tužiocima isplati iznos od 954 941 dinara.

Na ovu odluku grad se žalio , ali je Apelacionom sudu prvostepena presuda potvrdjena. Sud je u postupku utvrdio da su za nastalu štetu preduzećima Kompresor ing i Procesor elektronika odgovorna lica ispred Grada Valjeva .

„Postavlja se pitanje šta se u medjuvremenu dogodilo ? Koliko smo obavešteni ta šteta je isplaćena medjutim u medjuvremenu je prošlo godinu i devet meseci  Posledica svega ovog bi trebalo da bude da su odgovorna lica koja su učestvovala u ugovaranju ovog posla trebala da snose neku odgovornost. To se nije dogodilo. Pošto i zaista imamo nameru da neke stvari postavimo na svoja mesta u ovom gradu mi smo uradili sledeće. Dana 21. 10. 2022. godine podneli smo Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu krivične prijave protiv Lazara Gojkovića gradonačelnika Grada Valjeva i Dragane Labus javne pravobraniteljke“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Udruženja Valjevski pokret otpora Branko Ivković.

On je pojasnio da u Krivičnom zakoniku postoji krivično delo zloupotreba službenog položaja član 359 u kom se navodi da krično delo može biti učinjeno zbog činjenja i nečinjenja. „MI smo u konkretnom slučaju podneli prijave zbog nečinjenja . Njihova zakonska obaveza je da vode izmedju ostalog brigu o imovini i interesima grada Valjeva što je praktično u slučaju pavobranioca i jedini posao , zaduženje. Prijavu smo podneli jer nije vršena službena dužnost i nisu pokrenuti postupci protiv odgovornih lica u navedenom postupku vezano za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u Vojvode Mišića21“, rekao je Ivković pojasnivši da su Gojković i Labus moali pokrenuti postupke protiv lica koja su učetvovala u odlučivanju i ugovaranju pomenutog posla.

Činjenice koje se nalaze u presudama Privrednog suda Valjevo ukazuju da je gradu praktično naneta šteta u iznosu od skoro 5 miliona dinara . Ova sredstva isplaćena su iz budžeta grada , odnosno radi se o novcu svih gradjana Valjeva , a sa druge strane postoje lica koja direktno snose odgovornost, a to su lica koja su direktno učestvovala u ugovaranju i potpisivanju ugovora o adaptaciji i rekonstrukciji zgrade Radio Valjeva.

Kako se može videti u sudskim dokumentima u toku sudskog postupka saslušano je više veštaka , ali i više lica medju kojima su : Miroslav Burazović kao nadzor , Andjelka Mandić Milutinović projektant,  Milutin Srećković nadzorni organ  i druga lica koja su izjavama u okviru svog delokruga navodili   da je postojalo nesaglasje izmedju projekta i tendera te i da je Zavod za zaštitu spomenika imao primedbe na projekat rekonstrukcije. U svedočenju potvrdjuju  da su pomenuta preduzeća izvršila nabavku potrebnog materijala i radove započela , ali i da su se u toku započetih radova pojavljivali problemi.

Izjavu je dao  načelnik Uprave Aleksandar Purić koji je potvrdio da je stavio svoj potpis na odluke , ali da u donošenju odluka nije učestvovao.

Zanimljivo je da je izjavu dao i predsednik  čuvene Komisije za praćenje  javnih nabavki Mihailo Milutinović  koji je rekao da je ugovor sa pomenutim firmama zaključen ranije ,a da je komisija formirana u julu ili avgustu te i da je Komisija imala samo zadatak da ispita da li su formalno ispunjeni uslovi. Milutinović je u izjavi naveo da je prisustvovao kolegijumima na kojima se raspravljalo o problemima. Valjevskoj javnosti sam Milutiović u gostovanju na televiziji Vujić objasnio je svojevremeno koliko je važna Komisija kojom predsedava te i da se propusti ne mogu dogoditi.

Na sudu u svojstvu svedoka nije bio ni tadašnja desna ruka Mihaila  Milutinovića, Nikola Radojičić.

Najzanimljivije od svega jeste da prvi čovek grada u to vreme tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije dao izjavu, nije saslušan iako je i po službenoj dužnosti lice koje bilo odgovorno za donošenje bilo kakvih odluka  vezanih za grad , ako ne i najodgovornije.

Valjevski pokret otpora u krivičnoj prijavi kao svedoke  Tužiocu zato predlaže sva pomenuta lica.

„Ovo je samo jedan slučaj. I ovde je u pitanju nečinjenje . Ali će zato uslediti prijave i za dodatne radove o kojima stalno slušamo i za probijanje rokova i za osušene sadnice stabala. Ovo je prva lekcija o odgovornosti i biće ih još“, najavio je Ivković.

 

 

8 comments on “Prva lekcija o odgovornosti : Krivične prijave zbog slučaja adaptacije zgrade Radio Valjeva

 1. Valjevac

  SUD ne postoji. Imaju samo ljudi koji primaju plate i pijuckaju kafe po kaficima.

  Reply
 2. Valjevac

  Pored toga sto se podneli krivcne prijave moracete i da vucete tuzioca za rukav da pocne konacno da radi svoj posao.

  Reply
 3. miki

  Dobro ako hocemo posteno onda prijave i tuzba za Micu Markovica i Dzimija Rankovica i tadasnju postavu Valjevskog DSa i tadasnjeg gradonacelnika koji su do tada uspesan kolektiv i brend grada Valjevo unistili ,podveli pod stecaj imovinu raskrcmili a ljude ostavili bez posla….sve ostalo je posledica tog cina koju ne odobravam, za ne upucenog g.Ivkovica.

  Reply
 4. Komšija

  koja zamena teza. pa Ivkoviću tužite vi direktno bivšeg gradonačelnika, kao savesni gradjanin, evo tužite ga vi direktno a mi ćemo vam dati podršku.

  Reply
 5. Dragan

  neko iz stranke je smestio mirku kovacevicu. zaposlili mu sestru i sad preko nje napadaju njega. prepisano kao kad su presednika vucica napadali preko dece

  Reply
 6. Vidoje

  U Valjevu odavno nema ni sudstva ni policije ni opstine jer su se povezali kao creva i samo gledaju svoje interese. Sve je korumpirano. ja sam trzio kopiju zapisnika od uvidjaja po kom je drugom ucesniku udesa isplacena steta u roku 9 dana. a sudija za prekrsaje nije jos doneo presudu sad ce biti u sestom mesecu 2 godine. Policajac koji je vrsio uvidjaj jenapisao da vozilo nije tehnicki ispravno bez vanrednog tehnickog pregleda. Napisao je da je zavrsio uvidjaj u 00 h i 20 minuta a ja bio kuci u 00 h 15 minuta . Dokaz tahograf traka. uzeo je izjavu od mene posle udesa 25 dana. Razocaran sam sve je puklo doslo je dno dna.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.