Sindikati Krušika odgovorili poslovodstvu kompanije: Zamenili ste zadovoljstvo gorčinom

Reprezentativni sindikati HK Krušik Saopštenjem za javnost odgovorili su na nedavno Saopštenje kompanije. Saopštenje sindikata prenosimo u celosti:

“Poštovana javnosti,22.08.2022.god. u medijima je osvanulo još jedno obaveštenje od strane ,,Krušika”.Nije baš da nam nije zapalo za oko da ovo obaveštenje u suštini niko nije potpisao…Ali zašto nam je to zasmetalo? Prosto nakon čitanja istog stekli smo utisak da je tekst sastavio neko ko nema adekvatno poznavanje situacije u fabrici,pa se pitamo ko je tvorac ironičnog obaveštenja?

U obaveštenju se tvrdi da fabrika ima ugovorene poslove za ovu godinu na visokom nivou,bolje nego u proteklih par decenija.Neverovatno,22 og avgusta se desilo čudo za našu fabriku.Postajemo fabrika kojoj se veruje,a nama servirate priču kako se naš ugled urušava raznim pisanjima po medijima, kako smo blokirani zbog pada aviona i celokupne situacije.

Zaustavljeni su, kažete, negativni trendovi u poslovanju,vlada veliko interesovanje za naše proizvode. Sve to stoji u obaveštenju, ali ne znamo da li shvatate da iza ovakvih kolosalnih reči mora da stoji nešto što ih opravdava kao istinite.

Jedina istina je da jednu istu misao ponavljate godinu dana unazad,ali samo misao od koje radnik nije osetio ništa dobro još uvek.Preko hiljadu radnika je dobilo ugovor na neodređeno, radnika koji su godinama radili na određeno, i po 10 godina. Neki su morali biti vraćeni sudskim rešenjem posle tužbi na koju su bili primorani.To računate kao Vaš uspeh?

Ipak deo teksta koji je najuvredljiviji,i koji ostavlja gorak ukus u ustima je deo u kojem ste napisali da je ,,osnovna zarada povećana 27% radnicima koji su ostvarili pravo na otežane uslove rada”. Otežani uslovi rada su postojali uvek. Procenti gde se uvećava osnovna zarada zbog otežanih uslova rada su Vašim odlukama smanjeni,Vi znate koliko. Nije nam jasno odakle hrabrost za ovakvo prezentovanje i izvrtanje istine i stvarnosti. Pa vi ste direktno smanjili novčana sredstva za otežane uslove rada,napominjemo,bez ovlašćenja komisije koja je na državnom nivou,i koja to radi od kad postoje otežani uslovi rada .Vi ste to uradili sa Vašim komisijama koje ste obrazovali unutar fabrike, a saglasni sa Vama su bili rukovodioci koje ste Vi postavili da budu tu gde jesu. Da li je to zakonski ili ne pokazaće vreme. Svakako niste podigli za 27% već ste smanjili plate Vašim potezom.

130 radnika je dobilo povećanje grupa.Znate li koliko još njih treba da dobije? Imate imena i radna mesta svih radnika koje ti radnici popunjavaju,zašto ne napišete koliko godina su ti radnici radili sa manjim grupama u odnosu na posao koji obavljaju,ćutali,plašili se otkaza i radili svesno da su finansijski oštećeni.

Godinama pričate o podizanju plate, uslova za rad, o velikim ugovorima, pominjete da razmisljate u pravcu podizanja zadovoljstva radnika.Ponovo krajem godine obećavate povećanje plate ,verovatno čekate da država sama podigne minimalnu cenu rada pa ćete i to da prisvojite kao Vaš uspeh.

Zamenili ste dragi naši, zadovoljstvo sa gorčinom i mukom, jer to je ono sto jedino radnici trenutno osećaju.

Valjevo, 25.08.2022.god.

REPREZENTATIVNI SINDIKATI HK ,,KRUŠIK”

 

11 comments on “Sindikati Krušika odgovorili poslovodstvu kompanije: Zamenili ste zadovoljstvo gorčinom

 1. Mangup iz Krusika

  Koji su to sindikati ovde? Zasto se niste redno potpisali i zasto imam osecaj da ce sad nekoliko sindikata da se ogradi od ovih koji su dali saopstenje?

  Reply
  1. Petar

   Stvarno mi nije jasno otkud hrabrost i toliki bezobrazluk sindikata….pa vi ste ti koji ste potpisali aneks kolektivnog ugovora na nagovor i uz neki samo vama znan dogovor sa, Bogu hvala, bivšim direktorom, gde ste svim radnicima skinuli plate, a uz to i procente otežanih uslova rada…..kažete da ste to uradili pod pritiskom, pa zar i ne služite za to da se borite za prava radnika, pa i pod pritiskom. Koliko vi, sindikalne vođe imate sindikalni dodatak, zašto ne kažete javno??? Čupo, pukla tikva, nema više spiskova da se tališ sa stočarkom kako ono bi : „rekao generalni!“ Da je sreće i pameti da se lepo svi iščlane iz tih vaših sindikata, da vam bar ne omogućuju da jedete i pijete na potpis na radnički račun. U firmi je tako kako je, radi se, ali vi baš ničim niste poboljšali i izborili se za nešto dobro za radnika….tražite medijski prostor, pravite buku ne bi li opet kao nešto nešto pregovarali, a ustvari ugovarali za sebe. Dosta bre više, mrš!!!

   Reply
 2. Branko

  Zasto ne objavite komentare jer vas direktorka placa da istinu ne iznnosite na videlo.

  Reply
 3. Obavešteni

  Ja vidim da je samo Sindikat Sloga potpisala ovo saopštenje, a da ostala tri nisu. Ili možda grešim? Uglavnom, ti je manje važno koliko je važno da sve što su napisali pogodili su 100%. Koliko je opšte rasulo u firmi govori podatak da firmine novine, popularni Kekec nije se štampao 2 godine. To se nije desilo ni za vreme Nato bombi pa ovom prilikom želim da čestitam direktorci na ovom malom uspehu.

  Reply
 4. Limar

  Nije to ništa, da vidite samo kako se Gorenje – Hisense raspada, beze radnici stari kao da je kuga zavladala.

  Reply
 5. Radnik Krušika

  Jovanka pisala,ona piše veoma retko a kada napiše,napiše glupost po običaju,sindikati treba,da traže njenu ostavku i odgovornost a ne da se zamajavanje sa njenim glupostima,ako se zna šta je i kako radio njen brat ,dok je bio generalni direktor

  Reply
 6. Radnik

  Najbolji sindikat su sami radnici koji nisu svesni šta znači držati sredstva za rad u svojim rukama,nonijus na mašinama i kontrolnik u rukama,moćnije od atomske bombe,zato i jeste cilj rukovodstva da preko sindikata ne dozvoli da radnici budu jedinstveni,zato radnici pamet u glavu budite jedinstveni i budite hrabri, samo tako možete odbraniti svoja prava i na kraju,svakog radnika pojedinca branite svom sredstvima

  Reply
 7. Е, паланко моја...

  Svi ste vi dali dinar da udjete u kolo. Dacete dva da izadjete. Do skoro su vam spremacice imale 75 000 platu kao da su hirurzi. Ne zamajavajte se vise da vi nesto radite.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.