Ministarstvo: Knjige iz biologije će biti izmenjene

Zaključak posebno formirane Radne grupe ministarstva prosvete je da udžbenike iz biologije za 8 razred treba ispraviti. Sporna su objašnjenja “biološkog smisla adolesencije”, tačnije pojašnjenja o polu I rodu . Na pomenute sadržaje ukazala je SPC I pojedine desničarske organizacije tražeći da se objašnjenja izmene.

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na „biološki smisao adolescencije“.

U saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi se da je stručna komisija proverila navode koji su se čuli u javnosti, a odnose se na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

Ministarstvo je, u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno-prosvetnog saveta, koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom na to da ministar i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, konsultovani su i Srpsko biološko društvo i sve katedre bioloških fakulteta, navodi se u saopštenju objavljenom na stranici Vlade Srbije.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos, koji su dužni da mu u određenom roku dostave ispravljeni rukopis udžbenika, dodaje se u saopštenju.

Nacionalni mediji pišu da izdavači još uvek nisu dobili uputstva , a dodatnu zabunu stvara činjenica da su učenici već kupili knjige za biologiju jer nastava u školama traje već mesec dana. Iste knjige bile su u opticaju I prošle godine pa je realno pitanje da li ćemo zapravo imati dve generacije koje su na jedan način učile o pomenutom pitanju , a naredne na jedan drugi način. Koji će to način biti ostaje da se vidi.

 

2 comments on “Ministarstvo: Knjige iz biologije će biti izmenjene

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.