Grad raspisao poziv za energetsku efikasnost

Detalje javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima i stambenim zajednicama za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji je raspisao Grad Valjevo, pojasnio je Viktor Mićić, predsednik Komisije za sprovođenje  mera enegretske efikasnosti.

Na konferenciji za novinare, on je podsetio da je Gradsko veće formiralo komisiju još 27. maja da pripremi konkursnu dokumentaciju ovog javnog poziva za domaćinstva i stambene zajednice.

„Lokalna samouprava aplicirala kod Ministarstva energetike i rudarstva za sredstva energetske sanacije, a lokalnim budžetom je predviđeno 30 miliona dinara za unapređenje energetske enfikasnosti kroz program energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Dakle, 30 miliona dinara je dobijeno i od Ministarstva, pa ukupna sredstva iznose 60 miliona  dinara. Za ovaj javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za domaćinstva i stambene zajednice, za osam mera energetske sanacije i efikasnosti, opredeljeno je ukupno 40 miliona dinara“, objasnio je Mićić.

Po njegovim rečima, sufinansiranje po ovom konkursu iznosi 50 odsto od predračunske vrednosti radova, polovinu iznosa plaća građanin, dok polovinu novca obezbeđuju lokalna samouprava i Ministarstvo energetike i rudarstva. Novac za sufinansiranje, dodao je, prenosi se izvođačima radova.

“Mere koje se sufinansiraju ovim javnim pozivom su sledeće: zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorima, za porodične kuće i stanove, postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće, postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za stambene zgrade, nabavka i instalacija kotlova na biomasu, grejača prostora, ili zamena postojećeg grejača prostora efikasnijim, za porodične kuće i stanove, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela, radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela za stambene zgrade, nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće, te nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće”, naveo je predsednik komisije.

Konkursna dokumentacija za ovaj javni poziv može se preuzeti na internet stanici Grada Valjeva ili lično u Gradskoj upravi, u prizemlju na pultu za informacije i šalterima 11 i 12. Viktor Mićić kaže da su službenici koji tu rade i članovi komisije i oni građanima mogu dati dodatna objašnjenja. Rok za podnošenje prijava je 21 dana od dana objavljivanja, zaključno sa 15. septembrom.

 

 

 

4 comments on “Grad raspisao poziv za energetsku efikasnost

 1. Дипломац

  Друже хоће ли у комисији бити невидљивих чланова?

  Reply
 2. Istina

  Где је линк за преузимање документације за конкурс?

  Reply
 3. Е, паланко моја...

  Covek ima srednju masinsku skolu. O cemu on moze da prica i odlucuje?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.