Stvaralaštvo Dragoslava Živkovića u Modernoj galeriji

Večeras, 05. avgusta 2022. godine, sa početkom u 19.30 časova, u Modernoj galeriji Valjevo održaće se predstavljanje monografije posvećene stvaralaštvu Dragoslava Živkovića. Monografija se sastoji od više segmenata. Čine je autorski tekst Dragana Jovanovića Danilova, izvodi iz tekstova književnika, likovnih kritičara i teoretičara Stojana Bogdanovića, Miodraga Pavlovića, Nebojše Bradića, Branka Kukića, Đorđa Kadijevića i drugih, poezija Miroslava Todorovića i Tomislava Mijovića inspirisana slikama Dragoslava Živkovića. Monografija sadrži detaljnu biografiju umetnika i prvi put izrađen i stručno obrađen kataloški pregled dela, autora Milene Milošević Micić. Urednice monografije su: Milena Milošević Micić i Dušica Živković. Monografija je objavljena 2020. godine u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac.

O monografiji će govoriti: Dragan Jovanović Danilov, autor teksta; Milena Milošević Micić, autor i urednik; Milan Živković, direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac i Dragoslav Živković, umetnik.

Predstavljanje monografije prati projekcija dokumentarnog filma „Dragoslav Živković“, autora Miloša Jeremića u trajanju od 16:02 minuta iz 2020. godine. Autor projekta je Milena Milošević Micić, istoričarka umetnosti – muzejska savetnica Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Biografija

Dragoslav Živković rođen je 1955. godine u Knjaževcu. Diplomirao je 1984. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesorke Mirjane Mihać. Od 1986. godine član je ULUS-a. 1987. godine završio je postdiplomske – magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mirjane Mihać. Od 1993. godine likovni je urednik Zavičajnog muzeja u Knjaževcu. Samostalno izlaže od 1986. godine. Učestvovao je na preko trideset kolektivnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu: 1982. godine nagrada FLU za najboljeg studenta slikarstva; 1982. i 1983. godine nagrada za slikarstvo iz Fonda Petra Lubarde; 1984. godine nagrada za slikarstvo iz Fonda Bete i Riste Vukanović; 1997. godine nagrada za najbolji akvarel 12. godišnje međunarodne izložbe minijatura u Torontu, Kanada; 2014. godine nagrada za životno delo Opštine Knjaževac i druge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.