Grad Valjevo rešava goruće infrastrukturne probleme na Divčibarama

Decenije neulaganja u nama najbližu turističku destinaciju Divčibare su sada iza nas. Vodovod, struja I kanalizacija koji su ključni za razvoj ove planine , projekti su koje grad trenutno realizuje.

Pre samo 4 godine svi oni koji bi se odlučili da dodju na Divčibare imali su najpre problem sa putem, a na samim Divčibarama sačekali bi ih problemi sa naizgled osnovnim infrastrukturnim potrebama bilo koje destinacije . Na Divčibarama je problem vode, struje I kanalizacije u proteklim godinama u više navrata konstatovan , ali pomaka u rešavanju nije bilo . U decenijama koje su prolazile mogli su se čuti planovi I obećanja , ali I u jednom trenutku iskrena konstatacija grada da ono što grad može iz sopstvenih sredstava da uloži jeste kap u moru koja ne rešava probleme. Situacija se sada promenila.

“Ključ svega je bila saobraćajnica I ona je završena I u upotrebi je I tu govorimo o 12 km dugoj saobraćajnici čija je izgradnja koštala blizu 5 miliona evra. Vodovodna mreža bez koje je nemoguće zamisliti jedan turistički centar takodje je u realizaciji. Kreću radovi na izradnji rezervoara I spajanju sa dve bušotine, a u pitanju je investicija u visini od 1,7 miliona evra . Očekivanja su da ukoliko sve bude išlo po planu I dinamici koja je predvidjena u toku sledeće godine ti radovi budu završeni”, kaže Vladimir Blagojević član Gradskog veća.

Jedan od gorućih problema na Divčibarama jeste snabdevanje strujom, konstatni problem sa naponom koji su proteklih godina čak uticali I na rad ski staze koja je pored prirodnih lepota razllog za posetu Divčibarama , po rečima Blagojevića uskoro će biti rešen izgradnjom trafo stanice.

“Izgradnja trafoa bila je neizvesna , ali smo insitirali na tome , znam da su mnogi bili nepoverljivi , ali evo izgradnja trafoa ulazi u svoju završnu fazu. Praktično da je objekat ukrovljen I to je investicija od 2,5 miliona evra. Nakon toga odmah sledi opremanje I to će ići dosta brzo, pre Nove Godine. Nakon toga ostaje njeno povezivanje na sistem i puštanje u rad. Nadajmo se da će i taj korak proći sto jednostavnije i brže.  Svakako nakon stavljanja trafoa u funkciju, Divčibare će imati redovno i stabilno napajanje električnom energijom. Dobili smo trafo stanicu I to je ono što je najvažnije”, pojašnjava Blagojević.

Uporedo sa vodovodnom mrežom , po njegovim rečima  grad rešava I problem kanalizacije koja je u proteklih godinu dana itekako  bila tema .

“To je takodje zaista velika investicija , sedam plus 4 miliona evra , postrojenje za preradu otpadnih voda I kanalizaciona mreža . To je jedan od najkompleksnijih I najskupljih projekata . Plan je usvojen I po tom planu konačno imamo pravni osnov da uopšte projektujemo. Idejno rešenje je već poslato Kancelariji za javna ulaganja , a u saradnji sa CIP-om planiramo da se do kraja godine pojave I prve gradjevinske dozvole koje će potom sukcesivno pristizati pa će tako I početi radovi. Novac je izvestan što je jako važno jer smo uspeli da ostanemo u žiži interesovanja države da taj novac I dobijemo. Sve ovo je preduslov za jedan pravi razvoj turizma”, kaže Blagojević.

Uporedo sa rešavanjem gorućih problema grad je pristupio I realizaciji dodatnih novih aktivnosti u cilju obogaćenja turističke ponude I odgovora na zahteve turista.

“Tu je bike park o kome smo ranije govorili I država nam je tu takodje pomogla sa 11 miliona dinara , ukupna vrednost je 14 I mi smo kao grad dodali tu razliku. Već je izabran izvodjač I očekujemo da oko 1. novembra radovi počnu. Parkinzi su za nas takodje važna tema I mogu da kažem da je parking kod staze asfaltiran, projektovali smo još dva, jedan u centru , jedan kod prodavnice Pepa I taj drugi veliki parking je u fazi izgradnje od pre nekih desetak dana. Od vremenskih prilika zavisi da li ćemo uspeti do kraja godine da ga završimo u potpunosti. Svakako mozda samo izostane asfalt jer ulazimo u zimske neprilike, ali sve druge faze će biti gotove.”, navodi Vladimir Blagojević dodajući daje u medjuvremenu na Divčibare stigao I optički internet.

Da li je sve moglo brže , pitanje je koje se često može čuti. Blagojević kaže da se sa Divčibarama praktično krenulo od nule. “Preduslov svega je ideja I naravno obezbediti  novac. Procedure nisu jednostavne I svaki korak predpostavlja odredjene rokove za realizaciju na koje čak često mi i ne možemo uticati. Svako zaobilaženje rokova bilo bi izbegavanje procedura tj protivzakonito. Ista su i osmišljena da garantuju poštenu upotrebu novca i transparentnost u radu. Od trenutka kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio ulaganja krenuo je ozbiljan rad. Ozbiljan rad u koji je uključeno mnogo ljudi I neophodno učešće brojnih institucija . Sve je neophodno iskoordinirati u okviru našeg tima na čelu sa našim gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, saradnji sa Vladom , Kancelarijom za javna ulaganja, ministarstvima. Jedino sigurno je da mi moramo da idemo napred I svaki dan čekamo zakonske rokove. Trnovit  je put od imati novac do početka gradnje, a najsrećniji trenutak za nas je kada predjemo tačku za nema nazad, tj. kada osiguramo pozitivan ishod projekta. Ti trenuci nas motivišu i daju snagu za napred, a posebno na samom kraju zadovoljni gradjani”, zaključuje Blagojević dodajući da postoji još mnogo planova koji će biti realizovani u narednoj godini.

1 comment on “Grad Valjevo rešava goruće infrastrukturne probleme na Divčibarama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.